Ultimul faraon al Egiptului a fost „copilul iubirii” dintre Cezar și Cleopatra: Cezarion sau Micul Cezar

Noutăţi

Cezarion a întruchipat alianța mamei sale cu Roma, dar lupta pentru putere și războiul i-au adus moartea la vârsta de 17 ani, punând capăt dominației ptolemeice în Egipt.

Ptolemeu Cezar „Theos Philopator Philometor”, adică „Ptolemeu Cezar, Zeul care își iubește tatăl și mama”, a devenit rege al Egiptului la vârsta de trei ani. Presupusul său tată, Iulius Cezar, fusese asasinat cu câteva luni mai devreme, iar mama sa, regina Cleopatra a VII-a, l-a pus pe tron pentru a-și consolida puterea în calitate de regină a Egiptului.[sursa]

Cunoscut mai bine în istorie sub porecla grecească de „Cezarion”, sau „Micul Cezar”, fiul Cleopatrei a domnit doar o perioadă scurtă de timp. Domnia lui s-a încheiat odată cu asasinarea sa, la scurt timp după sinuciderea Cleopatrei, în anul 30 î.Hr. Moartea mamei și a fiului a pus capăt liniei de conducători Ptolemaici, care controlau Egiptul încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare.

cezarion micul cezar
Statuie a lui Cezarion, Micul Cezar

Certuri în familie

Povestea lui Cezarion a început atunci când bunicul său, Ptolemeu al XII-lea, i-a numit co-moștenitori pe cei doi copii mai mari ai săi, Cleopatra, în vârstă de 18 ani, și Ptolemeu al XIII-lea, în vârstă de 10 ani. Aceștia urmau să slujească împreună sub tutela Romei. Deoarece Egiptul devenise un protectorat roman în timpul domniei lui Ptolemeu cel Bătrân, romanii aveau un cuvânt de spus în ceea ce privește cine va conduce Egiptul.

După moartea tatălui lor, în 51 î.Hr., Ptolemeu și sora sa s-au căsătorit în mod simbolic, însă între ei nu exista dragoste, nici familială, nici de altă natură. Regii și reginele Ptolemeilor aveau o lungă tradiție familială de a concura pentru tron: frate împotriva fratelui sau părinte împotriva copilului. Doi ani mai târziu, consilierii lui Ptolemeu au încercat să acționeze împotriva Cleopatrei pentru a-l face pe tânărul băiat singurul conducător.

În timp ce cei doi frați egipteni se certau pentru tron, Roma se afla în mijlocul propriei sale lupte pentru putere. Doi dintre marii săi eroi militari, Iulius Cezar și Pompei cel Mare, erau implicați într-un război civil și căutau alianțe. Pompei avea nevoie de Egipt și a decis să-l susțină pe Ptolemeu al XIII-lea în detrimentul surorii sale, care a plecat în exil. Departe de capitală, Cleopatra și-a stabilit propria bază de operațiuni, unde și-a strâns o armată și a așteptat momentul potrivit.

În bătălia de la Pharsalus din anul 48 î.Hr., Cezar l-a învins pe Pompei, care a fugit în Alexandria. Într-un gest neașteptat, tânărul Ptolemeu l-a executat pe Pompei și i-a prezentat capul lui Iulius Cezar când acesta a pătruns în Egipt mai târziu în acel an.

Din nou în mod neaşteptat, în loc să se bucure de învingerea duşmanului său, Iulius Cezar a fost mai degrabă întristat și dezgustat. Istoricul antic Plutarh a scris în secolul I d.Hr. cum Cezar „s-a întors cu groază [când] i-a fost prezentat capul lui Pompei, dar a acceptat inelul cu sigiliu al lui Pompei și a vărsat lacrimi pe el”.

