Cometa Halley și-a început călătoria de întoarcere spre Pământ. Când va ajunge în apropierea Terrei

3 min


3
3 puncte

Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută de pe Pământ aproximativ la fiecare 75–76 de ani.

Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.

Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind pe 28 iulie 2061.

Conform calculelor, cometa Halley a atins cel mai îndepărtat punct faţă de Soare pe 9 decembrie 2023, începând o călătorie de 38 de ani spre Pământ, care se va încheia în anul 2061.

După ce s-a îndepărtat de Pământ timp de aproape 40 de ani, cometa Halley și-a întors în cele din urmă coada și a început să se îndrepte înapoi spre noi, pregătind terenul pentru o apropiere spectaculoasă.[sursa]

Cometa Halley
Reprezentare artistică: Cometa Halley

Cometa Halley s-a întors către Pământ

La finalul anului trecut, celebra cometă a atins cel mai îndepărtat punct faţă de Soare, cunoscut și sub numele de afeliu, la o distanță de aproximativ 35 de unități astronomice (UA) – sau de aproximativ 35 de ori distanța dintre Pământ și Soare, potrivit NASA. Acest lucru plasează cometa mult dincolo de orbita lui Neptun și aproape în curtea din față a lui Pluto, care orbitează la aproximativ 39 UA.

Într-un anumit sens, acesta este punctul intermediar al orbitei de rutină a lui Halley, de 76 de ani, în jurul Soarelui. În ultimii aproximativ 38 de ani, cometa s-a îndepărtat de noi cu milioane de kilometri în fiecare zi; acum, ea își va petrece următorii 38 de ani apropiindu-se.

• CITEŞTE ŞI:  Ce se va întâmpla cu bărbaţii? Cromozomul Y este pe cale de dispariţie, conform unor studii recente

Ultima apropiere a lui Halley de Soare (sau periheliul său) a avut loc pe 9 februarie 1986, când s-a apropiat la 87,8 milioane de km față de Soare, potrivit NASA; aceasta înseamnă aproximativ 0,58 UA de steaua noastră, sau chiar în interiorul orbitei lui Venus. Astronomii nu au mai văzut cometa deloc din anul 2003, după care aceasta a devenit prea mică și slabă pentru a fi observată.[sursa]

Cometa Halley
Una dintre primele fotografii în care apare Cometa Halley, realizată în anul 1986 de nava spaţială Giotto

Cometele sunt sfere de gheață și praf care orbitează în jurul Soarelui. Aceste obiecte cerești sunt cunoscute mai ales pentru „cozile” lor, care se formează atunci când radiația solară vaporizează particulele de gheață din corpul cometei, făcând ca gazul și praful să curgă în spatele ei.

Cometa Halley a fost prima cometă despre care s-a prezis că va reveni pe cerul Pământului. Astronomul Edmond Halley a observat cometa în anul 1682 fără să știe exact ce era acest obiect cosmic, el a numit-o pentru prima dată „stea păroasă”.

Edmond Halley și-a comparat observațiile cu cele similare raportate în anii 1531 și 1607 și a emis ipoteza că toate cele trei observații au fost apariții repetate ale aceluiași obiect. Halley a prezis că obiectul va apărea din nou în anul 1758 – și așa a fost. Astronomul Edmond Halley, care a murit în anul 1742, nu a apucat niciodată să își confirme predicțiile, deși viitorii cercetători au numit cometa în onoarea sa.

• CITEŞTE ŞI:  Tippi Degre, fetiţa care a crescut între animele în primii 10 ani ai vieţii sale

Următoarea apropiere a cometei Halley de Soare va avea loc pe 28 iulie 2061. Până atunci, puteți experimenta moștenirea strălucitoare a „stelei păroase” de două ori pe an, în timpul a două ploi de meteoriți asociate cu resturile de gheață lăsate în urmă de cometă în călătoriile anterioare pe orbita Pământului. Ploaia de meteoriți Delta Aquariid din mai și ploaia de meteoriți Orionid din octombrie au loc atunci când resturile vechi ale cometei Halley cad prin atmosfera Pământului, arzând sub formă de „stele căzătoare”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via