O structură metalică a fost descoperită pe Lună, într-un crater uriaş

2 min


2
2 puncte

O structură metalică a fost descoperită pe Lună de oamenii de ştiinţă, sub suprafaţa satelitului natural al Pământului. Această structură misterioasă cântărește aproximativ 2,18 miliarde de miliarde de kilograme și se întinde pe mai mult de 300 de kilometri în adâncimea Lunii. Savanţii bănuiesc că poate conține metal de la asteroidul care a format unul dintre cele mai mari cratere din Sistemul Solar, Bazinul Polul Sud-Aitken, situat în partea întunecată a Lunii.

„Imaginați-vă că luați un morman de metal de cinci ori mai mare decât Insula Mare din Hawaii și îl îngropați în subteran. Cu aproximație, cam atât este masa neașteptată.”, a declarat la acea vreme autorul principal Peter B. James de la Universitatea Baylor.[sursa]

Echipa a folosit date de la navele spațiale care alcătuiesc misiunea NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL), care măsoară schimbările subtile în câmpul gravitațional al Lunii. Aceste observații pot fi folosite pentru a studia compoziția internă a satelitului nostru natural. Craterul are aproximativ 2.500 de kilometri în diametru.

structură metalică a fost descoperită pe lună
Masa metalică se ascunde sub cel mai mare crater din sistemul nostru solar, bazinul Atken de la Polul Sud al Lunii (aici în albastru închis) | Sursa foto: NASA

„Când am combinat acest lucru cu datele de topografie lunară de la Lunar Reconnaissance Orbiter, am descoperit masa neașteptat de mare de sute de kilometri sub bazinul Polul Sud-Aitken. Una dintre explicațiile acestei mase suplimentare este că metalul de la asteroidul care a format acest crater este încă încorporat în mantaua Lunii.”, a declarat profesorul James.

Echipa a efectuat simulări pe computer pentru a explica anomalia. Este posibil ca atunci când asteroidul a lovit în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, să fi rămas încorporat în manta, mai degrabă decât să se scufunde în miez.

• CITEŞTE ŞI:  Pământul din curtea bisericii Boho, din Irlanda, care vindecă infecţiile

O explicație alternativă se concentrează pe solidificarea Lunii, sugerând că concentrația de oxizi denși s-ar fi putut forma pe măsură ce oceanul de magmă s-a răcit și s-a solidificat.

Regiunea Bazinul Polul Sud-Aitken poate fi studiată atât pentru a înțelege compoziția interioară a Lunii, cât și pentru a cerceta istoria acesteia. Este, de asemenea, cel mai bun laborator pentru a studia cum ar arăta un impact catastrofal asupra suprafeței unei planete stâncoase.

Cu toate acestea, Polul Sud nu este singura parte a Lunii care ascunde structuri uriașe curioase sub suprafața sa. Astronomii au anunțat luna trecută descoperirea unei mase masive emițătoare de căldură sub craterele Compton și Belkovich, de asemenea aflate pe partea întunecată a Lunii.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via