Rochia Tarkhan, cea mai veche rochie din lume, creată în urmă cu peste 5.000 de ani, în Egiptul antic

2 min


4
4 puncte

Într-o lume în care moda se schimbă într-un ritm rapid, este uimitor să ne gândim la o rochie care a rezistat testului timpului de peste 5.000 de ani. Aceasta nu este doar o piesă de îmbrăcăminte, ci un simbol al istoriei umane și al evoluției tehnologice. Rochia Tarkhan, numită după cimitirul Tarkhan de la sud de Cairo, Egipt, unde a fost excavată în anul 1913, este cea mai veche rochie țesută din lume.

Rochia Tarkhan, descoperită după 5.000 de ani

Rochia Tarkhan a fost descoperită în anul 1913 de către arheologul britanic W.M. Flinders Petrie în timpul săpăturilor la cimitirul Tarkhan, un sit arheologic situat la aproximativ 50 km sud de Cairo. Acest cimitir este cunoscut pentru mormintele sale din perioada formării statului egiptean, în jurul anului 3100 î.Hr. Rochia a fost găsită în mormântul numerotat 2050, o construcție mare de cărămidă de noroi din Prima Dinastie.

După descoperire, rochia a fost trimisă la Universitatea College London pentru analiză, unde a rămas neatinsă timp de 65 de ani. În anul 1977, conservatorii de la Muzeul Victoria și Albert, care sortau și curățau „cârpe funerare”, au redescoperit rochia. Deși părea o cămașă zdrențuită, s-a dovedit a fi o rochie Tarkhan care a fost inițial mai mare.

Rochia Tarkhan
Rochia Tarkhan a fost descoperită după mai bine de 5.000 de ani

Caracteristicile rochiei

Rochia Tarkhan este realizată din in și are mâneci adaptate, decolteu în formă de V și pliuri înguste. Aceste detalii fine ar fi putut fi realizate numai de un meșter specializat, indicând complexitatea și bogăția societății antice care era capabilă să producă astfel de obiecte.

• CITEŞTE ŞI:  Mary Ann Bevan, asistenta frumoasă nevoită să participe la un concurs de urâţenie pentru a-şi creşte copiii

Corpul principal al rochiei era o bucată dreaptă de țesătură cu lățime de 76 de centimetri. Tivul rochiei lipsește, deci lungimea originală este necunoscută. Rochia Tarkhan este un obiect vechi de modă, care s-ar încadra perfect într-un magazin modern.

”Textilele recuperate din siturile arheologice nu sunt, în general, mai vechi de 2.000 de ani.”, a afirmt Alice Stevenson, curatorul Muzeului Petrie de Arheologie Egipteană la Londra şi un autor al unui nou studiu.[sursa] 

Analiza microscopică a rochiei a scos la iveală urme de uzură și reparații, sugerând că era o piesă vestimentară prețuită, purtată și întreținută cu grijă. Prezența mărgelelor a oferit, de asemenea, indicii despre statutul social al purtătorului, deoarece bijuteriile erau adesea folosite pentru a denota bogăție și importanță.

Rochia Tarkhan nu este doar o piesă de îmbrăcăminte antică, ci și o fereastră către trecut. Ne permite să ne imaginăm cum era moda antică și să înțelegem mai bine societatea din acea vreme. De asemenea, ne oferă o perspectivă asupra evoluției tehnologice și a abilităților de țesut din acea perioadă.

Rochia Tarkhan este o mărturie a istoriei umane, o legătură cu trecutul nostru îndepărtat. Este un exemplu de cum obiectele aparent banale, cum ar fi o rochie, pot avea o semnificație profundă și pot oferi o perspectivă asupra evoluției societății umane.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via