Arheologii au găsit partea superioară din statuia faraonului Ramses al II-lea, dispărută de 94 de ani

2 min


3
3 puncte

Partea superioară din statuia faraonului Ramses al II-lea a fost găsită, după ce a dispărut vreme de aproape un secol.

O echipă internațională de arheologi a scos la iveală jumătatea superioară a unei statui a faraonului egiptean Ramses al II-lea, pierdută de mult timp. Descoperirea are loc la aproape 100 de ani de când jumătatea inferioară a statuii a fost identificată pentru prima dată.

Statuia faraonului Ramses al II-lea a fost descoperită în urmă cu aproape un secol

În anul 1930, Günther Roeder, un arheolog german, a dezgropat partea inferioară a unei statui care îl reprezenta pe Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de Ramses cel Mare. Ramses a condus Valea Nilului și Imperiul egiptean în general între anii 1279 și 1213 î.Hr., ceea ce l-a făcut unul dintre cei mai longevivi faraoni din istorie.[sursa]

statuia faraonului Ramses al II-lea
Partea superioară din statuia faraonului Ramses al II-lea a dispărut vreme de aproape 100 de ani

Porțiunea de statuie recent descoperită a fost găsită de o echipă comună de arheologi egipteni și americani de la Ministerul Egiptean al Turismului și de la Universitatea din Colorado Boulder. Aceasta a fost recuperată în timp ce echipa cerceta ruinele orașului antic Hermopolis (în prezent el-Ashmunin), care se află la aproximativ 240 km sud de Cairo.

Partea superioară a statuii are o lungime de aproximativ 3,8 metri și îl înfățișează pe Ramses în poziție așezată, purtând o coroană dublă și o coafură pe cap care arată cobra regală. În poziție erectă (comic, ştiu), statuia completă ar fi avut o înălțime de aproximativ 7 metri, așa cred cercetătorii.

Statuia în sine este realizată din calcar și are pe spate scrieri hieroglifice care îl exaltă pe faraon.

• CITEŞTE ŞI:  Cum o eclipsă l-a salvat pe Cristofor Columb și pe echipajul său de la osândă

Săpăturile de la Hermopolis au fost lansate inițial pentru a găsi centrul religios care a existat acolo în timpul erei Noului Regat (cunoscut și sub numele de Imperiul Egiptean), care s-a întins din secolul al XVI-lea î.Hr. până în secolul al XI-lea î.Hr. și a durat până în epoca romană (30 î.Hr. – 641 d.Hr.).

Împreună cu fragmentul de statuie recuperat, cercetătorii au găsit și urme de pigmenți vechi albaștri și galbeni pe care îi pot analiza pentru a obține mai multe informații despre statuie și despre momentul în care a fost creată.

„Va fi destul de interesant să avem o analiză științifică a pigmentului”, a exprimat într-un comunicat Yvona Trnka-Amrhein, profesor asistent de limbi clasice la Universitatea Colorado Boulder.

Este posibil ca probele de sol care au fost amestecate cu pigmentul să ofere și mai multe informații despre istoria zonei.

Ramses al II-lea este unul dintre cei mai cunoscuţi faraoni egipteni din istorie.

Acum că jumătatea superioară a statuii a fost recuperată, colegul lui Trnka-Amrhein, Basem Gehad, de la Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților, a înaintat o propunere pentru a le reuni. Cu toate acestea, în prezent nu este clar unde va fi amplasată statuia completă dacă propunerea va fi aprobată. Probabil că va rămâne în sit sau va fi amplasată într-un muzeu.

• CITEŞTE ŞI:  Un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter, momentul fiind surprins de către un astronom amator

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via