10 curiozităţi despre Islanda, o ţară extrem de interesantă

3 min


25
25 puncte

Deşi mulţi oameni au auzit de Islanda în ultimii ani în special rezultatelor surprinzătoare ale echipei naţionale de fotbal, există câteva curiozităţi despre această ţară, care o fac extrem de interesantă.

Până în secolul al XX-lea, Islanda s-a bazat în special pe pescuit şi agricultură.

Industrializarea pescăriilor şi Planul Marshall implementat după al Doilea Război Mondial au adus prosperitate şi Islanda a devenit una dintre cele mai bogate şi mai dezvoltate ţări din lume.

10 curiozităţi despre Islanda

1. Populaţia

Islanda are o populaţie de circa 350.000 de locuitori şi o suprafaţă de 103.000 km2 . Asta înseamnă o densitate a populaţiei de 3,1 locuitori/km², fiind astfel cea mai rarefiat populată ţară din Europa.

60% din populaţie locuieşte în capitala ţării, Reykjavik.

2. Nu există nume de familie în Islanda

Islandezii folosesc sistemul nordic de nume, în care prenumele este urmat de numele tatălui (sau al mamei), cu sufixul -dóttir (fiică) sau -son (fiu).

3. Energie regenerabilă

Aproape întreg sistemul de încălzire şi cel de electricitate folosesc surse de energie regenerabilă.

Se folosesc energia solară, hidroenergia și energia geotermală. Există un sistem performant de termoficare centralizată, iar populaţia beneficiază de căldură gratis.

În aceste condiţii, afacerile cu centrale termice de apartament sunt inexistente în această ţară.

4. În Islanda nu există analfabeţi

Rata de alfabetizare din Islanda este de 100%.

Oricât de rău te-ai supăra pe un islandez şi oricât de mult ai vrea să-i spui ceva să-l doară, nu poţi să-l faci „analfabet”. Ar fi un non-sens. Toată lumea merge la şcoală şi toată lumea ştie să scrie şi să citească.

Acesta este avantajul unei populaţii reduse ca număr, unde fiecare se cunoaşte cu fiecare, iar familiile sunt foarte bine organizate.

Cărţile se mănâncă pe pâine în Islanda, iar acestea sunt cele mai obişnuite cadouri pe care şi le fac de Crăciun. În anul 2011, UNESCO a numit Reykjavik drept Oraşul Literaturii.

5. Islanda este una dintre cele mai vechi democraţii din Europa

Căpetenia nordică Ingólfr Arnarson şi-a construit o gospodărie în Reykjavíkul de astăzi în anul 874. Ingólfr a fost urmat de mulţi alţi colonişti emigranţi, în mare parte scandinavi cu thrallii⁠(en) lor, dintre care mulţi erau irlandezi sau scoţieni.

Până în anul 930, majoritatea terenului arabil al insulei fusese luat în proprietate. Althing, o adunare legislativă şi judecătorească, a fost înfiinţat pentru a reglementa Comunitatea Islandeză.

6. Nu există păduri în Islanda

Din cauza reliefului vulcanic şi a zonelor de câmpie, nu există păduri în Islanda. Circa 2% din suprafaţa ţării este acoperită de arbori.

O vorbă din umorul folcloric local spune că, dacă vreodată te pierzi într-o pădure din Islanda, nu trebuie decât să te ridici în picioare.

7. Nu există ţânţari în Islanda

Ştim cu toţii cât de enervanţi poti fi ţânţarii.

Spre norocul islanezilor, enervantele insecte au rămas departe de insulă. Clima rece și vânturile puternice nu oferă un mediu propice pentru dezvoltarea și reproducerea țânțarilor.

8. Islanda nu are armată

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Islanda a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania.

Are o unitate de menținere a păcii formată din 30 de persoane, condusă de Ministerul Islandez de Relații Externe. Islanda este o ţară extrem de sigură, cu una dintre cele mai scăzute rate ale criminalităţii din lume.

De-a lungul întregii sale istorii, poliţia islandeză a făcut doar o singură dată uz de arme de foc, fiind obligată, în decembrie 2013, să împuşte un bărbat bolnav psihic ce trăgea de la fereastra apartamentului său.

9. Islandezii cred în elfi şi troli

Majoritatea islandezilor încă mai cred în elfi şi troli, personaje fantastice din cultura nordică. Acest lucru duce uneori la dificultăţi în construirea unei case sau a unui drum.

Mii de islandezi au ieşit în stradă în stradă în urmă cu câţiva ani, pentru a se opune construirii unei autostrăzi despre care s-a spus că ar trece direct prin mijlocul unei aşezări invizibile a elfilor.

Protestele oamenilor au făcut ca acest caz să ajungă în justiţie. În cele din urmă, magistraţii au decis ca autostrada să fie construită, însă au pus şi o condiţie.

Constructorului i s-a pus în vedere ca şoseaua să treacă departe de o stâncă despre care oamenii susţineau că ar fi de fapt un templu al elfilor.

10. Islandezii lucrează mai mult decât ceilalţi europeni

Săptămâna de lucru în Islanda are 45 de ore. Dar şi nivelul de trai este unul foarte ridicat.

Islandezii au un PIB de 71.311 $/cap de locuitor, comparativ cu România, care are un PIB de 12.285 $/cap de locuitor.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

25
25 puncte
Vladimir I.

Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide