Sângele și trădarea au transformat Roma din republică în imperiu. Dar care au fost costurile cu adevărat?

Noutăţi

Iulius Cezar, Cleopatra, Marc Antoniu și Octavian au transformat Roma din republică în imperiu acum 2.000 de ani prin măreția militară, jocurile de putere și intrigile politice.

Totul a început cu Republica Romană, înființată în anul 501 î.Hr., ca model de guvernare care, secole mai târziu, va deveni model pentru Statele Unite și națiunile europene aflate în formare.

Controlul și echilibrarea puterii, punerea sub acuzare, procesul cu jurați și alegerea de către cetățeni a unor reprezentanți care să guverneze în numele lor sunt toate concepte ale dreptului roman. Pentru a înțelege cum acest ideal democratic s-a transformat într-un imperiu condus de dictatori, deschizând calea pentru primul împărat roman, este imperativ să înțelegem cine a fost înainte: Iulius Cezar.

Ascensiunea la putere a lui Iulius Cezar

Un general și politician roman inteligent și ambițios care a urcat rapid în rândurile Republicii, Gaius Iulius Caesar și-a propus să devină unul dintre cei doi consuli ai Senatului roman, asemănător președinților. Pentru a fi ales, a format o alianță, cunoscută ca Primul Triumvirat, cu Marcus Licinius Crassus, cel mai bogat om al Romei, și cu Pompei, cel mai important general al Romei (alianța a fost pecetluită prin căsătoria fiicei lui Cezar, Iulia, cu Pompei). A funcționat și, cu sprijinul lor, Cezar a fost ales consul senior al Romei în anul 59 î.Hr.[sursa]

Roma din republică în imperiu
Intrigile politice, luptele şi trădarea au transformat Roma din republică în imperiu

Împreună, trioul s-a asigurat că guvernul nu va lua nicio măsură care să nu corespundă nevoilor lor. Cezar a promulgat reforme funciare care au alocat terenuri veteranilor lui Pompei și a modificat codul fiscal, ceea ce i-a liniștit pe susținătorii lui Crassus.

După ce și-a încheiat consulatul, Cezar și-a asigurat comanda armatelor, a unit toată Galia și a invadat Britania, dovedindu-se un general nemilos, în timp ce a acumulat o bogăție incredibilă pentru el și pentru tezaurul roman. Dar apoi a urmat o catastrofă. Fiica sa Iulia a murit în anul 54 î.Hr. și în anul următor aliatul său Crassus a fost ucis în luptă, destrămând puternicul triumvirat. Pompei și Cezar, care nu s-au plăcut niciodată cu adevărat unul pe celălalt, s-au confruntat.

Sfârșitul lui Cezar

Cezar a considerat că ar trebui să se întoarcă la Roma în calitate de consul. Senatul nu a fost de acord și l-a susținut pe Pompei, care acum îl vedea pe fostul său aliat ca pe o amenințare. Cezar a declanșat un război civil prin luarea cu asalt a Italiei (pornind la faimoasa traversare a Rubiconului). A cucerit rapid Roma, iar poporul l-a numit pe Cezar dictator. L-a urmărit pe Pompei și pe alți dușmani până în Grecia, învingându-i la Pharsalus în anul 48 î.Hr.

• CITEŞTE ŞI:  Aşgabat, una dintre cele mai neobişnuite capitale din lume

În calitate de dictator, rol acordat oficial pentru 10 ani de către Senat în anul 46 î.Hr., Cezar a făcut câteva lucruri bune, printre care anularea datoriilor, schimbarea calendarului și a monedei și acordarea cetățeniei locuitorilor din regiunile îndepărtate ale Republicii Romane. Chiar și așa, imaginea de „om al poporului” s-a pierdut atunci când, în anul 44 î.Hr. și-a asumat funcția de „dictator pe viață”.

