Ce este „ușa de pe Marte”, misterioasa descoperire de pe Planeta Roşie. Ce a descoperit NASA?

2 min


1
1 punct

„Uşa de pe Marte”, o descoperire misetrioasă care a generat numeroase controverse, mai ales în rândul adepţilor teoriilor conspiraţioniste, a fost analizată mai atent de către specialiştii de la NASA.

După ce NASA a observat o „uşă” pe Marte, agenția spaţială a oferit mai multe detalii despre caracteristica stâncii de pe suprafața Planetei Roșii într-o postare pe blogul său și a precizat că deschiderea din partea laterală a Muntelui Sharp are o înălțime de aproximativ 30 centimetri și o lățime de 40 centimetri, de dimensiuni similare cu cele ale unei uși de câine.

Roverul Curiosity al NASA a capturat imaginea inițială cu ajutorul Mastcam-ului său, iar noua postare a asamblat peste 100 de imagini într-o panoramă ciudată care arată mult mai multe detalii ale bizarei uși descoperite pe planetă.

Panorama este procesată pentru a aproxima culoarea și luminozitatea scenei așa cum ar arăta pentru ochiul uman în condiții normale de zi pe Pământ, a precizat NASA.

Curiosity studiază caracteristicile suprafeței lui Marte de puțin mai mult de 10 ani, dar s-ar putea să nu mai fie singur pentru mult timp.[sursa]

„Uşa de pe Marte” a generat numeroase controverse

Ce s-ar putea ascunde după „uşa de pe Marte”

Potrivit SpaceX, compania dorește să pună piciorul pe Marte în următorul deceniu, iar NASA a prezentat în avanpremieră planurile sale referitoare la cum ar putea arăta o expediție de 30 de zile cu echipaj pe Planeta Roșie.

Doi astronauți ar orbita în jurul lui Marte într-o astfel de misiune, în timp ce alți doi ar ajunge la suprafață și s-ar baza pe proviziile trimise pe planetă chiar înainte de sosirea lor.

• CITEŞTE ŞI:  Continuum spaţiu-timp: deşi mulţi au auzit de acest concept, puţini ştiu la ce se referea cu adevărat Albert Einstein

Având în vedere că atât SpaceX, cât și Boeing deja fabrică nave de transport de marfă care au ajuns pe orbită și s-au andocat la Stația Spațială Internațională, modul propus de aterizare a proviziilor pe Marte, de 25 de tone, nu este atât de greu de imaginat.

Într-o zi, în curând, astronauții ar putea încerca să pătrundă pe ușa marțiană de dimensiuni minuscule.

uşa de pe marte
Dimensiunile reduse pe care le are „uşa de pe Marte”

Marte are peisaje spectaculoase

În orice caz, imaginea și caracteristica geologică pe care ne-o prezintă aceasta sunt suficiente pentru a inspira un film științifico-fantastic.

Cu toate acestea, ușa de pe Marte ar putea fi o fractură stâncoasă, adică rezultatul unui fel de tensiuni care a acționat asupra stâncii, făcând ca o bucată să se desprindă. În plus, este posibil ca și cutremurele de pe Marte să fi ajutat.

De fapt, cel mai mare cutremur înregistrat până acum pe Planeta Roșie s-a petrecut recent, iar oamenii de știință încă efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate locul în care s-a întâmplat și ce anume l-a cauzat.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via