A existat cu adevărat celebrul „cal troian”? Ce dezvăluie dovezile istorice

3 min


3
3 puncte

A existat cu adevărat celebrul „cal troian”? La fel ca un cuc care își depune ouăle în cuibul unei gazde care nu bănuiește nimic, se spune că grecii antici s-au infiltrat în orașul Troia ascunzându-se în interiorul unui cal de lemn uriaș. De la Homer până la Hollywood, povestea acestei isprăvi militare a fost povestită de mii de ani, însă există puține dovezi care să sugereze că s-a întâmplat cu adevărat.

Potrivit legendei, aheii – conduși de Agamemnon și care se mândreau cu soldați eroici precum Ahile – au asediat Troia timp de 10 ani, fără a reuși să străpungă apărarea orașului. Prefăcându-se că se dau bătuți, atacatorii au navigat până pe o insulă din apropiere, lăsând în urmă un cal de lemn masiv, plin de soldați.

Crezând că statuia gigantică era o ofrandă adusă zeului Atena, troienii au tras calul prin porțile orașului și l-au dus în inima lipsită de apărare a orașului lor, fără să știe de dușmanii care se ascundeau în pântecele său. La căderea nopții, soldații greci au ieșit de pe cal și au devastat Troia, punând capăt războiului epic.

Cu toate acestea, arheologii nu au descoperit încă nicio dovadă solidă a Războiului Troian, cu atât mai puțin a finalului său oarecum ridicol.[sursa]

cal troian
Cum ar fi arătat un cal troian din acele vremuri antice

Ceea ce știm este că Troia a fost probabil numele unui oraș din Epoca Bronzului, în ceea ce este acum Hisarlık, în vestul Turciei. Descoperit de exploratorul german Heinrich Schliemann în anii 1870, situl a dezvăluit un număr mic de vârfuri de săgeți și dovezi de foc într-un strat de sedimente datat în jurul anului 1200 î.Hr., ceea ce corespunde aproximativ cu data menționată de Homer în poemul său epic Iliada și ar putea, prin urmare, să sugereze o bătălie antică. Cu toate acestea, asocierea acestor descoperiri cu un asediu de un deceniu este un pic cam exagerată.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Gobekli Tepe, cel mai vechi templu din lume, un loc învăluit în mister

Când a apărut ideea de „cal troian”

În ceea ce privește faimosul „cal troian”, Homer îl menționează cu adevărat doar în trecere în Odiseea, iar prima descriere substanțială a evenimentului poate fi găsită în Eneida, compusă de poetul roman Virgiliu la mai bine de un mileniu după ce se presupune că stratagema a fost executată. Cei mai mulți arheologi moderni iau cuvintele artistului antic cu un vârf de cuțit de sare și suspectează că, probabil, calul uriaș a fost mai degrabă metaforic decât literal.

De exemplu, Dr. Armand D’Angour de la Universitatea Oxford a explicat că „dovezile arheologice arată că Troia a fost într-adevăr incendiată; dar calul de lemn este o fabulație imaginativă, poate inspirată de modul în care mașinile de asediu antice erau îmbrăcate cu piei de cal umede pentru a nu mai fi incendiate”.

Cu alte cuvinte, este posibil ca legendarul cal troian să se fi asemănat mai mult cu un berbec sau cu alte mașini de război care au permis accesul aheilor în Troia prin mijloace mult mai puțin subtile decât sugerează povestea. Din păcate, însă, este foarte puțin probabil ca arheologii să găsească vreodată rămășițele unei astfel de mașinării – asemănătoare unui cal sau nu – deoarece artefactele din lemn din antichitate au tendința de a se descompune cu mult înainte de a putea fi descoperite.

În ciuda acestui fapt, ideea de cal troian s-a înrădăcinat în cultura și în limbajul modern, împrumutând chiar numele unui tip de malware pentru calculatoare care invadează sistemele victimelor deghizându-se într-un fragment de cod inofensiv. Oricât de bizară ar părea ideea originală, conceptul este o metaforă perfectă pentru ceva care invadează și distruge din interior.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a schimbat Mesopotamia lumea. Civilizaţiile care au influenţat cursul istoriei

Poate că acesta este motivul pentru care poeții antici au inventat acest „cal troian” pentru a reprezenta modul în care Agamemnon și compania au distrus orașul Troia.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via