Ce este Valhalla: paradisul în care ajung războinicii vikingi după moarte

4 min


6
6 puncte

Toți războinicii vikingi sperau la o moarte glorioasă în luptă pentru a ajunge în Valhalla – sau cel puțin așa vrea să ne facă să credem cultura pop. Dar ce este Valhalla? Oare toți vikingii doreau să ajungă acolo? Și ce s-a întâmplat cu cei care nu au reușit?

Acest loc, în mitologia nordică, este cunoscut ca fiind „sala eroilor” sau „sala războinicilor”. Conform mitologiei, cei aleși de Odin sunt aduși în Valhalla de către walkirii, femeile războinice ale zeului.

Acolo, războinicii trăiesc într-o perpetuă luptă, antrenându-se pentru Ragnarok, sfârșitul lumii, când vor lupta alături de zei împotriva forțelor malefice. Odată cu venirea nopții, sufletele sunt reconfortate cu aceleași tratamente ca și zeii.

Pentru vikingi, obținerea accesului în Valhalla era unul dintre cele mai mari onoruri posibile, o promisiune a unei vieți după moarte plină de glorie și luptă.[sursa]

valhalla ragnarok
Războinic viking intrând în marea sală a lui Odin

Odin a creat Valhalla pentru a se pregăti pentru Ragnarök

Potrivit legendei vikingilor, Valhalla nu era un loc de odihnă veșnică, ci o pregătire pentru sfârșitul prevazut al lumilor, când Soarele se va întuneca, stelele vor dispărea, Pământul se va scufunda în mare și va avea loc o mare bătălie între zei, uriași și fiare: Ragnarök.

„Unul dintre lucrurile care îl obsedează cel mai mult pe Odin în mod constant în toate miturile este să afle ce se va întâmpla la sfârșitul lumii, când giganții vor ataca în cele din urmă și va veni Ragnarök. Deși Odin știe într-un fel că zeii vor pierde, el pare să caute mereu ceva care ar putea falsifica această informație.”, a spus Carolyne Larrington, profesor de literatură europeană medievală la Colegiul Sf. Ioan, Oxford.

• CITEŞTE ŞI:  Timp de 30 de ani, un bărbat a folosit o comoară ca opritor de uşă. Misterul a fost rezolvat de o româncă

În această așteptare, spune profesorul Larrington despre legendă, Odin a construit Valhalla, o sală imensă cu 540 de uși unde toți eroii morți ai oamenilor se adună și se antrenează pentru marea bătălie, luptându-se unii cu alții, din nou și din nou.

Reprezentare artistică a Vallhalei, pictură de Max Brückner (1896)

Impactul în Civilizația Vikingilor

Conceptul de Valhalla a avut un impact profund asupra mentalității și comportamentului vikingilor. În cultura lor, moartea în luptă era considerată cea mai onorabilă cale de a-și câștiga locul în palatul lui Odin. Această credință a fost un motor puternic pentru război și expansiune teritorială. Vikingii căutau să-și câștige renumele în bătălii pentru a-și asigura un loc în acest paradis al războinicilor.

De asemenea, Valhalla a influențat și structura socială a societății vikinge. Cei mai mari eroi și conducători erau venerați pentru abilitățile lor în luptă și erau adesea considerați drept cei mai apropiați de zei. Această ierarhie a creat un sistem de conducere bazat pe abilități militare și bravură în luptă.

Nu toți vikingii au ajuns în Valhalla

Vikingii credeau că puteau ajunge în Valhalla dacă mureau în luptă – dar ce se întâmpla dacă mureau în alt mod? Sau dacă nu au fost deloc războinici?

Se credea că, „dacă erai o femeie vikingă, sau dacă mureai la pat de boală, sau dacă mureai de bătrânețe, nu mergeai în Valhalla. Te duceai în sala lui Hel, care nu era neapărat un loc plăcut. Cu siguranță nu era la fel de distractiv ca și cum ți-ai petrece toată ziua luptând și toată noaptea mâncând și bând.”, spune profesorul Larrington.

• CITEŞTE ŞI:  Mihailo Tolotos, omul care nu a văzut în toată viaţa sa o femeie

Diferitele destinații „indică o distincție foarte puternică, care era una autentică, cred, în cultura scandinavă timpurie, între cei care erau războinici și cei care nu erau”.

Sala lui Hel nu este același lucru cu Iadul

Ca dovadă a legendei, „Sala lui Hel, spre deosebire de Iad, nu pare să aibă chinuri, broaște și fiare, gheață și foc și tot felul de pedepse. Singura descriere reală pe care o avem despre Hel este după moartea zeului Balder. Acesta se află în sala lui Hel pentru că nu a fost ucis în luptă, iar un erou pe nume Hermod este trimis acolo pentru a-l aduce înapoi.”

„Hel are o sală perfect obișnuită, cu oameni care stau pe bănci, beau bere și au un mare ospăț. Hermod îi întreabă dacă îl pot aduce pe Balder înapoi, iar Hel (zeița care prezidează tărâmul cu același nume) spune că pot – în anumite condiții.”, a mai precizat Carolyne Larrington.

Oare războinicii vikingi au vrut întotdeauna să ajungă în Valhalla? Probabil că nu

„Avem referințe care vorbesc despre Valhalla ca despre un loc în care vikingii vor merge dacă vor lupta cu curaj și vor muri, iar aceasta pare să fie un fel de aspirație”, a spus profesorul Larrington.

„Avem o saga, de exemplu, în care doi eroi se află pe o insulă și își dau seama că a apărut un grup de berserkeri. Acum, ca să fim corecți, acești doi războinici îi invitaseră pe berserkeri să vină pentru o mare bătălie. Dar când îi zăresc, unul dintre ei îi spune celuilalt: «Cred că în seara asta vom fi oaspeții lui Odin în Valhalla» – iar cel care spune asta este cel care moare.

Există, de asemenea, un poem în special în care un rege norvegian a căzut în luptă, iar în poem este descris ca intrând în Valhalla, iar walkiriile vin în întâmpinarea lui. Dar regele este în mod clar foarte supărat că se află în Valhalla, pentru că ar prefera să fie în viață și pe tronul Norvegiei decât să fi murit – oricât de eroic ar fi fost.”, a mai explicat Carolyne Larrington.

• CITEŞTE ŞI:  Ioana cea Nebună, regina închisă timp de 46 de ani

Deși mitologia nordică și Valhalla par a fi povești dintr-o altă eră, ele continuă să aibă o influență semnificativă în cultura contemporană. De la literatură și film până la jocuri video și muzică, motivele și personajele din mitologia nordică sunt omniprezente. Aceste adaptări contemporane continuă să păstreze vie legenda și să reinterpreteze aceste povești străvechi pentru publicul modern.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via