Poţi să miroşi când vine ploaia? Unii spun că pot, alţii că este o prostie. Explicaţia ştiinţifică

3 min


5
5 puncte

Poţi şă miroşi când vine ploaia? Unii susţin că pot, alţii că este o prostie. Dar se pare că există dovezi ştiinţifice care susţin această ipoteză.

Ați ieșit vreodată din casă într-o zi călduroasă de vară sau într-o după-amiază deosebit de rece și uscată de iarnă și v-ați gândit că simțiți miros de ploaie? Aparent, nu toată lumea este capabilă să detecteze cu ajutorul simţurilor olfactive apropierea vremii nefavorabile. Aşadar, există vreo dovadă științifică care să susțină acest lucru sau totul este doar un alt mit?

Afirmația conform căreia este posibil să miroși ploaia înainte ca aceasta să ajungă pare să divizeze destul de mult oamenii şi să creeze dispute în acest sens. Doar o scurtă privire pe rețelele de socializare este suficientă pentru a arăta că există unii oameni care sunt inflexibili în privința capacității lor de a prezice ploaia cu ajutorul nasului, în timp ce alții par mult mai sceptici. Dar, fie că vă vine să credeți sau nu, există unele dovezi care susțin aceste afirmații. De fapt, există câțiva factori care contribuie la motivul pentru care ploaia poate fi mirosită înainte de a sosi, dintre care cel mai important are mult de-a face cu mirosul animalelor de companie.[sursa]

poţi să miroşi când vine ploaia

Poţi să miroşi când vine ploaia? Ştiinţa spune că da

Cuvântul petrichor provine din grecescul petros, care înseamnă piatră, și ichor, lichidul care curgea în venele zeilor antici. Se referă la acel miros familiar și ciudat de satisfăcător care este eliberat de sol după o ploaie puternică, mai ales după o perioadă lungă de secetă. Termenul a fost inventat pentru prima dată în anul 1964 de mineralogiștii Isabel Joy Bear și Richard Thomas.

• CITEŞTE ŞI:  Mâncătorul de păcate, omul care prelua păcatele și greșelile decedatului

Pentru mulți oameni, acest petrichor se numără printre mirosurile lor preferate din lume, dar până relativ recent nimeni nu era foarte sigur de ce îl găsim atât de plăcut. Apoi, în anul 2020, o echipă de oameni de știință a descoperit că mirosul este deosebit de atractiv și pentru animale.

Motivul este că o bacterie comună din sol, denumită Streptomyces, produce un compus numit geosmin. Mirosul de geosmin este cel care ne atrage în mod deosebit. De fapt, nasul uman este atât de bun la detectarea urmelor acestui compus, încât depășește capacitatea rechinilor de a mirosi sângele în apă. Bacteria produce geosmin pentru a atrage creaturile – în principal insecte și alte nevertebrate, dar și animale mai mari – care se acoperă de sporii lor și apoi îi dispersează pe distanțe mai mari.

Astfel, atunci când plouă, așa cum au arătat cercetătorii în anul 2015, picăturile de apă se lovesc de o suprafață și apoi se aplatizează, ceea ce prinde mici pungi de aer în porii solului. Aceste pungi pocnesc apoi și devin, în esență, mici aerosoli. În acest proces, ele iau cu ele urme din ceea ce se afla pe sol, printre care se numără și geosmina, care poate fi apoi lovită de curenţii de aer și transportată pe distanțe mari – chiar și cu kilometri înaintea norilor de ploaie în sine.[sursa]

Este probabil ca aceste particule de aerosoli să fie cele pe care oamenii le detectează atunci când simt mirosul de ploaie la orizont. Acest fenomen poate explica, de asemenea, de ce au fost găsite bacterii la mare înălțime în atmosferă, deoarece micile microorganisme sunt măturate de vânturi.

• CITEŞTE ŞI:  Taj Mahal: curiozităţi despre monumentul construit din iubire şi suferinţă

Prezenţa ozonului, un alt factor determinant

Un alt factor care contribuie la mirosul de ploaie care se apropie este prezența ozonului în vânt. Această substanță chimică specială are un miros mai dulce decât mirosul ușor mai pământesc asociat cu petrichor.

Ozonul este alcătuit din trei atomi de oxigen și își trage numele din cuvântul grecesc ozein, care înseamnă „a mirosi”. Este un gaz natural, dar poate fi produs și de îngrășămintele artificiale sau de alți poluanți. Poate fi produs de o încărcătură electrică, fie că este vorba de un fulger sau de o sursă artificială, care separă azotul din atmosferă de moleculele de oxigen. Unele dintre aceste molecule se vor recombina apoi pentru a forma oxidul de azot, care se poate transforma uneori în ozon, după ce reacționează cu alte substanțe chimice din atmosferă.

Mirosul de ozon din aer poate indica faptul că se apropie o ploaie puternică, deoarece un curent descendent ce provine de la furtuna care se apropie trimite ozonul la nivelul solului, acolo unde poate fi detectat de oameni.

Așadar, data viitoare când ieșiți pe ușă într-o zi proaspătă și nasul vă spune că simte un miros de ceva umed și intrigant în vânt, veți ști că probabil este timpul să luați o umbrelă. Pentru orice eventualitate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via