La mai puțin de două luni mai târziu, de Idele lui Martie, o zi care corespunde datei de 15 martie, din anul 44 î.Hr. un grup de senatori romani conduși de pretorul Marcus Junius Brutus l-a înjunghiat mortal pe Cezar.

asasinarea lui iulius cezar
Asasinarea lui Iulius Cezar

Deși a fost înlăturat în mod violent, scurta domnie a lui Cezar a însemnat sfârșitul unei ere. Guvernul republican avea să fie înlocuit de o succesiune de împărați totalitari: Imperiul Roman se năștea în mod oficial. Dar mai întâi, avea nevoie de un lider. Vor fi necesari 13 ani lungi și o serie de lupte disperate pentru putere înainte ca Republica romană să se prăbușească în cele din urmă și ca ultimul candidat la funcția de împărat să îmbrace toga triumfală.

Trecerea Rubiconului

Metafora „Trecerea Rubiconului” descrie un pas care angajează la un curs ireversibil de acțiune, dar de unde vine aceasta? De la Iulius Cezar, bineînțeles. Era anul 49 î.Hr. și Cezar, Pompei și aliații lor erau implicați într-un război civil de trei ani împotriva Romei. Nobilul consul Lentulous i-a ordonat lui Cezar să cedeze controlul asupra armatei sale, mandat care i-a determinat pe Marc Antoniu și pe alți aliați să fugă din Roma și să i se alăture lui Cezar.

În data de 10 ianuarie 49 î.Hr., Cezar s-a apropiat de micul râu Rubicon cu soldații săi. Rubiconul despărțea Galia Cisalpină – bucata de pământ în care Italia se unește cu continentul, locuită pe atunci de celți – de peninsula italiană, iar traversarea în Italia ar fi încălcat o lege (Lex Cornelia de Majestates) care interzicea unui general să conducă o armată în afara provinciei care i-a fost atribuită, o infracțiune scandaloasă.

Pe malul râului, Cezar s-a oprit și, citându-l pe poetul grec Menandru, a spus: „Zarurile au fost aruncate”, apoi a traversat. Odată ajuns în Italia, a intrat în război cu Senatul roman. Nu mai era cale de întoarcere.

• CITEŞTE ŞI:  Elagabal, unul dintre cei mai controversaţi împăraţi romani

Al Doilea Triumverat

La un an după moartea lui Cezar, în anul 43 î.Hr., Octavian, strănepotul și protejatul lui Cezar, a format cel de-Al Doilea Triumverat împreună cu Marcus Aemilius Lepidus, general și om de stat roman, și Marc Antoniu, general roman sub comanda lui Cezar, proclamând că „stabilizează Republica”.

Aceasta avea să se dovedească o alianță dificilă pe termen lung, o alianță care, în cele din urmă, avea să lase un singur om în picioare. Dar, la început, triumviratul a conlucrat pentru a elabora și a se opune prin veto legilor în avantajul lor, pentru a numi guvernatori și consuli și pentru a decide cazuri judiciare fără apel, chiar dacă Senatul și adunările încă se întruneau și alegerile continuau.

Într-unul dintre cele mai atroce acte ale lor, au executat și confiscat bunurile a aproximativ 3.000 de patricieni, printre care și Cicero, care a criticat deschis triumviratul. Marele filosof roman era un critic deschis al lui Antoniu, iar la moartea acestuia, soția lui Antoniu, Fulvia, a luat capul tăiat al lui Cicero, a scuipat pe el și i-a înțepat limba în mod repetat cu acul de păr, răzbunându-se post-mortem pe faimosul orator.

Căderea lui Lepidus

Triumviratul s-a confruntat cu amenințări constante la adresa puterii sale, inclusiv una din partea conspiratorilor exilați care au stat la baza asasinării lui Cezar, Brutus și Cassius, care au ridicat o armată pentru a răsturna trioul.

Antoniu i-a învins la Philippi, în anul 42 î.Hr., absorbindu-le forțele și preluând controlul asupra teritoriilor estice ale Romei. Considerând că Antoniu merita să fie singurul conducător, soția sa, Fulvia, și fratele său, Lucius, au pornit un război civil care a fost înăbușit de Octavian. Tensiunile au crescut între triumviri.

