25 de curiozităţi despre Egiptul Antic, una dintre cele mai fascinante civilizaţii ale istoriei

Noutăţi

Egiptul Antic, o civilizație enigmatică și fascinantă care a înflorit de-a lungul malurilor Nilului cu mii de ani în urmă, continuă să captiveze imaginația oamenilor din întreaga lume. De la monumentele sale impresionante, cum ar fi piramidele și Sfinxul, la complexitatea credințelor religioase și realizările inovatoare în domeniul matematicii și medicinei, Egiptul Antic rămâne o sursă nesfârșită de curiozități și descoperiri uluitoare.

De la cel mai vechi tratat de pace înregistrat până la jocuri de societate antice, descoperiți în lista de mai jos 25 de curiozități despre Egiptul Antic.

#1. Primul tratat de pace cunoscut din lume a fost semnat între egipteni și hitiți în jurul anului 1259 î.Hr., punând capăt bătăliei de la Kadesh. Tratatul este păstrat pe tăblițe de lut și a fost o realizare diplomatică semnificativă.

#2. Mai mulți faraoni erau de origine străină. Dinastia a 25-a, cunoscută sub numele de Dinastia Nubiană, a fost condusă de faraonii din Nubia (Sudanul actual).

#3. Nici celebra Cleopatra nu a fost de origine egipteană. Deși s-a născut în Alexandria, Cleopatra făcea parte dintr-un lung neam de macedoneni greci care descindeau din Ptolemeu I, unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai lui Alexandru cel Mare.

Dinastia Ptolemeică a condus Egiptul din 323 până în 30 î.Hr., iar majoritatea conducătorilor săi au rămas în mare parte greci în cultura și sensibilitatea lor. De fapt, Cleopatra a fost faimoasă pentru că a fost unul dintre primii membri ai dinastiei Ptolemaice care a vorbit limba egipteană.

egiptul antic curiozităţi
Piramidele, elemente reprezentative pentru Egiptul Antic

#4. Prima grevă a muncii înregistrată din istorie a avut loc în timpul domniei lui Ramses al III-lea, în secolul al XII-lea î.Hr. Muncitorii de la necropola regală din Deir el-Medina au protestat pentru salarii și condiții de muncă mai bune.

#5. Medicii egipteni antici erau foarte pricepuți în chirurgie. Papirusurile medicale, cum ar fi papirusul Edwin Smith, descriu tehnici chirurgicale pentru tratarea rănilor, fracturilor și chiar a leziunilor cerebrale.

#6. Hatşepsut şi Cleopatra sunt unele dintre cele mai cunoscute femei faraon, dar nu au fost singurele. Neferusobek și Twosret au domnit ca faraoni, demonstrând că femeile puteau urca la cele mai înalte niveluri de putere.

#7. Egiptenii antici aveau o formă de sistem poștal pentru uz oficial, guvernamental. Mesajele erau trimise pe suluri de papirus și transportate de curieri în tot imperiul.

#8. Egiptenii antici au inventat numeroase lucruri, inclusiv calendarul de 365 de zile, cerneala și cea mai veche formă cunoscută de pastă de dinți, care conținea ingrediente cum ar fi cenuşă, copite de bou și coji de ou arse.

#9. Egiptenii antici au dezvoltat tehnici de pigmentare artificială, permițându-le să creeze culori vii pentru arta și hieroglifele lor, care au rezistat remarcabil testului timpului.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante şi revoltătoare despre averea lui Pablo Escobar

#10. Faraonii erau adesea îngropați cu nave solare, care aveau scopul de a-i ajuta în călătoria lor prin viața de apoi. Cea mai faimoasă dintre acestea este nava Khufu, găsită lângă Marea Piramidă din Giza.

#11. În comparație cu multe alte culturi antice, femeile egiptene aveau un grad semnificativ de independență juridică și economică. Puteau deține proprietăți, iniția divorțul și se puteau angaja în afaceri. Spre deosebire de femeile din Grecia antică, care erau efectiv proprietatea soților lor, femeile egiptene aveau, de asemenea, dreptul de a divorța și de a se recăsători. Cuplurile egiptene erau cunoscute chiar pentru negocierea unui acord prenupțial antic.

#12. În timp ce mumificarea este adesea asociată cu faraonii, mulți egipteni obișnuiți au trecut și ei prin acest proces. Animalele de companie, în special pisicile, au fost, de asemenea, mumificate și îngropate împreună cu stăpânii lor sau în propriile morminte.

