Altarul canopic din mormântul lui Tutankhamon, în care au fost păstrate organele faraonului

3 min


3
3 puncte

În urmă cu peste 100 de ani, în data de 4 noiembrie 1922, egiptologul britanic Howard Carter făcea una dintre cele mai importante descoperiri arheologice care au uimit o lume întreagă: mormântul lui Tutankhamon. În interiorul acestuia, printre cele mai interesante obiecte s-a aflat şi altarul canopic ce conţinea organele faraonului egiptean.

Campania egipteană a împăratului Napoleon, din anul 1798, a reprezentat un o rampă de lansare în ceea ce priveşte interesul europenilor pentru Egiptul Antic și misterele sale. În anul 1882, britanicii au preluat controlul Egiptului de sub dominaţia franceză, iar mania pentru egiptologie s-a intensificat.

Descoperirea unui mormânt regal bine conservat a devenit astfel o obsesie. Faraonii antici erau renumiți pentru mormintele lor somptuoase. Evident, poveștile fascinante despre bogăția imensă a faraonilor au atras hoții de morminte, care au golit multe morminte de comorile și chiar de cadavrele lor. Până în secolul al XX-lea, doar câteva morminte au rămas nedescoperite și, probabil, intacte. Inclusiv cel al faraonului Tutankhamon.[sursa]

altarul canopic mormântul lui tutankhamon
Altarul canopic din mormântul lui Tutankhamon

Ce s-a descoperit în mormântul lui Tutankhamon

Tutankhamon a fost un rege care a domnit într-o perioadă tulbure pentru dinastia a XVIII-a, și care a murit la doar 19 ani. El a fost fiul faraonului Amenhotep al IV-lea (Akhenaton) și, probabil, al reginei Kiya și a făcut parte din dinastia supranumită „Epoca de aur a faraonilor”.

La sfârșitul anului 1922, egiptologul Howard Carter a început ultimele sale săpături în Valea Regilor. Cercetătorul și-a început săpăturile lângă mormântul deja descoperit al faraonului Ramses. Nu a avut prea mult succes, până când muncitorilor li s-a spus să curețe o cameră care nu prezenta interes şi care îi cam încurca. În timp ce făceau acest lucru, o treaptă antică a ieșit din nisip.

• CITEŞTE ŞI:  Misterul de la lacul Nyos: mii de oameni şi animale au murit într-o singură zi

Carter a ordonat cu entuziasm să fie curățată treapta. Pe măsură ce nisipul a fost îndepărtat, o ușă a fost dezvăluită treptat. Spre uimirea sa, intrarea purta încă simbolul Anubis al Necropolei Regale, ceea ce indica faptul că acest mormânt fusese anterior neatins.

A fost descoperită o cameră plină de comori și de informații despre viața unui tânăr care a trăit într-o lume total diferită. În total, au fost descoperite peste 5.000 de artefacte neprețuite, iar acestea reprezintă una dintre cele mai mari realizări arheologice din toate timpurile. Printre aceste obiecte se numără care, statui și, cel mai faimos, masca mortuară rafinată a tânărului rege. De asemenea, a fost descoperit altarul canopic, ce conţinea organele faraonului.

altarul canopic mormântul lui tutankhamon
Altarul canopic al faraonului Tutankhamon

Altarul canopic din mormântul regelui Tut

Borcanele canopice erau recipiente folosite de vechii egipteni în timpul procesului de mumificare, pentru a stoca și conserva viscerele proprietarului lor pentru viața de apoi. În mod obișnuit, acestea erau fie sculptate în calcar, fie erau făcute din ceramică. Aceste borcane au fost folosite de vechii egipteni din vremea Vechiului Regat, până în perioada târzie sau în perioada ptolemeică. Organele nu erau păstrate într-un singur borcan canopic. Fiecare borcan era rezervat pentru anumite organe.

În mormântul lui Tutankhamon au fost descoperite mai multe astfel de borcane, plasate într-un altar canopi. Acestea conțineau ficatul, plămânii, stomacul și intestinele lui Tutankhamon, care au fost îndepărtate în timpul procesului de mumificare.

• CITEŞTE ŞI:  Paul Dienach, profesorul căzut în comă, care a călătorit în viitor, ajungând în anul 3906

Altarul canopic a fost plasat într-o cutie de lemn aurită, decorată cu imagini ale zeilor și scene din viața lui Tutankhamon. Cutia a fost la rândul ei așezată într-un sanctuar de alabastru, care avea forma unui templu egiptean. Sanctuarul era protejat de două statui reprezentând gardienii mormântului. Altarul canopic este considerat a fi una dintre cele mai frumoase și mai valoroase piese din tezaurul lui Tutankhamon, fiind expus la Muzeul Egiptean din Cairo.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via