Această greșeală gravă de calcul din partea tânărului faraon a fost o ocazie excelentă pentru Cleopatra și forțele sale. Aceasta s-a strecurat în Alexandria pentru o întâlnire cu Cezar și l-a convins să se alăture cauzei sale. Acesta a sprijinit revendicarea ei la tron, declanșând o revoltă a susținătorilor lui Ptolemeu, care au fost înfrânți.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai bătrână pisică din lume, Flossie, are 27 de ani

Tânărul rege a fost ucis, iar Cezar a pus-o pe tron pe Cleopatra a VII-a, în vârstă de 21 de ani. Cleopatra avea să domnească, cu numele, împreună cu un frate mai mic, Ptolemeu al XIV-lea. Pentru a consolida alianța, Cleopatra l-a invitat pe Iulius Cezar, care era cu 30 de ani mai în vârstă decât ea, să rămână cu ea în Egipt.

cezarion micul cezar
Cleopatra a VII-a a comandat acest relief uriaș cu ea însăși și co-regentul și moștenitorul ei, Cezarion, sculptat pe pereții complexului de temple din Dendera

Cezarion: fiul Romei și al Egiptului

Timp de două luni, Cleopatra l-a întreținut pe Cezar, dezvăluindu-i farmecele pe care atât Valea Nilului, cât și ea însăși le aveau de oferit. Plutarh a scris: „[Cezar] petrecea adesea cu ea până în zori; și ar fi navigat împreună … până în Etiopia”.

În momentul în care Cezar a părăsit Egiptul, Cleopatra era însărcinată. Ea a născut un băiat în anul 47 î.Hr. și l-a proclamat în mod deschis pe Iulius Cezar drept tată. Preoții egipteni au început să predice faptul că zeul Amon se întrupase în persoana lui Cezar, cel mai puternic om din lume la acea vreme, pentru a fi tatăl prințului copil.

La sfârșitul anului 46 î.Hr., Cleopatra a vizitat Roma la invitația lui Cezar, aducându-l pe Cezarion și tot fastul regal al curții sale. Plutarh a scris că Cezar „nu a lăsat-o să se întoarcă în Alexandria fără titluri înalte și cadouri bogate. I-a permis chiar să îl numească pe fiul pe care i-l născuse cu numele său”. Cezar a primit-o pe Cleopatra și familia ei într-una dintre vilele sale suburbane, Horti Caesaris, copleșind-o cu onoruri oficiale.

Mulți romani au remarcat că micuțul semăna foarte mult cu Iulius Cezar. Marc Antoniu, locotenentul lui Cezar, a declarat în fața Senatului că Cezar a recunoscut în fața celor mai apropiați prieteni ai săi că Cezarion era într-adevăr fiul său. Dacă se dădea crezare afirmațiilor Cleopatrei, Cezarion era singurul copil supraviețuitor al lui Cezar. Fiica sa, Iulia, care fusese căsătorită cu Pompei, a murit la naștere în anul 54 î.Hr.

În ciuda primirii reci din partea poporului roman, Iulius Cezar era optimist în ceea ce privește relația dintre Roma și Egipt. Cezar a ridicat o statuie a Cleopatrei în Templul lui Venus Genetrix. Această epocă a marcat ceea ce Cezar vedea ca fiind începutul unui ambițios proiect imperial. S-au răspândit zvonuri conform cărora el se gândea chiar la un transfer al capitalei imperiale la Alexandria.

Planurile sale nu aveau să se concretizeze, deoarece Cezar a fost asasinat de Idele lui Martie, o zi care corespunde datei de 15 martie, în anul 44 î.Hr. Iulius Cezar nu l-a recunoscut niciodată pe Cezarion ca moștenitor al său și, în schimb, scrisese în testament că strănepotul său, Gaius Octavius (Octavian, viitorul împărat Augustus), era moștenitorul său. Cleopatra și Cezarion se aflau la Roma atunci când Cezar a fost ucis. Realizând că viețile lor erau în pericol, Cleopatra a decis să se întoarcă imediat în Egipt.

