Ce este „Aqua regia”? Apa regală care dizolvă aurul şi platina

Noutăţi

Aqua regia, din latină însemnând Apa regală, este un amestec acid coroziv de culoare roșie sau galbenă, format din acid azotic concentrat (HNO3) și acid clorhidric concentrat (HCl), într-un raport volumic 1:3.

Este unul dintre puținii reactivi care dizolvă aurul și platina. Este numită „Apa regală” deoarece poate dizolva așa-numitele metale „nobile”, cu toate că tantalul, iridiul și alte metale se opun și ele dizolvării.

Aqua regia dizolvă aurul şi platina

Aqua regia este utilizat, în primul rând, pentru a produce acidul clorurauric, electrolitul în procesul Wohlwill pentru rafinarea aurului de cea mai înaltă calitate (99,999%). Apa regală este folosită și pentru gravură și pentru anumite proceduri analitice. De asemenea, este folosită în unele laboratoare pentru a curăța sticla de compuși organici și particule metalice.[sursa]

aqua regia
Aqua regia dizolvând o monedă din aur

Aqua regia dizolvă aurul, deși niciunul dintre acizii constitutivi nu o va face singur, deoarece, în combinație, fiecare acid îndeplinește o sarcină diferită.

Acidul azotic este un oxidant puternic, care va dizolva de fapt o cantitate practică de aur nedetectabil, formând ioni de aur (Au3 +). Acidul clorhidric asigură o alimentare directă cu ioni de clor (Cl-), care reacționează cu ionii de aur pentru a produce anioni tetraclorurați (III), de asemenea, în soluție. Reacția cu acidul clorhidric este o reacție de echilibru care favorizează formarea anionilor clorurați (AuCl4-). Acest lucru duce la eliminarea ionilor de aur din soluție și permite o oxidare ulterioară a aurului. Aurul se dizolvă pentru a deveni acid clorurauric. În plus, aurul poate fi dizolvat de clorul liber prezent în aqua regia.

Aqua regia este o substanță extrem de periculoasă din cauza naturii sale corozive și a vaporilor eliberaţi în timpul reacțiilor chimice. Este esențial să se lucreze cu această substanță într-un mediu bine ventilat și cu echipament de protecție adecvat, inclusiv mănuși de cauciuc și ochelari de protecție.

• CITEŞTE ŞI:  Tubul de lavă din deșertul Arabiei a găzduit oameni antici timp de 7.000 de ani

Istorie şi lucruri interesante despre Aqua regia

Aqua regia a fost preparată, pentru prima dată, de un alchimist persano-arab, pe nume Jabir Ibn Al-Hayyan, în secolul al VIII-lea d.Hr., prin dizolvarea clorurii de amoniu în acid azotic. Această substanţă a fost folosită şi de alţi alchimiști în căutarea „pietrei filozofale” și pentru a transforma metale comune în aur. Totuși, procesul chimic din spatele acestei transformări era încă necunoscut în acele timpuri.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când Germania a invadat Danemarca, chimistul maghiar George de Hevesy a dizolvat medaliile Premiilor Nobel acordate fizicienilor germani Max von Laue (1914) și James Franck (1925) în Aqua regia, pentru a preveni confiscarea lor de către naziști.[sursa]

A făcut acest lucru deoarece guvernul german le-a interzis cetățenilor germani să accepte sau să păstreze vreun Premiu Nobel după ce activistul de pace care fusese arestat, Carl von Ossietzky, primise Premiul Nobel pentru Pace în anul 1935. George De Hevesy a plasat soluția rezultată pe un raft în laboratorul său, la Institutul „Niels Bohr”. Ulterior, a fost ignorat de naziștii care au crezut că borcanul era unul oarecare, probabil conţânând una dintre sutele de substanțe chimice obișnuite într-un astfel de laborator. După război, de Hevesy s-a întors să găsească borcanul și a precipitat aurul din acid. Aurul a fost returnat Academiei Regală de Științe a Suediei și Fundației „Nobel”. Ei au realizat medaliile și le-au oferit din nou lui Laue și lui Franck.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

mormântul lui jules verne

Mormântul lui Jules Verne şi semnificaţia interesantă a acestuia

0
Jules Verne, unul dintre cei mai celebri autori de literatură științifico-fantastică și de aventură, a murit în data de 24 martie 1905. Mormântul lui...
invazia de iepuri din australia

Invazia de iepuri din Australia: cum 24 de iepuri s-au transformat în peste 200...

0
Invazia de iepuri din Australia este considerată a fi „cea mai devastatoare invazie biologică” de pe continentul de la antipozi. Ceea ce părea un gest...
frying pan hotel

Frying Pan, cel mai periculos hotel din lume, situat în Oceanul Atlantic

0
Turnul Frying Pan, o fostă bază de exploatare folosită şi ca far, situată în Oceanul Atlantic, înconjurată de rechini, face furori între turiştii dornici...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via