Jabuticaba, copacul ale cărui roade cresc direct pe trunchi

1 min


4
4 puncte

Copacul Jabuticaba este cu adevărat special.

Întrucât suntem obişnuiţi ca pomii fructiferi să producă roadele pe crengi, am putea considerea drept bizar un copac ale cărui fructe cresc pe trunchi.

Jabuticaba este cunoscut sub numele de copacul brazilian cu struguri.[detalii]

Este originar din America de Sud, şi creşte în special Brazilia, Argentina, Paraguay şi Bolivia.

Fructele sale suculente, de culoare violet, pot fi culese şi mâncate direct din copac.

Ele pot fi consumate atât în stare proaspătă cât şi folosite pentru gemuri şi băuturi (suc sau vin).

Detalii despre copacul Jabuticaba

Copacul creşte foarte lent iar florile sale cresc direct pe trunchi (cauliflor).

În mod normal, înfloreşte şi fructifică o dată sau de două ori pe an.

Dar, dacă are umiditate abundentă, înfloreşte în mod frecvent şi fructele proaspete pot fi disponibile pe tot parcursul anului.

Fructele au un diametru de 3-4 cm, cu una sau mai multe seminţe (dar nu mai mult de patru).

Acestea cresc direct pe trunchiul principal şi pe ramurile princpale, dând un aspect cu totul special arborelui.

Pielea fructului este groasă, violetă sau verzuie, astringentă şi acoperă o pulpă dulce, albă sau rozacee, gelatinoasă.

Jabuticaba este un copac ciudat, dar cu efecte benefice pentru sănătate

Fructele, foarte frecvente pe pieţele din Brazilia, în cea mai mare parte sunt consumate proaspete.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu există şerpi în Irlanda? Aceasta este singura ţară din Europa unde nu există şerpi

Popularitatea lor poate fi comparată cu cea a strugurilor.

Cu toate acestea, din cauza termenului scurt de valabilitate (sunt fără acid şi fermentează deja după 3 sau 4 zile după recoltare), fructele sunt adesea folosite pentru gemuri şi tarte.

Având în vedere uşurinţa cu care fermentează, fructele sunt folosite pentru producerea de vinuri şi băuturi spirtoase.

Acesta este, de fapt, motivul pentru care nu sunt distribuite pe scară largă, ele se consumă cu precădere în zonele de cultivare.

Din fructe au fost izolate diferite substanţe printre care antioxidanţi puternici, compuşi antiinflamatorii şi anticancer.

În mod tradiţional, din coaja uscată a fructului se prepară un decoct astringent, utilizat în anumite afecţiuni precum hemoptizie, diaree, astm, şi pentru gargară în caz de amigdalită.

Vizionaţi mai jos un material video despre copacul Jabuticaba

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide