Omul care a căzut din spaţiu. Povestea dramatică a astronautului care s-a prăbuşit din cosmos: „Nu mă voi întoarce viu din acest zbor”

3 min


5
5 puncte

Vladimir Komarov, rămas cunoscut posterităţii drept „omul care a căzut din spaţiu”, a fost un cosmonaut sovietic cu o carieră remarcabilă, a rămas cunoscut în istorie pentru moartea sa tragică în timpul misiunii Soyuz 1. Născut pe 16 martie 1927 în Moscova, Komarov a fost pasionat de aviație de la o vârstă fragedă și a devenit pilot în Forțele Aeriene Sovietice.

Komarov a devenit ulterior cosmonaut şi a fost primul om care a zburat în spațiul cosmic mai mult de o dată, precum și primul om care a murit în timpul unei misiuni spațiale. Acesta, împreună cu Konstantin Feoktisov și Boris Yegorov, a fost membru al misiunii Voshod 1, desfăşurată în luna octombrie 1964, care a fost prima misiune spațială cu mai mulți oameni la bord.

Povestea lui Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu

Ultimele clipe din viața lui Komarov, care era conștient că se îndreaptă spre o moarte sigură în urma impactului cu Terra, sunt descrise în volumul ”Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin” (Omul stelelor, Adevărul din spatele legendei lui Iuri Gagarin), scris de Jamie Doran și Piers Bizony, care a fost publicat în aprilie 2011.

omul care a căzut din spațiu
Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu

Un analist din cadrul U.S Național Security, identificat în scrieri ca fiind Perry Fellwock, a interceptat conversația pe care Komarov a purtat-o cu ofițerii ruși din turnul de control și în timpul căreia le-a spus acestora că misiunea din anul 1967 va fi marcată de moartea sa. Cartea descrie și prietenia dintre cosmonaut și Iuri Gagarin, declarat erou al Uniunii Sovietice după ce a devenit primul om care a ajuns în spațiu.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai vechi așezări din lume au fost construite de o cultură la care nimeni nu se aștepta

Amândoi erau implicați în acea misiune spațială pe orbită și știau că acea capsulă spațială nu era sigură. Komorov, căsătorit și tată a trei copii, a refuzat să se retragă, deși știa că sarcina îi va deveni sfârșit. Gagarin era înlocuitorul lui și nu a dorit ca acesta să moară în locul lui.

L-a salvat pe Gagarin de la moarte 

Savanții sovietici au planificat să lanseze capsula Soyuz 1 cu Komorov la bord, apoi un alt vehicul spațial cu doi cosmonauți la bord să decoleze la scurt timp după, urmând a se întâlni și conecta pe orbită a doua zi. Komorov trebuia să treacă dintr-unul în celălalt și să coboare pe Terra la bordul celui de-al doilea vehicul. Misiunea urma să fie un triumf al Uniunii Sovietice pentru a marca 50 de ani de la Revoluția comunistă.

O inspecție tehnică a rachetei Soyuz 1 a relevat că aceasta avea 203 probleme structurale, însă nimeni nu a îndrăznit să le reclame președintelui Leonid Brejnev din teama să nu fie retrogradați, concediați sau deportați în Siberia. Astfel, misiunea a continuat așa cum era planificată.

Cu mai puțin de o lună înainte de lansare, Vladimir Komorov s-a întâlnit cu agentul KGB Veniamin Rusaiev și i-a spus: „Nu mă voi întoarce viu din acest zbor”. Rusaiev l-a întrebat de ce nu refuză misiunea, iar cosmonautul i-a replicat: „Dacă eu nu voi face acest zbor, ei vor trimite în locul meu un alt pilot. Iar acest pilot este Iura (n.r. Iuri Gagarin), iar el va muri în locul meu. Va trebui să avem grijă de el”.

Un os din călcâi a fost descoperit printre rămășițe 

A zburat, după cum i-a fost dorința. Pe 24 aprilie 1967, după ce a efectuat mai multe orbite în jurul Pământului, Komarov s-a pregătit pentru reîntoarcerea în atmosferă. Dar o mare nenorocire avea să se întâmple.

• CITEŞTE ŞI:  Universul nostru se unește cu alte universuri mai mici, ceea ce-l face să se extindă, conform unui nou studiu teoretic

„Această navă este a diavolului! Nimic din ceea ce pun mâna nu funcționează cum trebuie.”, acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Komorov, precum și strigăte de furie scoase în timp ce avea să cadă spre moarte.

Transcrierile oficiale din rapoartele sovietice, după cum putem bănui, au sunat cu totul altfel. Acestea relatează că ultimele cuvinte ale lui Vladimir Komarov au fost: „Mă simt excelent, totul este în ordine”.

Cert este că parașutele nu s-au desfăcut în mod corect, parașuta mare și cea de rezervă rămânând blocate în interiorul capsulei, care s-a izbit de Pământ cu forța unui meteorit, pe câmpia din apropiere de Orenburg, din Rusia. Capsula a fost aplatizată, iar proiectilele amortizoare de la bază au explodat la impactul cu solul. Komarov a rămas cunoscut de atunci drept „omul care a căzut din spațiu”.

Un os al călcâiului a fost descoperit printre rămășițe. Se spune că Iuri Gagarin nu și-a revenit niciodată după moartea amicului său și a sfârșit, la rându-i, într-un accident de avion, în anul 1968, cu un an înainte ca americanii să ajungă pe Lună.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via