Cât de veche este apa de pe Pământ şi care este originea sa. Deşi preferăm apa „proaspătă”, răspunsul este surprinzător

3 min


3
3 puncte

Fără mâncare, oamenii pot rezista o perioadă îndelungată, însă atunci când organismul este privat de apă, lucrurile se schimbă. Un lucru este cert, toate ființele au nevoie de apă pentru a supraviețui. Dar cât de veche este apa de pe Pământ?

Apa de pe Pământ este foarte, foarte veche, cel puțin o parte însemnată din toată cantitatea de apă de pe Pământ.

Se crede că mai mult de jumătate din apa de pe Pământ precedă crearea Soarelui, sosind din spațiul cosmic cu peste 4,6 miliarde de ani în urmă.

Originile apei de pe Pământ au fost de mult timp subiectul unor investigații și dezbateri științifice. Inițial, oamenii de știință credeau în teoria asteroizilor, conform căreia apa ar fi fost adusă pe Terra de asteroizi care au lovit planeta de-a lungul a milioane de ani. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că apa de pe Pământ ar putea să-și fi avut originea în nebuloasa solară.[sursa]

cât de veche este apa de pe pământ
Pentru a se stabili cât de veche este apa de pe Pământ, oamenii de ştiinţă au efectuat studii extinse în mai multe locuri de pe Terra

Cum a apărut apa pe Pământ

Prima este teoria Asteroizilor. Mulți oameni de știință credeau că asteroizii, care transportau apă în mineralele lor, au adus apa pe Pământ. Această teorie a fost susținută de ideea că conținutul ridicat de apă grea al asteroizilor se aliniază mai aproape de raportul actual al apei pe Pământ.

Apoi a fost dezvoltată teoria Cometelor. O perioadă, cometele au fost, de asemenea, considerate o posibilă sursă a apei de pe Pământ. Această teorie a apărut când sonda europeană Giotto a observat Cometa lui Halley și conținutul său ridicat de apă grea. Cu toate acestea, investigațiile ulterioare au arătat că raporturile de apă grea din majoritatea cometelor erau prea mari în comparație cu cele de pe Pământ, ceea ce a dus la îndoieli cu privire la rolul lor în aducerea apei pe planeta noastră, potrivit Discover Magazine.

• CITEŞTE ŞI:  Auguste Piccard, primul om care a ajuns în stratosferă, în urmă cu peste 90 de ani

O altă teorie este cea a Nebuloasei Solare. Astronomul Karen Meech și colegii săi s-au concentrat pe examinarea apei din mantaua Pământului. Ei au studiat mostre din locuri precum Insula Baffin, unde mantaua profundă a Pământului este accesibilă. Aceste studii au implicat analizarea rapoartelor de deuteriu-fier (D/H) din mostre pentru a înțelege originea apei de pe Pământ.

Mostrele au arătat cu aproximativ 25% mai puțină apă grea decât apa normală, sugerând că condritele carbonacee (o clasă de meteoriți) ar putea să nu fie sursa principală a apei de pe Pământ. Aceste constatări sugerează că apa de pe Pământ ar putea să-și fi avut originea în nebuloasa solară, norul de gaz și praf din care s-au format Soarele și planetele.

Cât de veche este apa de pe Pământ

Vârsta apei de pe Pământ este de aproximativ 4,5 miliarde de ani, apa fiind la fel de veche ca însuși Sistemul Solar. Aceasta a început în spațiu, formându-se pe particule mici de praf.

Cea mai veche apă de pe Pământ descoperită până acum este o apă curgătoare care se află la o adâncime de 2,4 kilometri sub pământ, în Canada. Aceasta are o vechime între 1,5 și 2,64 miliarde de ani.

Pe măsură ce se forma Sistemul Solar, această apă a trecut prin cicluri de transformare în gaz și apoi înapoi în gheață, devenind în cele din urmă parte a planetelor precum Pământul, dar și a asteroizilor și a cometelor. Faptul că găsim un tip special de apă, cunoscută sub numele de apă grea, atât pe Pământ, cât și în aceste obiecte spațiale, ne indică faptul că o mare parte din apa noastră a provenit din aceste procese spațiale timpurii.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via