De ce vor oamenii de ştiinţă să lanseze un parasolar uriaş în spaţiu, în faţa Soarelui

4 min


3
3 puncte

Mai mulţi astronomi și fizicieni propun o soluție pentru una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în prezent – încălzirea planetei, soluţie care pare mai degrabă împrumutată din poveștile științifico-fantastice: un parasolar uriaş în spatiu, un fel de umbrelă de plajă gigantă, care să plutească în cosmos, între Pământ şi Soare.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu efecte negative asupra mediului, sănătății, economiei și securității. Emisiile de gaze cu efect de seră, în special dioxidul de carbon (CO2), au dus la creșterea temperaturii medii globale cu aproximativ 1,2 grade Celsius față de nivelul preindustrial, iar acest trend se preconizează să continue dacă nu se iau măsuri urgente de reducere a emisiilor.

Un parasolar uriaş în spaţiu ar putea fi soluţia pentru încălzirea globală

Ideea este de a trimite un parasolar uriaş în spaţiu, într-un punct îndepărtat aflat între Pământ și Soare pentru a bloca o cantitate mică, dar crucială de radiație solară – destul cât să reducem efectele încălzirii globale.

Oamenii de știință au calculat că dacă doar ceva mai puțin de 2% din radiația Soarelui ar fi blocată, ar fi destul pentru a răci planeta cu 1,5 grade Celsius și pentru a menține Pământul în limitele unei clime rezonabile.[sursa]

parasolar uriaş în spaţiu

Ideea a apărut de mai mulți ani, dar nu a fost tratată ca o soluție serioasă. Dar, pe măsură ce criza climatică continuă să se înrăutățească, interesul în parasolare spațiale a crescut și tot mai mulți cercetători vin cu propriile lor variante. Există chiar și o fundație dedicată promovării scuturilor solare.

• CITEŞTE ŞI:  James Bedford, primul om criogenat din istorie

Un studiu recent realizat de Universitatea din Utah a explorat ideea de a împrăștia praf în spațiu, în timp ce o echipă de la MIT studiază posibilitatea construirii unui scut din „bule spațiale”. Istvan Szapudi, un astronom de la Institutul pentru Astronomie de la Universitatea din Hawaii, a publicat în anul 2023 un studiu în care propunea agățarea unui scut solar uriaș de un asteroid modificat.

O umbrelă spațială de 12 ori mai mare decât România

Acum, oamenii de știință conduși de Yoram Rozen, profesor de fizică și director al Institutului de Cercetare Spațială Asher de la Institutul de Tehnologie Technion, din Israel, spun că sunt pregătiți să construiască un prototip de parasolar spațial cu care să demonstreze că această idee funcționează.

Pentru a bloca destulă radiație solară, umbrela ar trebui să aibă aproape 3 milioane de kilometri pătrați, adică de circa 12 ori mărimea României. Un parasolar atât de mare ar cântări cel puțin 2,5 milioane de tone și ar fi prea greu de lansat în spațiu. Așa că proiectul implică lansarea mai multor parasolare mai mici. Ele nu ar bloca complet lumina Soarelui, ci ar crea o umbră difuză pe suprafața Pământului.

Profesorul Rozen a spus că echipa lui este pregătită să proiecteze un prototip de 9 metri pătrați și are nevoie de 10-20 de milioane de dolari pentru a face o demonstrație.

parasolar uriaş în spaţiu
Pentru a bloca destulă radiație solară, umbrela spațială ar trebui să aibă dimensiuni uriaşe

„Putem să arătăm lumii: «Uite, există o soluție care funcționează», ia-o și mărește-o la dimensiunea necesară.”, a spus profesorul Rozen. Susținătorii proiectului spun că un parasolar spațial nu ar elimina nevoia de a renunța la combustibilii fosili – consideraţi principalii vinovați pentru schimbările climatice.

• CITEŞTE ŞI:  Unicornii siberieni au trăit alături de oameni și erau mult mai interesanți decât versiunea mitologică

Chiar dacă emisiile de gaze de seră s-ar reduce imediat la 0, există deja cantități excesive de dioxid de carbon în atmosferă care duc la creșterea temperaturilor. Pământul este pe punctul de a cunoaște o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius față de media preindustrială. Acesta este punctul din care șansele de apariție a fenomenelor meteo extreme – furtuni, secetă, valuri de căldură și incendii – cresc semnificativ, iar supraviețuirea oamenilor și a celorlalte specii de pe Pământ ar deveni foarte dificilă.

Planeta a ajuns deja la pragul de 1,2 grade Celsius. Consecințele dezastruoase ale unei coliziuni cu un asteroid Un scut solar ar ajuta la stabilizarea climatului, în timp alte strategii de combatere a cauzelor încălzirii globale sunt în pregătire.

Un parasolar spațial ar avea avantajul că ar putea fi controlat și ajustat în funcție de nevoi, spre deosebire de alte metode de geoinginerie solară, care ar fi mai greu de reversat sau de oprit. De asemenea, ar putea fi folosit și pentru alte scopuri, cum ar fi generarea de energie solară sau observarea spațiului.

Ar putea exista şi unele probleme

„Nu spun că asta va fi soluția, dar cred că toată lumea trebuie să lucreze la fiecare opțiune posibilă.”, a spus astronomul Istvan Szapudi. Criticii spun că o astfel de soluție nu ar putea fi implementată în timp util și este prea vulnerabilă în fața furtunilor solare sau coliziunilor cu asteroizi. De asemenea, ar putea avea efecte secundare nedorite, cum ar fi modificarea precipitațiilor, a vânturilor sau a ciclurilor de zi și noapte.

• CITEŞTE ŞI:  Calcata, satul din vârful vulcanului, care deţine Sfântul Prepuţ al lui Iisus

Dacă scutul ar fi avariat, am putea avea de-a face cu o încălzire rapidă a climei cu consecințe dezastruoase. Aceștia spun că ar fi mai bine să ne concentrăm asupra unor soluții pentru reducerea emisiilor de gaze de seră și eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, iar o mică parte din cercetare ar putea merge înspre dezvoltarea unor idei de geoinginerie solară mai viabile și eficiente.

Rozen a spus că echipa sa se află încă în faza de pre-proiectare, dar ar putea să lanseze un prototip în cel mult trei ani, după ce obțin fondurile necesare. Versiunea completă a parasolarului spațial ar costa trilioane de dolari, dar ar reduce temperatura Pământului cu 1,5 grade Celsius în doar doi ani. „Noi, cei de la Technion, nu vom salva planeta. Dar vom arăta lumii că se poate.”, a mai spus Yoram Rozen.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via