De ce cred conspiraţioniştii că astăzi va fi sfârşitul lumii. Şi de ce nu va fi, în realitate

3 min


2
2 puncte

Vești proaste pentru toată lumea, conform celor mai strălucite minți ale internetului: astăzi va fi sfârşitul lumii. După ce omenirea a supraviețuit eclipsă după eclipsă, încă de la nașterea speciei noastre, se pare că nu va reuși să treacă peste o scurtă perioadă de timp în umbră.

Teoriile conspiraționiste din jurul eclipsei totale de Soare din 8 aprilie au fost pe cât de numeroase, pe atât de stupide. Unele au implicat Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), susținând chiar că instalația își ia timp de la activitățile sale obișnuite de cercetare pentru a contacta o entitate demonică cunoscută sub numele de Aiwass.

Conspiraţioniştii cred că astăzi va fi sfârşitul lumii

O altă conspirație afirmă că va avea loc un „eveniment de sacrificiu uman masiv” care va avea loc în timpul eclipsei, făcut să pară un dezastru natural. Dacă sunteți în căutarea logicii, veți pleca dezamăgiți.[sursa]

astăzi va fi sfârşitul lumii

Ideea se bazează pe faptul că traiectoria eclipsei, așa cum a fost trasată pe hărți, se intersectează cu traiectoria eclipsei din 2017, marcând locul unde va începe sacrificiul. Ceea ce seamănă oarecum cu a crede că vei găsi o comoară la X după ce ai găsit trasee încrucișate pe care le-ai făcut în propriile trasee din aplicaţia de numărat paşi.

O idee populară, care a dus la apariția termenului trending pe reţeaua X (fostul Twitter), este că eclipsa va coincide cu Răpirea, ideea susținută de un număr mic de creștini conform căreia cei vii și cei morți se vor înălța la cer pentru a se întâlni cu Dumnezeu.

Dovezile pentru această teorie a conspirației sunt, din nou, în întregime bazate pe vibrații şi energii și urmăresc să lege eclipsa de pasaje biblice. Un videoclip postat de teoreticianul conspirației Alex Jones, de exemplu, susține că Dumnezeu se folosește de eclipsă pentru a comunica cu noi (după ce și-a pierdut cumva vocea din vremurile biblice).

Traiectoria eclipsei din 2017 se intersectează cu cea din 2024, formând un X fatal, după cum cred conspiraţioniştii

„Dumnezeu a declarat că Soarele și Luna erau făcute pentru a da semne”, se spune în videoclipul menţionat. „Singurele semne pe care le pot da sunt eclipsele. Și lucrul frumos despre eclipse este că niciun profet fals nu le poate manipula.”, continuă conspiraţionistul.

• CITEŞTE ŞI:  Ce origini are strângerea mâinii şi ce legătură are acest gest cu armele

Între timp, reprezentanta Congresului Marjorie Taylor Green (o Şoşoacă a americanilor) a afirmat pe X că „Dumnezeu trimite Americii semne puternice pentru a ne spune să ne pocăim” sub forma „Cutremurelor și eclipselor și a multor alte lucruri care vor urma”, la care o notă a comunității a explicat că eclipsele au loc la fiecare 18 luni și sunt previzibile cu mult timp înainte, ceea ce le face o formă neobișnuită de comunicare.

În timp ce teoreticienii proeminenți ai conspirației fac cu ochiul la semnele biblice, pe rețelele de socializare, teoreticieni ai conspirației mai puțin proeminenți susțin că semnele indică o Răpire. O idee, dacă o poți numi așa, este că eclipsa este un semn al apocalipsei, deoarece traiectoria de totalitate trece pe deasupra a șapte orașe americane numite Ninive.

„În pasajul biblic din 2 Regi 14:25: Dumnezeu i-a poruncit lui Iona să călătorească la Ninive și să avertizeze orașul de distrugere; răul lor a atins limita lui Dumnezeu. Calea eclipsei deasupra Americii va trece prin orașe cu numele Ninive: direct deasupra acestor orașe din Indiana și Ohio și în apropierea altor Ninive din alte părți. De asemenea, traiectoria va trece aproape de Jonah, TX”, susține o astfel de postare, adăugând, din motive de neînțeles, că „traiectoria eclipsei din anul 2017 a trecut pe deasupra replicii Arcei lui Noe din Kentucky”.

După cum subliniază site-ul Snopes, traiectoria de totalitate trece de fapt doar peste două orașe cu numele Ninive, ceea ce face ca acest lucru să fie un pic mai mult decât un eșec. Desigur, cel mai simplu mod de a testa aceste teorii ale conspirației este pur și simplu să aștepți până mâine, moment în care va fi clar că nu a avut loc nicio apocalipsă.

• CITEŞTE ŞI:  Olivia Farnsworth, fetiţa care nu simte durere, foame sau nevoie de somn

În realitate, eclipsa este un eveniment ceresc impresionant și interesant, principalele riscuri fiind pentru retină, precum și o potențială creștere a numărului de accidente rutiere. Deşi eclipsa din acest an nu va fi vizibilă din România, atunci când vom avea parte de un astfel de eveniment cosmic, recomandarea este să vă bucurați de el pentru ceea ce este, mai degrabă decât să căutați semne fără sens.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via