Oamenii de știință descoperă, în premieră, apă pe suprafața a doi asteroizi

2 min


2
2 puncte

Oamenii de știință au făcut încă o descoperire uriașă care ne-ar putea ajuta să înțelegem cum a ajuns planeta noastră să fie așa cum este ea astăzi.

Institutul de Cercetare din Sud-Vest (SwRI) a anunțat că, folosind Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA), a descoperit apă pe doi asteroizi.[sursa]

Iniţial se credea că sunt asteroizi de silicați uscați, dar, pentru prima dată, au fost descoperite pe suprafaţa lor molecule de apă.

Asteroizii sunt descriși ca fiind „rămășițe ale procesului de formare planetară”, astfel încât compoziția lor poate depinde de locul în care s-au format în nebuloasa solară.[sursa]

apă pe suprafața a doi asteroizi
Cercetătorii au descoperit apă pe suprafața a doi asteroizi, iar acest lucru relevă un lucru important

De ce este important faptul că a fost descoperită apă pe suprafața a doi asteroizi

Motivul pentru care a existat un interes atât de mare în a afla dacă au sau nu apă pe ei este pentru că ar putea „arunca lumină asupra modului în care apa a ajuns pe Pământ”.

Dr. Anicia Arredondo de la SwRI, autorul principal al unui articol din Planetary Science Journal despre această descoperire, a explicat mai departe într-un comunicat de presă: „Am detectat pe asteroizii Iris și Massalia o caracteristică care este atribuită fără echivoc apei moleculare. Ne-am bazat cercetarea noastră pe succesul echipei care a găsit apă moleculară pe suprafața însorită a Lunii. Ne-am gândit că am putea folosi SOFIA pentru a găsi această semnătură spectrală pe alte corpuri.”[sursa]

Studiile anterioare au detectat o anumită formă de hidrogen atât pe Lună, cât și pe asteroizi, dar cercetătorii s-au străduit să determine dacă era vorba de apă sau de ruda sa chimică apropiată, hidroxilul.

• CITEŞTE ŞI:  Elagabal, unul dintre cei mai controversaţi împăraţi romani

În prezent se crede că există aproximativ echivalentul unei cantităţi de 350 ml de apă prinsă într-un metru cub de sol lunar.

Această cantitate de apă este în concordanță cu abundența sa pe suprafața însorită a Lunii, conform observațiilor efectuate cu ajutorul SOFIA.

„Pe baza intensității benzilor caracteristicilor spectrale, abundența de apă de pe asteroid este în concordanță cu cea de pe Luna luminată de soare. În mod similar, pe asteroizi, apa poate fi, de asemenea, legată de minerale, precum și adsorbită de silicat și prinsă sau dizolvată în sticla de impact de silicat.”, a mai declarat Dr. Arrendondo.

Pe lângă faptul că îi ajută pe oamenii de știință să afle cum ar fi putut ajunge apa pe Pământ, se speră că noua descoperire ar putea oferi informații despre distribuția apei în alte sisteme solare și ar putea ajuta cercetătorii să identifice cu precizie unde să caute potențiale forme de viață în sistemul nostru solar (și mai departe).

Cercetătorii doresc acum să folosească telescopul spațial James Webb al NASA pentru „optica sa precisă și raportul semnal-zgomot superior” pentru a analiza mai mulți asteroizi.

Arredondo a precizat că au efectuat deja „măsurători inițiale pentru alți doi asteroizi” cu ajutorul telescopului de înaltă tehnologie și că speră să analizeze alte 30 de ținte.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via