De ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest. Nu există o modalitate de a ocoli această lege a fizicii

2 min


5
5 puncte

Poți face ouă fierte moi sau tari cam peste tot pe planetă, dar nu le poți face în cel mai înalt punct de pe Pământ faţă de nivelul mării. Dar de ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest?

S-ar putea să nu fie o preocupare urgentă pentru dumneavoastră, dar legile care stau la baza acestui fapt afectează prepararea atât a alimentelor, cât și a băuturilor în multe locuri din lume. Nu există nicio modalitate de a ocoli aceste legi ale fizicii, deoarece pe această planetă și în acest Univers ne supunem legilor termodinamicii. Şi nu e recomandat să pariezi niciodată împotriva termodinamicii.[sursa]

De ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest

Așadar, ce are muntele Everest împotriva ouălor? Ei bine, problema aici este presiunea atmosferică. La nivelul mării, apa fierbe la 100°C. Acesta este punctul de fierbere. Dar punctul de fierbere nu este deloc un punct. Atunci când este supus unor presiuni diferite, punctul este mai degrabă o linie. Cu cât vă aflați mai sus faţă de nivelul mării, cu atât mai mică este temperatura necesară pentru a aduce apa la fierbere.

Puteți folosi un calculator pentru a calcula punctul de fierbere exact în locul în care vă aflați, dar, ca o aproximație la îndemână, pentru fiecare 300 de metri de înălțime, temperatura de fierbere scade cu 1°C.[sursa]

poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest
De ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest

Orașul La Rinconada este cea mai înaltă așezare locuită permanent din lume, la o altitudine de aproximativ 5.052 de metri. Acolo, apa fierbe la 82,8°C. Încă suficient de bună pentru ouă, dar este sub temperatura ideală pentru a face cafea, deși o puteți face în continuare.

• CITEŞTE ŞI:  Meymand, satul săpat în stânci, vechi de 12.000 de ani

Vârful muntelui Everest este semnificativ mai înalt decât La Rinconada. Acesta se află la o altitudine de 8.849 de metri deasupra nivelului mării, cu aproximativ o treime din presiunea atmosferică.

În consecință, temperatura de fierbere a apei acolo sus scade la 68°C. Aceasta este încă suficient de fierbinte pentru a provoca arsuri grave pe piele, dar nu mai este suficient de fierbinte pentru a găti complet un ou.

Atât albușul, cât și gălbenușul sunt alcătuite din substanțe diferite, iar proteinele se coagulează la temperaturi diferite. Albușul este alcătuit din până la 54% ovalbumină și aceasta nu se coagulează decât la 80°C, gălbenușul are nevoie de cel puțin 70°C pentru a se solidifica. Aşadar, temperatura apei fierte pe vârful muntelui Everest pur şi simplu nu va fi suficient de mare pentru a vă oferi un ou fiert gustos.

Dacă vă aflați pe vârful muntelui Everest și sunteți cu adevărat disperat după un ou fiert, singura soluție este să vă înclinați în fața termodinamicii și să folosiți o oală sub presiune. Această metodă de gătire va crește punctul de fierbere în virtutea creșterii presiunii din interiorul oalei. Așa cum am spus, nu poți câștiga împotriva termodinamicii, dar poți să faci ceea ce spune aceasta.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via