25 de curiozităţi despre Vatican: lucruri fascinante despre cel mai mic stat din lume

Noutăţi

Vatican, oficial denumit Statul Cetății Vaticanului, este cel mai mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară are o suprafaţă de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa.

Fiind centrul spiritual al Bisericii Catolice, Vaticanul este un loc de o semnificație profundă, unde milioane de credincioși din întreaga lume găsesc refugiu pentru contemplare și reflecție. Acest mic stat, situat în inima Romei, are o influență colosală în lumea modernă, jucând un rol esențial nu doar în religie, ci și în politică și cultură.

Statul Vatican, cu structura sa unică, a fost şi rămâne o forță puternică în societatea contemporană. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai interesante și inedite informații despre cel mai mic stat din lume.

vatican curiozităţi

#1. Cel mai mic stat din lume

Denumit oficial Statul Cetății Vaticanului (în italiană Stato della Città del Vaticano, în latină Status Civitatis Vaticanae), Vatican este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în capitala Italiei, Roma.

Cu o suprafață de doar 0,44 km2, Vaticanul este cea mai mică țară din lume, fiind singura care poate fi traversată pe jos în mai puțin de o oră. Populaţia Vaticanului este de mai puţin de 800 de locuitori, însă fluxul de turişti face ca densitatea oamenilor care se află în acelaşi timp în Vatican să fie foarte ridicată.

Harta Vaticanului

#2. Şeful statului este Papa

Statul Vatican este sediul Bisericii Romano-Catolice și este guvernat ca o monarhie electivă teocratică absolută. Șeful statului este Papa și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. Papa este ales de către Colegiul Cardinalilor în timpul unui conclav papal, iar alegerea sa se face de obicei pe viață.

Şeful Guvernului este Cardinalul Secretar de Stat, care este președintele Guvernoratului Statului Vatican, fiind numit de către Papă pentru un mandat de cinci ani.

Guvernatorul Vaticanului, cunoscut câteodată drept președintele statului, are îndatoriri similare cu cele ale unui primar, inclusiv securitate locală, dar făcând excepție relațiile internaționale, care revin Papei.

#3. Numele locului predatează creştinismul

Numele statului este antic, fiind mai vechi decât creștinismul. Denumirea provine din limba latină Mons Vaticanus („Colina Vatican”). Este parte a Mons Vaticanus și a fostelor câmpuri Vaticane unde a fost construită Bazilica Sfântul Petru, precum şi locul în care se afla Circul lui Nero, locul în care a fost ucis Sfântul Petru.

#4. Un stat relativ tânăr

Deși Biserica Catolică este o instituție milenară, statul Vatican a fost recunoscut ca entitate independentă abia în februarie 1929, în urma Tratatului de la Lateran. Acest tratat, parte a Pactelor Lateranene, a fost semnat între regele Victor Emmanuel al III-lea și Papa Pius al XI-lea. În vara aceluiași an, Parlamentul italian a ratificat tratatul, oficializând recunoașterea Vaticanului ca stat independent și sediu al Sfântului Scaun.

În anul 1947, Tratatul de la Lateran a fost inclus în Constituția Italiei, stabilind baza pentru relațiile dintre statul italian și Biserica Catolică.

Teritoriul Vaticanului include Piața Sfântul Petru care nu a putut fi izolată de restul Romei și astfel o mare parte a graniței imaginare cu Italia urmărește extremitatea pieței și se unește cu Piazza Pio XII și Via Paolo VI. Deși nu au fost incluse din punct de vedere tehnic în teritoriul Vaticanului de către Tratatul de la Lateran, unele proprietăți ale Sfântului Scaun au un statut extrateritorial, asemănător celui al ambasadelor.

#5. Garda Elveţiană

Vaticanul dispune de propria administrație și legislație, având și propria monedă, timbre poștale și sistem de justiție. De asemenea, Vaticanul are o forță de poliție cunoscută sub numele de Corpul de Jandarmerie și o brigadă de pompieri.

Papa este protejat de peste 500 de ani de faimoasa Gardă Elvețiană, cea mai mică armată din lume. Originile acestei gărzi datează din secolul al XVI-lea, când Papa Iulius al II-lea a încheiat o alianță cu Confederația Elvețiană. În anul 1506, primul contingent de 150 de soldați elvețieni a ajuns la Roma, intrând în serviciul de pază al Suveranului Pontif.

