Câţi oameni au murit în spaţiu în toată istoria?

3 min


5
5 puncte

În toată istoria explorării Universului cinci misiuni au fost fatale pentru călătorii spațiali. Dar câţi oameni au murit în spaţiu în total?

În ciuda avansului tehnologic, zborurile spațiale nu sunt deloc sigure, iar încercarea de a explora ultima frontieră vine cu riscuri uriașe pentru astronauții care conduc misiunea.

Câţi oameni au murit în spaţiu

În total, 21 de persoane au murit în spațiu, a declarat Nigel Packham, directorul asociat al NASA pentru siguranță și asigurarea misiunilor.[sursa]

Cinci misiuni de zboruri spațiale – 3 ale NASA și 2 ale Uniunii Sovietice – s-au încheiat cu decese.

Câţi oameni au murit în spaţiu
NASA răspunde la o întrebare sensibilă: câţi oameni au murit în spaţiu în total?

„Accidentele sunt, de obicei, o combinație de circumstanțe neobișnuite, erori de echipament, erori umane, politică și management.”, a declarat Jim Hermanson, profesor de aeronautică și astronautică la Universitatea Washington din Seattle.

Dezastrele spaţiale ale NASA

Cele două dezastre considerate cele mai mortale din istoria călătoriilor spaţiale au implicat misiuni ale navetelor spațiale ale NASA. În ianuarie 1986, naveta spațială Challenger a explodat la doar 73 de secunde de la lansare, ucigând echipajul format din 7 persoane, printre care și Christa McAuliffe, o profesoară din New Hampshire aflată la bordul navei în cadrul proiectului „Profesori în spațiu” al NASA. Accidentul a fost cauzat de temperaturile neobișnuit de scăzute de la Cape Canaveral, care au făcut ca unele dintre garniturile de etanșare ale rachetei să-și piardă flexibilitatea.

„Gazul fierbinte s-a scurs și a ars în rezervorul de propulsie și a provocat o explozie masivă. Managementul a fost, de asemenea, parțial de vină, deoarece conducerea a continuat lansarea împotriva avertismentelor unor ingineri NASA, a adăugat el.”, a declarat Hermanson pentru Live Science.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Ochiul din Sahara: structura misterioasă care se "uită" la cer şi originea sa controversată

Un alt accident mortal în timpul zborurilor spațiale a avut loc în februarie 2003, când naveta spațială Columbia s-a rupt în timpul reintrării în atmosferă, provocând moartea celor 7 membri ai echipajului.

Până la dezastrul Columbia, „reintrarea, coborârea și aterizarea erau considerate părți foarte benigne.” ale zborurilor spațiale, a spus Packham, mai ales în comparație cu condițiile extrem de violente de lansare.

Naveta Columbia a suferit avarii în timpul lansării, când o bucată de izolație din spumă s-a desprins, lucru care s-a întâmplat la aproape fiecare lansare înainte și după Columbia, a declarat Packham, care a ajutat la investigarea cauzelor dezastrului. Însă în acest caz, spuma a lovit aripa navetei, avariind-o. Aripa deteriorată nu a putut susține temperaturile ridicate la care a fost supusă la reintrarea în atmosferă, ceea ce a dus la dezintegrarea navei.

Apollo 1, deși nu a părăsit niciodată solul, se află, de asemenea, pe lista accidentelor mortale ale zborurilor spațiale umane.

„Personal, nu fac diferențe între faptul că s-a întâmplat sau nu la sol.”, a declarat Packham. La urma urmei, cei trei astronauți de la bordul navei porneau spre spațiu. Însă un test înainte de lansare a făcut ca un incendiu să izbucnească în interiorul navei spațiale, ucigându-i pe cei trei membri ai echipajului aflați înăuntru.

Dezastrele spaţiale ale Uniunii Sovietice

Patru cosmonauți și-au pierdut, de asemenea, viața în timpul zborurilor spațiale desfăşurate sub egida Uniunii Sovietice. În anul 1967, nava spaţială Soyuz 1 a Uniunii Sovietice s-a prăbușit la sol în urma unei defecțiuni la parașută, ucigându-l pe astronautul aflat la bord.

• CITEŞTE ŞI:  Genepil, ultima regină a Mongoliei, executată de regimul stalinist

Politica a fost parțial de vină, deoarece acesta a fost începutul cursei spațiale, iar lansarea a fost programată să coincidă cu un eveniment politic, chiar dacă persoanele implicate în decizie știau că nu era gata, a mai spus directorul Nigel Packham. Echipa de control al misiunii și-a dat seama că vor exista probleme cu parașuta imediat ce nava spațială a ajuns pe orbită, a adăugat el.

Trei cosmonauți au murit, de asemenea, într-un accident de depresurizare în anul 1971. Acest incident este singurul care s-a produs efectiv în afara atmosferei terestre, a precizat profesorul Hermanson. În general, „este vorba de ascensiune și coborâre – acestea sunt cele mai periculoase părți”, a mai spus profesorul.

Cosmonauții tocmai petrecuseră mai bine de trei săptămâni la bordul primei stații spațiale create de Uniunea Sovietică. Dar, în timp ce plecau spre Pământ, nava lor spațială s-a depresurizat, potrivit NASA. Astronauţii nu purtau costume spațiale.[sursa]

Aceste cinci misiuni au fost fatale, dar nu au fost singurele cu potențial de a ucide sau de a răni persoanele aflate la bord, a spus Packham. Biroul său ține o evidență a accidentelor și a incidentelor la limită. Şi au fost mult mai multe situaţii limită decât cele cinci incidente fatale.

În prezent, aproximativ 650 de persoane au zburat în spațiu, iar acest număr va accelera din cauza numărului tot mai mare de zboruri spațiale comerciale, a declarat Packham.

„Nu va fi niciodată lipsit de riscuri. De asta este nevoie pentru a ajunge în spațiu.”, a spus directorul Packham. Dar înțelegerea riscurilor implicate este esențială. La asta lucrează echipa lui Packham: la colectarea de date și la găsirea unor modalități mai bune de a calcula cu exactitate riscurile cu care se confruntă astronauții. „Trebuie să le spunem care sunt șansele ca ei să ajungă acasă.”, a mai precizat oficialul NASA.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via