Procesul de mumificare era esențial pentru pregătirea trupului pentru viața de apoi. Procedura dura aproximativ 70 de zile și includea îndepărtarea organelor interne, care erau apoi depozitate în vase canopice. Corpul era deshidratat folosind natron, un amestec natural de săruri, și apoi înfășurat în benzi de pânză, fiind plasat în sarcofage frumos decorate.

#13. În timpul perioadei greco-romane, multe aspecte ale culturii egiptene au fost influențate de obiceiurile grecești și romane, inclusiv arta, arhitectura și chiar practicile religioase. Celebra piatră de la Rosetta, care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene, datează din această perioadă și conține inscripții în grafie greacă, demotică și hieroglifică.

#14. Vechii egipteni iubeau jocurile de societate. Unul dintre cele mai populare a fost Senet, care datează din jurul anului 3500 î.Hr. și este unul dintre cele mai vechi jocuri de societate cunoscute.

#15. Mulţi dintre faraonii egipteni erau supraponderali. Arta egipteană îi înfățișează în mod obișnuit pe faraoni ca fiind frumoși și statuari, dar cel mai probabil nu era așa. Dieta egipteană de bere, vin, pâine și miere era bogată în zahăr, iar studiile arată că aceasta ar fi putut afecta talia regilor.

Examinările mumiilor au indicat că mulți conducători egipteni erau nesănătoși și supraponderali și chiar sufereau de diabet. Un exemplu notabil este legendara regină Hatşepsut, care a trăit în secolul al XV-lea î.Hr. În timp ce sarcofagul său o descrie ca fiind zveltă și atletică, istoricii cred că era de fapt obeză și cheală.

#16. Piramidele nu au fost construite de sclavi. Viața unui constructor de piramide cu siguranță nu era ușoară. Scheletele muncitorilor prezintă frecvent semne de artrită și alte afecțiuni, dar dovezile sugerează că mormintele masive nu au fost construite de sclavi, ci de muncitori plătiți. Acești constructori antici erau un amestec de artizani calificați și muncitori temporari, iar unii dintre ei par să fi fost foarte mândri de meseria lor.

• CITEŞTE ŞI:  Câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre? Răspunsul nu este cel la care vă gândiţi

Graffiti-urile descoperite în apropierea monumentelor sugerează că aceștia dădeau adesea nume umoristice echipelor lor, precum „Bețivii lui Menkaure” sau „Prietenii lui Khufu”. Ideea că sclavii au construit piramidele în bătaia biciului a fost evocată pentru prima dată de istoricul grec Herodot în secolul al V-lea î.Hr., însă majoritatea istoricilor o resping în prezent ca fiind un mit.

Deși egiptenii antici nu se opuneau cu siguranță să dețină sclavi, se pare că îi foloseau mai ales ca muncitori pe câmp și servitori casnici.[sursa]

#17. Regele Tutankhamon s-ar putea să fi fost ucis de un hipopotam. Surprinzător de puține lucruri se știu despre viața băiatului faraon Tutankhamon, dar unii istorici cred că știu cum a murit. Scanările corpului tânărului rege arată că acesta a fost îmbălsămat fără inimă sau peretele toracic. Această abatere drastică de la practica funerară tradițională egipteană sugerează că el ar fi suferit o rană îngrozitoare înainte de a muri.

Potrivit câtorva egiptologi, una dintre cele mai probabile cauze pentru această rană ar fi fost mușcătura unui hipopotam. Dovezile indică faptul că egiptenii vânau aceste animale pentru sport, iar statuile găsite în mormântul regelui Tut îl înfățișează chiar pe acesta aruncând un harpon. Dacă băiatul faraon era într-adevăr pasionat de urmărirea vânatului periculos, atunci moartea sa ar fi putut fi rezultatul unei vânători care a mers prost.

#18. În Egiptul Antic, atât femeile, cât şi bărbaţii purtau machiaj. Vanitatea este la fel de veche ca civilizația, iar egiptenii antici nu făceau excepție. Se știe că atât bărbații, cât și femeile purtau cantități abundente de machiaj, despre care credeau că le oferă protecția zeilor Horus și Ra. Aceste produse cosmetice erau fabricate prin măcinarea unor minereuri precum malachitul și galena într-o substanță numită kohl.

Rezultatul era apoi aplicat abundent în jurul ochilor cu ajutorul unor ustensile din lemn, os și fildeș. De asemenea, femeile își pătau obrajii cu vopsea roșie și foloseau henna pentru a-și colora mâinile și unghiile, iar ambele sexe purtau parfumuri făcute din ulei, smirnă și scorțișoară.