Pot deveni membri ai Gărzii Elvețiene doar bărbați elvețieni, catolici, necăsătoriți, care au vârste cuprinse între 19 și 30 de ani și o înălțime de cel puțin 1,74 m. Gardienii servesc între 2 și 25 de ani la Vatican, în slujba papei și sunt independenți de forțele armate elvețiene, fiind angajați direct de statul Vatican.

curiozităţi despre Vatican pasajul borgo
Pasajul Borgo

#6. Pasajul Borgo

Pasajul Borgo (în italiană Passetto di Borgo) este un coridor îngust, aflat deasupra unui zid înalt de piatră lung de circa 800 de metri, care face legătura între Vatican și fortificatia învecinată Castelul Sant’Angelo. Numele vine de la cartierul Borgo, traversat de zid.

• CITEŞTE ŞI:  Insula Şerpilor din Brazilia, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume

Comandat în anul 1277 de papa Nicolae al III-lea, zidul cu coridorul secret s-a dovedit o cale eficientă de evadare, în caz de asediu al Vaticanului, pentru unii papi care au urmat.

În anul 1494 papa Alexandru al VI-lea l-a folosit pentru a scăpa cu viață la invazia lui Carol al VIII-lea al Franței.

Papa Clement al VII-lea s-a refugiat cu succes în Castelul Sant’Angelo, prin intermediul său, în 1527, în timpul „Asediului Romei” (în italiană Sacco di Roma) de trupele dezlănțuite de mercenari ale Sfântului Imperiu German, care au ignorat ordinele împăratului Carol Quintul.

Papa Pius al VII-lea a fugit în anul 1808, în fața trupelor lui Napoleon Bonaparte. În prezent Pasajul Borgo este deschis ocazional spre vizitare turiștilor. Cheile coridorului se găsesc la Garda Elvețiană.

#7. Divorţul nu este prevăzut de lege în Vatican

Vaticanul și Filipinele sunt singurele state unde divorțul nu este reglementat de lege. În mod evident, în Vatican, acest aspect nu necesită reglementare, deoarece Papa nu se căsătorește, iar cardinalii, în general, aspiră la celibat. Totuși, lucrurile nu au fost întotdeauna astfel.

În trecut, nu era neobișnuit ca Papa să aibă copii sau amante. Exemple notabile includ pe Papa Alexandru al VI-lea, Papa Paul al III-lea și Papa Iulius al II-lea.

#8. Vaticanul nu are o închisoare

Vaticanul este, probabil, singura națiune din lume care nu are o închisoare. În schimb, micuțul stat-enclavă are câteva celule pentru detenție preventivă.

Cei care sunt condamnați la închisoare își ispășesc pedeapsa în închisorile italiene, conform Tratatului de la Lateran. Costurile pentru încarcerare sunt acoperite de guvernul Vaticanului.

#9. Muzeul din Vatican

Muzeul Vatican, situat în Cetatea Vaticanului, este unul dintre cele mai mari și celebre muzee din lume, atrăgând milioane de vizitatori anual. Fondat în secolul al XVI-lea de Papa Iulius al II-lea, muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artă și artefacte adunate de papi de-a lungul secolelor. Printre cele mai renumite exponate se numără Capela Sixtină, cu tavanul său magnific pictat de Michelangelo, și Stanze di Raffaello, camerele decorate de Rafael. Muzeul are o varietate de secțiuni, de la artă clasică și egipteană până la artă contemporană, oferind o călătorie captivantă prin istoria și cultura umanității.

Un alt aspect fascinant al Muzeului Vatican este vastitatea și complexitatea sa arhitecturală. Complexul muzeal include aproximativ 54 de galerii, întinse pe mai multe kilometri de coridoare și săli. Biblioteca Vaticanului și Grădinile Vaticanului adaugă o dimensiune suplimentară experienței vizitatorilor. Grădinile, care acoperă aproximativ jumătate din teritoriul Vaticanului, oferă un refugiu liniștit și frumos, în timp ce Biblioteca conține unele dintre cele mai valoroase manuscrise și cărți din lume. Aceste elemente fac din Muzeul Vatican o destinație esențială pentru iubitorii de artă, istorie și cultură.

Muzeul Vatican atrage în mod obișnuit peste 6 milioane de vizitatori anual. Această popularitate se datorează colecțiilor sale vaste și renumitei Capele Sixtine, printre alte atracții remarcabile. Fluxul constant de turiști contribuie semnificativ la veniturile muzeului.

