De ce a avertizat Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor

3 min


3
3 puncte

Dacă găsim o civilizaţie extraterestră, ar trebui să luăm legătura cu aceasta? Părerile sunt împărţite. Unii spun că da, alţii nu sunt de acord sub nicio formă. Dar de ce era marele fizician Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor?

De peste un secol, oamenii caută civilizații extraterestre oriunde în Univers. Deși, în mod evident, nu am găsit nimic până acum, am devenit destul de buni la găsirea de planete, confirmând peste 5.000 de planete în Calea Lactee de la prima noastră descoperire din anii 1990.

Analizând spectrul de lumină de la aceste planete, am identificat chiar și câteva posibile indicii intrigante de viață, inclusiv sulfură de dimetil pe exoplaneta K2-18b, un gaz care, pe Pământ, este produs doar de anumite forme de viață. Dar dacă am găsi o planetă cu viață, sau cu civilizații avansate, ar trebui să inițiem un contact?

Nu toată lumea crede că este o idee bună, iar printre aceștia se numără și fizicianul Stephen Hawking. În anul 2015, în timp ce lansa un proiect de ascultare a civilizațiilor extraterestre, Hawking a explicat de ce este probabil cel mai bine să nu răspundem la salut.[sursa]

Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor
De ce a avertizat Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor

De ce era Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor

„Nu știm prea multe despre extratereștri, dar știm destule despre oameni. Dacă ne uităm la istorie, contactele dintre oameni și organisme mai puțin inteligente au fost adesea dezastruoase din punctul lor de vedere, iar întâlnirile dintre civilizațiile cu tehnologii avansate versus cele primitive au decurs prost pentru cele mai puțin avansate.

O civilizație care citește unul dintre mesajele noastre ar putea fi cu miliarde de ani înaintea noastră. Dacă este așa, va fi mult mai puternică și s-ar putea să nu ne considere mai valoroși decât considerăm noi bacteriile.”, a spus Steven Hawking în cadrul evenimentului.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Desenul unei fetiţe crescute într-un lagăr de concentrare însemnând "acasă"

Acest lucru este similar cu teoria Pădurii Întunecate, prezentată în romanul SF Pădurea Întunecată al lui Liu Cixin. În carte, un personaj susține că, având în vedere incertitudinea cu privire la motivațiile civilizațiilor extraterestre, are sens să rămânem tăcuți. Dacă măcar o singură civilizație este ostilă sau este hotărâtă să distrugă toate celelalte posibile amenințări la adresa propriei civilizații, ar trebui să avem grijă să nu ne facem cunoscută existența prea tare.

În ciuda faptului că avea rețineri cu privire la contactarea extratereștrilor, Hawking era total în favoarea continuării căutării.

„Credem că viața a apărut spontan pe Pământ, așa că, într-un Univers infinit, trebuie să existe și alte apariții ale vieții.”, a adăugat Hawking.

„Undeva în cosmos, poate că o viață inteligentă ar putea urmări aceste lumini ale noastre, conștientă de ceea ce înseamnă ele. Sau oare luminile noastre rătăcesc într-un cosmos lipsit de viață, balize nevăzute care anunță că, aici, pe o piatră, Universul și-a descoperit existența?

Oricum ar fi, nu există o întrebare mai bună. Este timpul să ne angajăm să găsim răspunsul, să căutăm viața dincolo de Pământ. Inițiativele Breakthrough își asumă acest angajament. Suntem în viață. Suntem inteligenți. Trebuie să știm.”, a mai spus regretatul fizician.

Desigur, decizia de a alerta sau nu civilizațiile extraterestre cu privire la prezența noastră ar putea să nu fie în mâinile noastre. Este posibil ca extratereștrii să ne găsească în moduri similare cu modul în care îi găsim noi (doar că ei ar putea avea la dispoziție mii de ani pentru a căuta, nu sute), sau ar putea chiar să detecteze semnalele pe care le scăpăm de pe planeta noastră.

• CITEŞTE ŞI:  Grădina Ghetsimani, locul în care a fost arestat Iisus după trădarea lui Iuda

S-ar putea să fie deja prea târziu să ne ascundem și să ne prefacem că nu este nimeni acasă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via