Egiptenii credeau că machiajul lor avea puteri magice de vindecare și nu s-au înșelat în totalitate: cercetările au arătat că cosmeticele pe bază de plumb purtate de-a lungul Nilului chiar ajutau la prevenirea infecțiilor oculare.

#19. Viața cotidiană în Egiptul Antic varia în funcție de clasă socială. Nobilii și faraonii trăiau în lux, cu acces la haine fine, bijuterii și ospățuri elaborate, în timp ce majoritatea populației era angajată în agricultură. Totuși, chiar și clasele mai sărace aveau acces la o gamă variată de alimente, inclusiv pâine, bere, legume și fructe.

• CITEŞTE ŞI:  Muntele Măslinilor, locul din care Iisus S-a înălţat la cer

Societatea egipteană era stratificată, cu faraonul și familia sa la vârf, urmată de nobili, preoți, scribi, meșteșugari și agricultori. Sclavii erau de obicei prizonieri de război și aveau un statut social inferior, dar existau oportunități de emancipare și avansare în funcție de abilități și merite.

#20. Educația în Egiptul Antic era destinată în principal băieților din familiile nobile și preoțești. Aceştia învățau scrierea hieroglifică, matematică, astronomie și religie. Școlile erau adesea atașate de temple, unde preoții erau și profesori. Educația era considerată importantă pentru a ocupa funcții administrative și religioase.

#21. Egiptenii antici au realizat numeroase inovații tehnologice, inclusiv invenții în domeniul agriculturii, construcțiilor și ingineriei. Au creat sisteme de irigații complexe, au dezvoltat tehnici de construcție pentru ridicarea piramidelor și au inventat diverse instrumente și metode pentru a măsura timpul și spațiul.

#22. Egiptenii antici erau experți în matematică, folosind geometria pentru a construi piramidele și a dezvolta sistemele de irigații. Astronomia lor avansată le-a permis să dezvolte un calendar precis și să alinieze templele și piramidele cu fenomenele cerești.

#23. În Egiptul Antic a fost inventat papirusul. Fabricat din tulpina plantei de papirus, acest material era folosit pentru a crea suluri pe care egiptenii scriau texte religioase, administrative și literare. Papirusul a fost precursorul hârtiei moderne și a jucat un rol crucial în documentarea istoriei și culturii egiptene.

#24. Arhitectura. Pe lângă piramide, egiptenii antici au construit temple, palate și morminte elaborate, folosind tehnici avansate de arhitectură.

Cel mai mare complex religios din Egiptul Antic, Karnak, situat în apropierea Luxorului, este dedicat triadei de zei Thebană: Amon, Mut și Khonsu. Complexul include o serie de temple, capele, piloni și obeliscuri, construite pe parcursul a mai multor secole, fiind unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din lume.

Obeliscurile sunt coloane masive, sculptate dintr-o singură bucată de granit, erau ridicate în onoarea zeilor și faraonilor. Ele erau acoperite cu inscripții hieroglifice care descriau realizările regilor și ofereau omagii zeilor. Obeliscurile erau amplasate la intrările templelor și erau considerate simboluri ale razelor Soarelui.

#25. Fluviul Nil era esențial pentru viața și prosperitatea Egiptului, furnizând apă, hrană și mijloace de transport. Inundațiile anuale ale Nilului aduceau sol fertil, esențial pentru agricultură, și au permis dezvoltarea unei civilizații prospere. Nilul era, de asemenea, o arteră de comerț și comunicație, facilitând schimburile comerciale și culturale cu alte regiuni.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

moleculă nemaigăsită până acum

O moleculă nemaigăsită până acum în afara Sistemului Solar, detectată pe o planetă cu...

0
O exoplanetă de mărimea lui Jupiter îi intrigă de mult timp pe astronomi datorită temperaturilor toride, vânturilor puternice și ploii laterale cu fragmente de...
Rosalie Gicanda

Cumplitul destin al reginei Rosalie Gicanda, ultima regina din Rwanda, alături de 1 milion...

0
Regina Rosalie Gicanda s-a născut în 1928 și a fost soția regelui Mutara al III-lea al Rwandei, ambii fiind membri ai etniei Tutsi, una...
spirite roşii fenomen luminos tranzitoriu

Un astronaut a surprins un „eveniment luminos tranzitoriu” la mare înălțime deasupra Pământului. Ce...

0
Cunoscut și sub numele de "spirite roșii", acest "eveniment luminos tranzitoriu" este rar observat de pe Pământ. Astronautul Andreas Mogensen, de la Agenția Spațială Europeană...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via