Nivelurile ridicate de CO2 au un efect îngrijorător asupra virusurilor care plutesc în aer. Soluţia este extrem de simplă

2 min


2
2 puncte

Nivelurile ridicate de CO2 pot cauza mari probleme în încăperile în care există virusuri. Conform unei noi cercetări, menținerea unui nivel scăzut de CO2 reduce încărcăturile virale infecțioase transmise prin aer. Deși studiul s-a axat pe agentul patogen din spatele COVID-19, acesta are implicații clare pentru reducerea riscului de transmitere a virusurilor în spațiile în care ventilația este limitată.

„Deschiderea unei ferestre poate fi mai puternică decât se credea inițial, în special în încăperile aglomerate și slab ventilate, deoarece aerul proaspăt va avea o concentrație mai mică de CO2, ceea ce va face ca virusul să fie inactivat mult mai repede.”, a spus Allen Haddrell, chimist la Universitatea din Bristol.

Nivelurile ridicate de CO2 pot fi controlate cu simpla deschidere a unei ferestre

Măsurând capacitatea SARS-CoV-2 de a rămâne infecțios în timpul aerosolizării în picături în diferite condiții de mediu, Haddrell și colegii săi au descoperit că stabilitatea virusului este direct influențată de nivelurile de CO2 din aer. Aceștia au folosit o nouă tehnică numită Controlled Electrodynamic Levitation and Extraction of Bioaerosol on a Substrate (CELEBS), care măsoară impactul temperaturii, umidității relative și a diferitelor concentrații de gaze asupra particulelor de virus în suspensie.[sursa]

Nivelurile ridicate de CO2
Nivelurile ridicate de CO2 sunt extrem de periculoase în încăperile cu virusuri

Concentrațiile atmosferice de CO2 sunt în prezent de aproximativ 400 de părți pe milion (ppm). Cu toate acestea, atunci când se adună un anumit număr de persoane într-o cameră închisă, concentrațiile pot urca până la aproximativ 3.000 ppm. Echipa a descoperit că numărul de particule virale care pot rămâne infecțioase în aceste concentrații ridicate poate fi de 10 ori mai mare decât cel care ar fi găsit în aerul exterior.

• CITEŞTE ŞI:  Profesorul de la Harvard numit "vânătorul de extratereştri", expune o nouă dovadă a unui fragment dintr-un OZN, creat de o altă civilizaţie

„PH-ul ridicat al picăturilor expirate care conțin virusul SARS-CoV-2 este probabil un factor major al pierderii infecțiozității. CO2 se comportă ca un acid atunci când interacționează cu picăturile. Acest lucru face ca pH-ul picăturilor să devină mai puțin alcalin, ceea ce duce la inactivarea virusului din interiorul acestora într-un ritm mai lent.”, explică Haddrell.

Mai mult, mediile foarte aglomerate, în spații slab ventilate, pot depăși 5.000 ppm de CO2.

„Această relație aruncă o lumină importantă asupra motivelor pentru care pot apărea evenimente de super răspândire în anumite condiții.”, mai arată Haddrell.

Interesant este că diferite tulpini de SARS-CoV-2 au avut modele diferite de stabilitate în aer. După numai 5 minute, concentrațiile de particule virale viabile au fost de 1,7 ori mai mari pentru Omicron (BA.2) decât pentru Delta. Acest lucru sugerează că ar putea exista o mare variabilitate între tipurile de particule virale.

Așadar, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma relațiile dintre CO2 și alte tipuri de virusuri, cercetătorii suspectează că acest lucru ar putea explica de ce multe virusuri respiratorii au caracter sezonier. În timpul vremii mai reci, este probabil ca oamenii să petreacă mai mult timp în interior, fiind mai mult expuși la aer cu niveluri mai ridicate de CO2.

Cantitatea de CO2 din aerul exterior este, de asemenea, în creștere din cauza încălzirii globale. Proiecțiile recente prevăd că concentrațiile ar putea depăși 700 ppm până la sfârșitul secolului.

• CITEŞTE ŞI:  Jayne Mansfield: sfârşitul tragic al rivalei lui Marilyn Monroe

„[Acest studiu] evidențiază, de asemenea, importanța obiectivelor noastre globale net zero, deoarece cercetarea indică faptul că până și nivelurile ușor crescute de CO2, care cresc în atmosferă odată cu apariția schimbărilor climatice, pot îmbunătăți semnificativ rata de supraviețuire a virusului și riscul de răspândire a acestuia”, a adaugat Haddrell.

„Aceste descoperiri pot servi drept bază științifică pentru conceperea unor strategii de atenuare care ar putea salva vieți în orice pandemie viitoare.”, conchide fizico-chimistul Jonathan Reid de la Universitatea din Bristol.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via