Veniturile anuale ale Muzeului Vatican sunt considerabile, ajungând la aproximativ 100 de milioane de euro. Aceste venituri provin în principal din vânzările de bilete, dar și din suveniruri, tururi ghidate și alte servicii oferite vizitatorilor. Aceste fonduri sunt esențiale pentru întreținerea și conservarea colecțiilor, precum și pentru susținerea diverselor proiecte culturale și educaționale ale Vaticanului.

#10. Biblioteca din Vatican

Biblioteca Vaticanului, cunoscută oficial ca Biblioteca Apostolică Vaticană, este una dintre cele mai vechi și importante biblioteci din lume. Fondată în 1475 de Papa Sixtus al IV-lea, biblioteca deține o colecție vastă de manuscrise, cărți rare, incunabule și documente istorice de o valoare inestimabilă.

Printre cele mai celebre exponate se numără Codex Vaticanus, una dintre cele mai vechi și complete copii ale Bibliei, și manuscrise medievale unice. Biblioteca are aproximativ 75.000 de manuscrise, 1,1 milioane de cărți tipărite și peste 8.500 de incunabule, oferind cercetătorilor o resursă inestimabilă pentru studii academice.

În jurul Bibliotecii Vaticanului au apărut numeroase teorii ale conspirației, alimentate de natura sa enigmatică și de accesul restricționat la anumite documente. Una dintre cele mai cunoscute teorii sugerează că biblioteca ar deține documente secrete care ar putea schimba înțelegerea istoriei umanității, inclusiv dovezi despre viața extraterestră, scrieri apocrife despre Iisus sau informații ascunse despre catastrofe mondiale.

Deși multe dintre aceste teorii sunt considerate speculative și fără dovezi concrete, ele continuă să fascineze și să atragă atenția publicului. În realitate, accesul la biblioteca este strict reglementat pentru a proteja și conserva materialele rare și fragile, dar cercetătorii calificați pot obține permisiunea de a studia aceste documente valoroase.

• CITEŞTE ŞI:  Cum se face că se găsesc oase de dinozaur după sute de milioane de ani şi de ce rezistă atât de mult

#11. Rata criminalităţii este uriaşă

Vaticanul găzduiește mai puțin de 800 de rezidenți oficiali și, cu toate astea, în mod oarecum ironic, are cea mai mare rată a criminalității dintre toate țările lumii.

Acest lucru este cauzat de faptul că are mai multe infracțiuni pe cap de locuitor, care sunt comise de milioanele de turiști care trec prin zonă. Cele mai frecvente infracțiuni sunt furtul din magazine, furtul de poșete și furtul din buzunare.

#12. Bancomat cu instrucţiuni în latină

În Vatican există un singur bancomat cu instrucțiuni în latină, care aparține Băncii Vaticanului. Acesta este, probabil, singurul ATM cu instrucțiuni în această limbă din lume.

#13. Observatorul Vaticanului

Observatorul Vaticanului, cunoscut și sub numele de Specola Vaticana, este unul dintre cele mai vechi institute astronomice din lume, având o istorie ce datează din secolul al XVI-lea.

Fondat oficial în anul 1891 de Papa Leon al XIII-lea, scopul observatorului este de a demonstra susținerea Bisericii Catolice pentru știință și de a promova studiile astronomice. Inițial situat în apropierea Bazilicii Sfântul Petru, observatorul a fost mutat la Castel Gandolfo în anul 1935 din cauza poluării luminoase crescute din Roma.

În anii ’80, o altă extindere a dus la crearea Observatorului Vaticanului din Tucson, Arizona, SUA, pentru a beneficia de condiții de observare mai bune.

Observatorul Vaticanului este implicat în diverse proiecte și cercetări astronomice, incluzând studiul galaxiilor, al stelelor și al altor corpuri cerești. Este echipat cu telescoape și instrumente moderne și colaborează cu alte institute astronomice din întreaga lume. Una dintre cele mai cunoscute contribuții ale observatorului este catalogul „Carte du Ciel”, un proiect global de cartografiere a stelelor.

De-a lungul anilor, observatorul a fost subiectul unor teorii ale conspirației, unele susținând că Vaticanul ar deține informații secrete despre existența vieții extraterestre sau alte descoperiri astronomice ținute ascunse de public. În realitate, observatorul funcționează ca un centru de cercetare transparent și științific, angajându-se activ în promovarea cunoașterii și educației în domeniul astronomiei.