• CITEŞTE ŞI:  Frumoasa Giulia Farnese, amanta Papei Alexandru al VI-lea, unul dintre cei mai controversaţi papi din istorie

Viața după Iulius Cezar

Imediat ce a ajuns înapoi în Alexandria, regina a trecut la consolidarea puterii sale. Sursele spun că a ordonat otrăvirea fratelui și co-guvernatorului ei, Ptolemeu al XIV-lea, iar apoi l-a numit pe fiul ei drept co-regent. Din acest moment, Cezarion a fost recunoscut oficial ca fiind Ptolemeu al XV-lea Cezar.

La Roma, Octavian a refuzat să recunoască descendența tânărului coregent al Egiptului. Cu o sincronizare calculată, mâna dreaptă și confidentul defunctului Iulius Cezar, Gaius Oppius, a publicat o carte în care susținea că Cezarion nu era nicidecum fiul lui Cezar. A fost un avertisment pentru Cleopatra de a fi atentă cu noii stăpâni ai Romei.

Cele mai vechi reprezentări existente ale lui Cezarion apar pe monedele bătute în Cipru în anul 44 î.Hr. Chiar dacă băiatul era pe atunci un copil, el era încă înfățișat ca un bebeluș în brațele mamei sale. Există opere de artă mai târzii în care Cezarion apare ca tânăr, purtând o coafură egipteană tipică (nemes) și un kilt (shandyt), ca în imaginile tradiționale ale faraonilor.

Multe reprezentări ale lui Cezarion îl asociază cu zeul egiptean Horus, fiul lui Isis și Osiris. După ce Osiris a fost ucis în mod violent de către rivalul său Set, Isis a trebuit să își protejeze fiul și să îl readucă pe tron pe regele de drept. Cleopatra a folosit în mod inteligent aceste imagini pentru a obține sprijin pentru Cezarion și pentru a se distribui în rolul de protectoare maternă divină.

Norocul lui Cezarion a fost revigorat în anul 42 î.Hr., atunci când Marc Antoniu a sosit în Egipt în calitate de triumvir roman responsabil de provinciile estice. Acesta căuta o modalitate de a-l doborî pe colegul triumvir Octavian, iar în anul 41 î.Hr. a chemat-o pe Cleopatra la Tarsus. Regina a navigat în această întâlnire importantă la fel de atent ca și în cazul primei sale întâlniri cu Iulius Cezar.

De dragul regatului ei și al fiului său, Cezarion, Cleopatra l-a luat pe Antoniu într-o croazieră somptuoasă și a urmat o poveste de dragoste. Această relație a fost mult timp considerată ca fiind una dintre cele mai pasionale din istorie, dar istoricul Mary Beard a dezvăluit latura sa mai practică: „Pasiunea ar fi putut fi un element al acesteia. Dar parteneriatul lor a fost susținut de ceva mai prozaic: nevoi militare, politice și financiare”.

Marc Antoniu și-a petrecut iarna dintre anii 41-40 î.Hr. în Egipt cu Cleopatra. Din uniunea lor s-au născut gemeni care au primit nume de zeități astrale: Alexandru Helios (Soarele) și Cleopatra Selene (Luna). Mai târziu, au mai avut un fiu numit Ptolemeu Philadelphus. În această perioadă, Cleopatra își extindea, de asemenea, imperiul, câștigând teritorii pentru Cezarion în sudul Siriei, Cipru și nordul Africii.

Cel mai important moment al Cleopatrei a avut loc în timpul unei ceremonii desfășurate la şcoala din Alexandria în anul 34 î.Hr. când Antoniu a recunoscut-o oficial ca regină a Egiptului și i-a acordat lui Cezarion titlul de „Rege al regilor”. De asemenea, Antoniu l-a recunoscut oficial pe Cezarion ca fiu legitim al lui Iulius Cezar. Antoniu le-a acordat celor trei copii ai săi cu Cleopatra titlul de altețe regale, iar fiului său Alexandru Helios i-a promis teritorii și regate.

