Arheologii au descoperit un castel medieval ascuns sub un hotel

3 min


2
2 puncte

Arheologii au excavat ruinele unui castel medieval ascuns sub un hotel francez. Alături de fundațiile structurii, aceștia au găsit bijuterii, scări și chiar un canal de fortificaţie, toate acestea oferind noi informații despre viața aristocraților care au locuit cândva la Château de l’Hermine din Bretania.

Situat în Vannes, un sat din vestul Franței, castelul a fost construit în anul 1381 la cererea lui Ioan al IV-lea, ducele de Bretania. În această perioadă, Bretania era „în esență, o țară mică”, condusă de o serie de duci.

Château de l’Hermine: un castel medieval ascuns sub un hotel

Château de l’Hermine a fost una dintre reședințele preferate ale lui Ioan al IV-lea, potrivit unei declarații traduse de Institutul Național de Cercetare Arheologică Preventivă (INRAP) din Franța, care a facilitat săpăturile recente. În ciuda pasiunii sale pentru cetate, nepotul său, ducele Francisc al II-lea, a abandonat-o atunci când și-a mutat reședința la Nantes în anii 1470.[sursa]

Château de l'Hermine castel medieval ascuns sub un hotel
Un castel medieval ascuns sub un hotel a fost excavat de arheologi

În secolele care au urmat, noi construcții au îngropat structura. Săpăturile recente au avut loc în curtea și pivnițele hotelului Lagorce, un conac construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea deasupra rămășițelor castelului.

Arheologii au fost surprinși de cât de bine au rezistat ruinele medievale de-a lungul secolelor. După cum scrie Emily Mae Czachor de la CBS News, „arhitectura avansată a castelului, complexitatea structurală și dimensiunea pură” sugerează că Ioan al IV-lea „a luat foarte în serios construcția acestui spațiu de locuit”.[sursa]

castel medieval ascuns sub un hotel
Ruinele sunt extrem de bine conservate
castel medieval ascuns sub un hotel
Castelul avea dimensiuni relativ mari pentru acele vremuri
castel medieval ascuns sub un hotel
Săpăturile au scos la iveală mai multe rânduri de scări

Castelul avea o lungime de 42 de metri și o lățime de 17 metri, iar unii dintre zidurile sale aveau o grosime de până la 5,6 metri, conform declarației. Săpăturile au scos la iveală mai multe rânduri de scări, inclusiv o scară ceremonială „remarcabil conservată”, cu spațiu pentru un scaun la fereastră.

• CITEŞTE ŞI:  Amerigo Vespucci, navigatorul după care a fost numită America

Echipa de cercetare a găsit, de asemenea, toalete și țevi de scurgere, iar amplasarea țevilor sugerează că structura originală avea până la patru etaje.

Château de l’Hermine era „un castel înconjurat de apă”, potrivit INRAP. Un canal curgea cândva sub clădire, transportând apă din râul Marle; curentul său alimenta o moară rezidențială, o roată care valorifica energia apei curgătoare pentru a alimenta un proces precum măcinarea făinii. Roata de lemn a morii nu a supraviețuit, dar cercetătorii au găsit locul în care aceasta se învârtea odată.

De asemenea, au descoperit ieșirea cu grătare a morii, prin care apa ar fi trebuit să se scurgă spre un șanț exterior care mărginea cetatea.

o parte dintre bunurile găsite în castelul medieval
O parte dintre bunurile descoperite în ruinele castelului medieval

Șanțul a scos la iveală o groază de artefacte, inclusiv ace, haine, catarame de pantofi, vase de metal, chei și lacăte. Conform declarației, cercetătorii au găsit, de asemenea, rămășițele unui pod de lemn „esențial” care permitea trecerea peste șanț.

Săpăturile au început în anul 2021, înaintea planurilor de transformare a hotelului istoric Lagorce într-o nouă filială a Muzeului de Arte Frumoase. De atunci, arheologii au lucrat pentru a descoperi rămășițele neașteptat de bine conservate.

„Omogenitatea materialelor folosite pentru construcția castelului și standardizarea modulelor arată o stăpânire a managementului de șantier de-a lungul întregului lanț operațional, de la extragerea pietrei până la punerea în aplicare a acesteia. Rămășițele indică faptul că Ioan al IV-lea a știut să se înconjoare de cei mai buni ingineri și meșteșugari ai vremii.”, scrie INRAP.

• CITEŞTE ŞI:  Ce limbă vorbeau dacii şi de ce nu foloseau un sistem de scriere

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via