#14. În Vatican nu se plătesc taxe

Locuitorii Vaticanului nu plătesc taxe. Cu toate că poate părea ciudat ca un stat să nu impună taxe locuitorilor săi, aici este o situație specială. La Vatican, taxele de acces în muzeu, unul colosal de altfel, timbrele de Vatican și suvenirurile aduc o parte semnificativă din veniturile necesare funcționării Cetății Sfinte.

În același timp, Biserica Catolică are peste un miliard de adepți în întreaga lume, care fac donații consistente.

#15. Vaticanul are echipă de fotbal

Deşi nu ni-l imaginăm pe Papa jucându-se cu mingea, Vaticanul are totuşi o echipă de fotbal.

Denumită „Selezione di calcio della Città del Vaticano”, aceasta este formată în întregime din angajați ai acestui stat. Ofițeri de poliție, lucrători poștali și membri ai Gărzii Elvețiene, toți au purtat echipamentul galben-albastru-alb.

Naționala Vaticanului a fost înființată în anul 1972, însă de abia în 1994 a disputat primul meci internațional, terminat 0-0 cu selecționata „B” a statului San Marino.

#16. Cea mai scurtă cale ferată din lume

În Vatican există cea mai scurtă cale ferată din lume, care are o lungime de doar 300 de metri și o singură stație, „Citta Vaticano”.

Calea ferată a fost construită între anii 1929 și 1934, în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea, cu scopul de a muta papii de la o gară din incinta orașului Vatican la una din Roma, însă a devenit cu timpul mai mult o rețea de transport de marfă.

#17. O capitală a vinului

În mod neaşteptat, Vaticanul este considerată o capitală a vinului. Un locuitor al Vaticanului consumă, în medie, 54,26 litri de vin în fiecare an, aceasta fiind cea mai mare rată de consum de vin pe cap de locuitor din lume. Este de două ori mai mare decât media din Franța și din Italia, țări cu mare potențial viticol.

#18. Relaţii internaţionale

Oferind o identitate teritorială pentru Sfântul Scaun, statul Vatican este recunoscut ca teritoriu național sub legea internațională, chiar dacă Sfântul Scaun este organismul legal care conduce relațiile internaționale, negociază înțelegerile internaționale, respectiv trimite și primește reprezentanții diplomatici.

Având în vedere teritoriul limitat al statului, ambasadele străine pe lângă Sfântul Scaun se află în partea italiană a Romei. Italia își găzduiește chiar și propria ambasadă pe lângă Sfântul Scaun.

Sfântul Scaun este observator permanent la Națiunile Unite, în iulie 2004 a primit toate drepturile unui statut de membru cu excepția votului. După spusele Arhiepiscopului Celestino Migliore, observatorul permanent al Sfântului Scaun, „nu avem drept de vot pentru că aceasta este alegerea noastră.”

Sfântul Scaun menține relații diplomatice formale cu 174 de state suverane, Uniunea Europeană și Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.

• CITEŞTE ŞI:  Biserica din Pustietate: ușile sale se deschid singure, la miezul nopții, o dată pe an. Unde se află lăcaşul

#19. Vatican vs. Beatles

După infama declarație a lui John Lennon „Suntem mai populari decât Iisus”, Vaticanul a condamnat public trupa Beatles. Cu toate acestea, statul-enclavă a iertat faimoasa trupă din Liverpool.

#20. Cetăţenia

La Vatican, cetățenia nu se obține în mod automat la naștere. Dobândirea cetățeniei în cel mai mic stat din lume se face doar dacă sunt îndeplinite două condiții cumulativ: persoana în cauză să dețină o funcție în cadrul Bisericii Catolice și să aibă domiciliul permanent la Vatican.

#21. Bazilica Sfântul Petru

Bazilica Sfântul Petru este cea mai cunoscută bazilică din Vatican, dacă nu din lume. Dar bazilica pe care o vedeți astăzi datează din perioada 1506 – 1626. Înainte de aceasta, locul a fost ocupat de o bazilică din secolul al IV-lea, cunoscută acum sub numele de Vechea Bazilică Sfântul Petru.

Construită în secolul al IV-lea, din ordinul primului împărat creștin al Romei, Constantin, Bazilica Sfântul Petru Vechi se afla deasupra locului de odihnă al Sfântului Apostol Petru. Construcția s-a încheiat în anul 324, iar în secolele următoare, în jurul acestui loc de pelerinaj a apărut un cartier plin de viață.

Astăzi nu a mai rămas nimic din bazilica originală a lui Constantin. Dar o puteți vedea în fundalul frescei lui Rafael Focul din Borgo.