• CITEŞTE ŞI:  De unde vine ideea conform căreia cristalele sunt vindecătoare? Ce dovezi există în acest sens

Provocarea a fost prea mult pentru Octavian și a declarat război Cleopatrei și lui Antoniu. La 2 septembrie 31 î.Hr. Octavian a învins forțele egiptene în bătălia de la Actium. Cei doi învinși s-au retras la Alexandria. Cleopatra a decis că era mai sigur să-l trimită pe Cezarion în afara orașului.

Acesta s-a îndreptat spre sud în compania tutorelui său, care l-a dus pe Nil până în satul Copt (Qift), nu departe de Teba. De acolo, caravanele au pornit la drum, trecând prin deșertul estic până la portul comercial Berenice, pe malul Mării Roșii. Singura cale de scăpare posibilă pentru Cezarion era să traverseze aceste ținuturi neospitaliere. Dacă reușea să ajungă la Berenice, ar fi avut șansa de a ieși din Egipt și de a porni spre Arabia sau chiar spre India.

În timp ce se îndrepta spre portul care i-ar fi putut permite o rută spre exil, Cezarion a aflat că trupele romane intraseră în Alexandria și că mama sa și Marc Antoniu erau amândoi morți. Dacă și-ar fi continuat planul de evadare, Cezarion ar fi putut supraviețui, dar tutorele său i-a sugerat că Octavian s-ar fi îndurat de orfan.

Într-adevăr, Octavian s-a gândit să cruțe viața tânărului. Unul dintre confidenții săi l-a convins de contrariu. Era nepotrivit, a spus el, ca să existe „prea mulți Cezari”. Așa că atunci când Cezarion a ajuns în Alexandria pentru a se întâlni cu Octavian în august 30 î.Hr. a fost executat imediat. Visul unui faraon romano-egiptean a dispărut, iar vechiul regat ptolemeic al Egiptului a murit odată cu Cezarion.

Soarta copiilor Cleopatrei

După ce l-a executat pe fratele lor Cezarion, Octavian i-a luat cu el pe ceilalți trei copii ai Cleopatrei (toți ai lui Marc Antoniu) la Roma, unde Octavian i-a prezentat în lanțuri poporului roman și i-a plimbat pe străzi într-o procesiune triumfală. Unele surse spun că Octavian dorea să-i execute după triumf, dar că Octavia cea Tânără, sora sa mai mare și fosta soție a defunctului Marc Antoniu, l-a convins să o lase să-i crească alături de copiii ei.

Soarta celor doi băieți este necunoscută. Niciunul dintre istoricii populari ai vremii nu-i mai menționează pe Alexandru Helios sau pe Ptolemeu Philadelphus, ceea ce îi face pe mulți să creadă că au murit în copilărie. Cleopatra Selene, însă, a supraviețuit. S-a căsătorit cu Juba al II-lea, rege al Numidiei și apoi al Mauritaniei, și a avut mai mulți copii cu acesta.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

albert einstein

10 moduri în care Albert Einstein a influenţat omenirea prin descoperirile sale geniale

0
Albert Einstein este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria recentă a omenirii. A fost o personalitate marcantă, atât din punct de vedere...
barbara hutton

Barbara Hutton, săraca fată bogată. A devenit miliardară la 21 de ani, dar a...

0
Barbara Hutton s-a născut în data de 14 noiembrie 1912, la New York. A fost o femeie mondenă, moștenitoare a unei averi colosale, dar...
De ce autobuzele şi trenurile au tapiţerii în culori şi modele atât de ciudate

De ce autobuzele şi trenurile au tapiţerii în culori şi modele atât de ciudate?

0
Amprentele stridente ale scaunelor de transport public sunt destul de greu de ratat. Uneori interesante, alteori de-a dreptul caraghioase, dar vibrante şi de cele...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via