Câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre? Răspunsul nu este cel la care vă gândiţi

2 min


Câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre, mai ales dacă luăm în calcul și piramidele mai mici, private?

Piramidele egiptene sunt uimitoare – Marea Piramidă din Giza, în special, este ultima minune a lumii antice care a supraviețuit. Dar, deși zeci de astfel de structuri împânzesc peisajul, se știe cu exactitate câte piramide egiptene antice mai există astăzi?

Câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre

Dacă introduceți această întrebare pe Google, veți obține numărul 118 în partea de sus a ecranului – un răspuns care provine din Wikipedia. Dar în urma dezbaterilor dintre mai mulți cercetători, istorici şi egiptologi s-a ajuns la concluzia că răspunsul la această întrebare este de fapt destul de complicat.[sursa]

Câte piramide egiptene antice mai există
A stabili câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre este destul de complicat

„Nu cred că este o întrebare la care se poate răspunde”, a declarat Ann Macy Roth, profesor de istoria artei și de studii ebraice și iudaice la Universitatea din New York. Roth a remarcat că savanții nu sunt neapărat de acord asupra a ceea ce se consideră a fi o piramidă egipteană.

De exemplu, în timpul celei de-a 25-a dinastii (circa 712-664 î.Hr.), Egiptul a fost condus de faraoni din Nubia (Sudanul de astăzi și părți din sudul Egiptului). Acești conducători nubieni au construit piramide în Sudan, dar au fost și conducători ai Egiptului, astfel încât este o chestiune de dezbatere dacă piramidele pe care le-au construit în Sudan ar trebui să fie luate în considerare.

O altă problemă este dacă piramidele mai mici – numite uneori „piramidele reginelor” – care erau situate lângă piramidele mai mari ar trebui să fie luate în calcul în total. De exemplu, există cel puțin opt piramide mai mici alături de piramidele lui Khufu, Khafra și Menkaure la Giza. Cercetătorii din zilele noastre numesc și aceste piramide mai mici, care sunt uneori prost conservate, „piramide secundare”.

• CITEŞTE ŞI:  Cât de veche este apa de pe Pământ şi care este originea sa. Deşi preferăm apa "proaspătă", răspunsul este surprinzător

Mark Lehner, președinte al Ancient Egypt Research Associates și autor al cărții „The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries” (Thames & Hudson, 1997), a subliniat alte provocări legate de numărarea piramidelor. „Depinde în parte de ceea ce numiți piramidă”, a declarat Lehner.

Nu toate piramidele au fost finalizate

Una dintre probleme este că nu toate piramidele au fost finalizate. Iar în unele cazuri, construcția unei piramide s-a oprit la scurt timp după ce a început, așa că se pune problema „dacă se numără piramidele care abia au fost începute”, a spus el.

De asemenea, Lehner a remarcat că, în timpul Regatului Nou (perioada cuprinsă aproximativ între 1550 și 1070 î.Hr.), persoanele private construiau uneori o mică piramidă la mormântul lor, iar dacă trebuie numărate aceste mici piramide este dezbătut.

„Dacă ați încerca să includeți piramidele non-regale din Regatul Nou, care erau în mod normal destul de mici și care sunt adesea complet ruinate, există foarte multe exemple și, probabil, mult mai multe care au fost complet pierdute sau cu fundații care nu au fost încă excavate”, a spus Roth.

Astăzi mai există în jur de 118 piramide egiptene antice

În timp ce numărul piramidelor egiptene este discutabil, un cercetător a declarat că numărul 118 ar putea să nu fie departe. „Cred că această cifră este probabil în zona corectă, deși nu le-am numărat personal pe toate”, a declarat David Lightbody, egiptolog și profesor adjunct la Universitatea din Vermont. El a precizat că multe ar fi piramide private mai mici.

• CITEŞTE ŞI:  Palatul Mogoşoaia, bijuteria domnitorului Constantin Brâncoveanu

Deși Egiptul este bine cunoscut pentru piramidele sale, există de fapt mai multe piramide în Sudan decât în Egipt, a spus David Lightbody. Într-adevăr, un număr mare de piramide continuă să fie găsite în cimitirele antice din Sudan, deși acestea sunt mult mai mici decât cele construite la Giza.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via