#22. Răpiri celebre din Vatican

Un lucru mai puţin cunoscut despre Vatican este că un papă a fost răpit din ordinele împăratului Napoleon Bonaparte şi ţinut prizonier vreme de 5 ani. trupele franceze trimise de Napoleon au pătruns în Palatul Quirinal din Roma și l-au capturat pe papă. Rapirea Papei Pius al VII-lea a avut loc în timpul nopții, papa fiind supus unor condiții de trai dure.

În vremuri mai recente, Emanuela Orlandi, o adolescentă în vârstă de 15 ani, fiica unui angajat de la Vatican, care se ocupa cu organizarea audiențelor papale, a fost răpită chiar de pe străzile cetăţii Vaticanului. Cazul tinerei a stârnit un val de controverse, aceasta nemaifiind găsită vreodată.

#23. Un papă decedat a fost dezgropat şi judecat

În anul 897 d.Hr., Papa Formosus, care își dăduse duhul cu șapte luni înainte, a fost judecat – și găsit vinovat – de către succesorul său, Papa Ștefan al VI-lea. Acesta din urmă a ordonat exhumarea trupului predecesorului său, pentru a fi judecat.

După cum puteţi intui, cadavrul a fost declarat vinovat, fiind condamnat. După pronunțarea sentinței, măsurile adoptate în timpul pontificatului său au fost anulate.

Ca pedeapsă, cadavrul a fost deposedat de veșminte și de atributele pontificale. Mai mult decât atât, i s-au tăiat trei degete de la mâna dreaptă, cele cu care preoţii creştini binecuvântează. Apoi, cadavrul a fost târăt de picioare afară din biserică și pus într-un mormânt comun.

#24. Papii nu au locuit la Vatican până în secolul al XIV-lea

Chiar și după construirea Bazilicii Sfântul Petru, papii au locuit în principal la Palatul Lateran din Roma. Ei au părăsit chiar și Roma cu totul în anul 1309, când curtea papală s-a mutat la Avignon, Franța, după ce regele Filip al IV-lea a aranjat ca un cardinal francez să fie ales papă.

Șapte papi, toți francezi, au domnit la Avignon, iar papalitatea nu s-a întors la Roma până în anul 1377, când Palatul Lateran a ars și Vaticanul a început să fie folosit ca reședință papală. Cu toate acestea, a fost nevoie de multe reparații, deoarece Vaticanul căzuse într-o asemenea stare de degradare încât lupii săpau după cadavre în cimitir, iar vacile chiar se plimbau prin bazilică.

#25. Obeliscul din Vatican

Obeliscul egiptean din Vatican este unul dintre cele mai remarcabile și vechi obeliscuri din lume, având o istorie fascinantă și o vechime de peste 4.000 de ani.

Obeliscul a fost inițial adus din Egipt la Roma în anul 37 d.Hr. de către împăratul Caligula, fiind amplasat în circul său din Vatican. În secolul al XVI-lea, Papa Sixtus al V-lea a dispus să fie mutat în fața Bazilicii Sfântul Petru pentru a servi ca un punct focal în reconstrucția și decorarea pieței.

Obeliscul are o înălțime impresionantă de aproximativ 25 de metri, iar pe partea de sus este amplasată o cruce închinată de papa Sixtus al V-lea în anul 1586. În prezent, este una dintre cele mai vizitate atracții din Vatican, fiind situat în centrul Piaței Sfântul Petru și simbolizând vechimea și grandoarea Romei antice. Obeliscul din Vatican este, de asemenea, celebru pentru legenda că ar conține relicve ale Sfintei Cruci sau ale martirilor creștini, însă acestea rămân subiect de dezbatere și mister în istoriografia și tradiția Vaticanului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

unde a murit Augustus

O vilă din apropierea Muntelui Vezuviu ar fi locul unde a murit Augustus, primul...

0
Unde a murit Augustus, primul împărat roman: cercetătorii spun că o vilă îngropată de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. corespunde cu înregistrările...
dusko popov

Dusko Popov, spionul sârb care a fost sursă de inspiraţie pentru James Bond

0
Popov. Dusko Popov. Acesta este numele spionului care i-a servit ca sursă de inspiraţie scriitorului Ian Fleming pentru crearea celebrului personaj James Bond. Dusko Popov...
împăratul qin

Împăratul Qin Shi Huandi, primul împărat al Chinei

0
Împăratul Qin Shi Huangdi, scris şi Qin Shihung-di, a fost întemeietorul dinastiei Qin şi primul împărat al Chinei. Acesta a domnit între anii 221...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via