Pilotul care a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite un mesaj, în timp ce era prizonier de război: Jeremiah Denton

4 min


Jeremiah Denton a fost un pilot militar în cadrul Marinei americane, care a luptat în Războiul din Vietnam şi care a făcut un gest pe care îl vedem, de obicei, doar în filme, folosind codul Morse prin clipiri pentru a transmite un mesaj către ţara sa.

Viața și cariera militară a lui Jeremiah Denton

Jeremiah Denton s-a născut la 15 iulie 1924 în Mobile, Alabama. A absolvit Academia Navală din Statele Unite în 1946 și a devenit pilot naval. Ca militar, a participat la războiul din Coreea și la criza din Cuba. În iulie 1965, a început să zboare în misiuni de luptă în Vietnam, ca parte a escadrilei VA-75, care opera de pe portavionul USS Independence.

În data de 18 iulie 1965, Denton conducea un atac aerian asupra unei instalații militare din nordul Vietnamului, când avionul său, un A-6 Intruder, a fost lovit de o rachetă antiaeriană. Denton și copilotul său, Bill Tschudy, au reușit să se catapulteze, dar au fost capturați imediat de forțele nord-vietnameze. Astfel a început o perioadă de aproape opt ani de captivitate și tortură în diverse lagăre, printre care și cel infam numit „Hanoi Hilton”.

Denton a fost unul dintre cei mai vechi și mai înalți ofițeri capturați în Vietnamul de Nord. A fost supus unor metode brutale de interogatoriu, cum ar fi bătăile, electroșocurile, privarea de somn și legarea cu sfori care îi tăiau circulația în membre.

Militarul a fost ținut în izolare timp de patru ani, fără să aibă contact cu ceilalți prizonieri. În această perioadă, a fost forțat să participe la sesiuni de „reeducare” politică și la manifestații anti-americane. De asemenea, a fost obligat să scrie scrisori și să înregistreze mesaje în care își exprima regretul pentru participarea la război și își cerea iertare poporului vietnamez.

• CITEŞTE ŞI:  Puternicul blestem al ultimului mare maestru al templierilor: ce s-a ales de soarta lui Jacques de Molay

În total, Denton a rămas prizonier de război în Hanoi timp de 7 ani şi 7 luni. După circa 10 luni de la capturarea sa, Denton a fost folosit pentru o campanie de propagandă a Vietnamului de Nord.[sursa]

jeremiah denton pilotul care a folosit codul morse prin clipiri
Jeremiah Denton a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite un mesaj în timpul unui interviu

Pilotul a folosit codul Morse prin clipiri pentru a trimite un mesaj

În mai 1966, Denton a fost adus în fața camerelor de filmat pentru a fi intervievat de un reporter japonez. Interviul făcea parte dintr-o campanie de propagandă a regimului comunist, care voia să arate lumii că prizonierii de război americani erau tratați bine și că își recunoșteau greșelile. Denton a fost amenințat că, dacă nu cooperează, va fi ucis.

Denton a primit instrucţiuni clare de la vietnamezi, cu privire la cum va decurge interviul. Profitând de faptul că fusese legat la ochi înainte de interviu, Denton s-a prefăcut că are probleme cu recăpătarea clarităţii vederii, clipind în mod insistent.

Jeremiah Denton a acceptat să răspundă la întrebări, dar a profitat de ocazie pentru a transmite un mesaj secret. În timp ce vorbea, a clipit din ochi în ritmul codului Morse, formând cuvântul „T-O-R-T-U-R-E” (n.r. tortură). Acesta a fost primul indiciu clar pe care l-au primit autoritățile americane despre condițiile în care se aflau prizonierii de război în Vietnamul de Nord. Denton a reușit să-i păcălească pe gardienii săi, care credeau că îi deranjează lumina puternică a reflectoarelor.

„M-am uitat direct în cameră şi am clipit o dată, încet, apoi de alte trei ori, tot încet. O linie şi apoi alte trei linii. O clipire rapidă, o clipire lentă, o clipire rapidă…” îşi aduce aminte Jeremiah Denton.

• CITEŞTE ŞI:  George Vraca, marele actor "frumos ca un zeu", descoperit pe patul de spital

Militarul spunea ceva pe gură, însă ochii săi transmiteau cu totul alt mesaj. Aşadar, Denton şi-a folosit ochii pentru a comunica prin codul Morse ceea ce nu putea niciodată să spună cu vocea.

Interviul a fost difuzat pe posturile de televiziune din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite. Experții serviciilor secrete au descifrat mesajul lui Denton și au alertat comanda militară.

În cadrul interviului, Denton a fost întrebat despre cum este tratat, iar acesta, contrar înfăţişării vizibil slăbite, a răspuns: „Primesc mâncare şi îmbrăcăminte adecvată şi îngrijire medicală atunci când solicit.”

Apoi a fost întrebat despre părerea pe care o are despre acţiunile întreprinse de către Guvernul SUA, iar militarul a răspuns: „Nu stiu ce se întâmplă, însă oricare ar fi poziţia guvernului meu, o susţin în totalitate. Oricare ar fi pozitia guvernului meu, cred în ea. Da, domnule! Sunt un membru al acelui guvern şi este de datoria mea să îl sprijin şi o voi face atâta timp cât voi trai.”

Denton a presupus mai târziu că torționarii săi au aflat de mesajul său abia în anul 1974. A spus că, după interviu, nu a mai fost scos niciodată în fața camerelor. Întreaga lume văzuse mesajul lui Denton, iar planul său a funcţionat.

Eliberarea și cariera politică

Jeremiah Denton a fost eliberat în data de 12 februarie 1973, ca parte a Operațiunii Homecoming, care a dus la repatrierea a peste 500 de prizonieri de război americani. A fost primul dintre foștii prizonieri care a coborât din avion la baza aeriană Clark din Filipine.

• CITEŞTE ŞI:  Turnul Babel, între mit şi realitate: povestea celei mai fascinante construcţii a lumii antice

La sosire, Denton a făcut o declarație emoționantă în numele tuturor celor eliberați: „Suntem onorați să fi avut ocazia să servim țara noastră sub circumstanțe dificile. Suntem profund recunoscători președintelui Nixon pentru eforturile sale care au dus la eliberarea noastră. Suntem recunoscători poporului american pentru sprijinul lor. Dumnezeu să binecuvânteze America.”

După eliberare, Denton a fost promovat la gradul de contraamiral și a ocupat diverse funcții în cadrul Marinei. A scris o carte despre experiența sa în captivitate, intitulată „When Hell Was in Session”, care a fost ecranizată în 1979, cu Hal Holbrook în rolul principal. A fost, de asemenea, subiectul unui documentar din anul 2015, produs de Televiziunea Publică din Alabama.

În anul 1980, Denton s-a retras din Marină și s-a lansat în politică. A candidat la Senatul SUA din partea Partidului Republican și a câștigat alegerile, devenind primul republican ales popular pentru un loc în Senat din Alabama de la Reconstrucție. În Senat, s-a concentrat pe probleme legate de familie și securitate națională, ajutând la adoptarea Legii pentru Viața Familială Adolescentă (cunoscută și ca „Legea Castității”) în anul 1981 și conducând Subcomisia Judiciară pentru Securitate și Terorism.

Jeremiah Denton a murit în data de 28 martie 2014, în Virginia Beach, Virginia, din cauza unor probleme cardiace. Avea 89 de ani. A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Național Arlington. A lăsat în urmă șapte copii, dintre care unul, James, a devenit și el aviator naval și politician.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via