Când au început oamenii să poarte haine. De ce nu au mai umblat dezbrăcaţi

2 min


1
1 punct

Este dificil de determinat când au început oamenii să poarte haine, aceasta fiind o provocare pentru istorici și arheologi. Există puține dovezi care pot fi folosite pentru a determina data la care îmbrăcămintea a început să fie purtată, dar există câteva premise.

Când au început oamenii să poarte haine

Potrivit unor studii genetice, oamenii au început să poarte haine acum circa 170.000 de ani, la sfârșitul celei de-a doua ere glaciare. Acest lucru se bazează pe analiza ADN-ului paraziților care trăiesc pe părul și pielea umană, precum păduchii.

Când oamenii au început să își îndepărteze părul (evident, ca parte a evoluţiei genetice) și să îl înlocuiască cu haine, păduchii s-au adaptat și au evoluat în două specii distincte: una care trăiește pe corp și una care trăiește pe cap. Comparând secvențele genetice ale celor două specii, cercetătorii au estimat când a avut loc divergența lor, adică momentul în care oamenii au început să poarte haine.[sursa]

„Știm că păduchii de corp sau păduchii de îmbrăcăminte aproape sigur nu au existat până când nu au apărut hainele purtate de oameni.”, a explicat David Reed, curatorul asociat al Muzeului de Istorie Naturală din Florida, SUA.

Se crede că strămoșii noștri s-au mutat din Africa și au ajuns la temperaturi mai reci și la latitudini mai mari undeva între 100.000 și 60.000 de ani în urmă. Aceste rezultate ne arată că apariția hainelor pentru prima dată era strâns legată de apariția unor astfel de călătorii lungi, posibil spre nord.

• CITEŞTE ŞI:  Neanderthalienii prindeau și găteau crabi în urmă cu 90.000 de ani

Există și alte dovezi arheologice care sugerează că oamenii au folosit pieile animalelor pentru a se îmbrăca și a se proteja de frig. De exemplu, în Germania, s-au găsit urme de tăiere pe un os de urs de peșteră, care indică faptul că animalul a fost jupuit pentru blana sa cu aproximativ 300.000 de ani în urmă. În Maroc, s-au descoperit unelte din os folosite pentru a îndepărta pielea carnivorelor, datate cu o vechime între 90.000 și 120.000 de ani.

Există mai multe motive posibile pentru care oamenii au început să poarte haine. Unul dintre motive este protecția împotriva climei. Îmbrăcămintea poate ajuta la menținerea corpului cald în timpul iernii și la răcirea acestuia în timpul verii.

Un alt motiv pentru care oamenii au început să poarte haine este protecția împotriva rănilor. Îmbrăcămintea poate ajuta la protejarea pielii de tăieturi, zgârieturi și alte leziuni.

De asemenea, este posibil ca îmbrăcămintea să fi fost folosită pentru a comunica statutul social sau apartenența la un grup. De exemplu, oamenii din diferite triburi ar fi putut purta haine de culori sau stiluri diferite pentru a se identifica reciproc.

În cele din urmă, este posibil ca îmbrăcămintea să fi fost purtată pur și simplu pentru confort. Îmbrăcămintea poate ajuta la protejarea pielii de elemente și la menținerea corpului cald și uscat.

Concluzie

Aşadar, deşi nu se poate stabili cu exactitate când au început oamenii să poarte haine, strămoşii noştri nu au mai umblat dezbrăcați din mai multe motive, printre care:

  • Protecția împotriva factorilor de mediu, cum ar fi frigul, căldura, soarele, vântul, ploaia, insectele, plantele și animalele;
  • Adaptarea la diferite climate și zone geografice, care au impus nevoia de a se îmbrăca în funcție de temperatură, umiditate, altitudine și vegetație;
  • Simbolismul social și cultural, care a conferit hainelor semnificații legate de statut, identitate, apartenență, religie, moralitate, estetică și comunicare;
  • Inovația tehnică și artistică, care a permis dezvoltarea unor materiale, tehnici și modele noi de îmbrăcăminte, care au reflectat creativitatea și diversitatea umană.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via