Între timp, fiul lui Pompei, Sextus, care susținea cauza tatălui său împotriva lui Iulius Cezar, a adunat flote navale care au atacat forțele triumviratului într-o serie de confruntări în largul coastelor Italiei. După ce l-a învins pe Sextus, Lepidus a cerut mai mult de o treime din merite și mai multă putere și prestigiu. Octavian a efectuat manevre pentru a-l îndepărta de la putere, lăsându-l pe Antoniu singurul său adversar.

Dorința de putere a lui Marc Antoniu

Marc Antoniu a plecat în Egipt ca parte a acordului triumvirilor de a împărți imperiul. Acolo, s-a îndrăgostit de Cleopatra, iar rapoartele despre comportamentul lor libertin au oferit informaţii preţioase pentru dușmanii lui Antoniu, în timp ce Octavian se dovedea un roman model: se asigura că oamenii au ce mânca, supraveghea îmbunătățirea sistemului de apă al orașului și se stabilea într-o căsătorie stabilă și conservatoare cu Livia Drusilla.

• CITEŞTE ŞI:  Presupusa aventură amoroasă care a declanșat un război de un secol

În anul 32 î.Hr., Octavian a pretins că are dovezi că Antoniu era pe cale să mute capitala republicii la Alexandria și a declarat război.

Ca răspuns, Antoniu și Cleopatra au încercat să invadeze Italia, dar au fost blocați în Golful Actium. Armata lui Octavian a fost victorioasă pe uscat și pe mare, determinând cuplul condamnat să fugă înapoi în Egipt. Acolo, aceștia s-au sinucis.

Regina Nilului

Cleopatra a fost ultima membră a dinastiei Ptolemeilor, dinastie care a condus Egiptul din anul 305 î.Hr. până în anul 30 î.Hr. Deși este adesea descrisă ca o femeie fatală, Cleopatra a fost un politician viclean, folosindu-se mai mult de inteligență decât de viclenia feminină în relațiile cu Roma.

În anul 47 î.Hr., când Iulius Cezar a ajuns în Alexandria, ea se afla în exil, temându-se de ambițiile fratelui ei, Ptolemeu al XIII-lea, așa că a pus să fie transportată într-un sac în palatul ei, acolo unde se afla Cezar. Acesta a instalat-o ca regină. Au devenit aliați și iubiți, iar ea i-a născut un fiu, pe Cezarion.

Hotărâtă să se protejeze pe sine și viitorul fiului ei după moartea lui Cezar, Cleopatra l-a curtat pe Marc Antoniu. Acesta a fost îndrăgostit, iar cei doi au început o relație din care au rezultat trei copii. Viața lor împreună a fost luxoasă. După înfrângerea de la Actium, Cleopatra și Antoniu au încercat să negocieze cu Octavian. Nu au reușit, iar în anul 30 î.Hr. s-au sinucis amândoi.

Apoi, a mai rămas unul

După Actium, Octavian și-a învins dușmanii și rămas ultimul om în picioare, singurul stăpân al lumii romane. Istoria și-l amintește mai bine pe Octavian sub numele de Cezar Augustus, nume pe care l-a luat în anul 27 î.Hr. când a devenit primul împărat roman.

Augustus și-a asigurat ascensiunea la putere pe fondul înfrângerilor militare, al tulburărilor civile, al alianțelor spulberate, al trădărilor politice și al câtorva situații în care a fost aproape de moarte. Cu toate acestea, epoca lui Augustus a inaugurat o eră de pace și prosperitate pentru Roma.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

baba vanga

Baba Vanga, bătrâna considerată Nostradamus din Balcani

0
Într-un sat aflat pe atunci în Imperiul Otoman, la începutul secolului XX, se năștea o fetiță care avea să devină una dintre cele mai...
justinian marina

Justinian Marina, patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserică şi comunişti

1
Justinian Marina s-a născut pe 22 februarie 1901, în satul Suiești, din județul Vâlcea, în familia unor agricultori harnici şi buni creştini, primind la...
caută viață extraterestră

Oamenii de știință care caută viață extraterestră au realizat „primul contact” – cu o...

0
Cercetătorii care caută viaţă extraterestră au realizat "primul contact", dar nu cu fiinţe superioare din altă galaxie, ci cu...o balenă. De asemenea, nu avem...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via