Cum a rămas gestantă o pisică de mare „virgină”, deşi nu avea un partener în acvariu. Ce explicaţie au oamenii de ştiinţă

3 min


4
4 puncte

Oamenii de știință și-au împărtășit îngrijorarea în urma unei dezbateri privind o aşa-numită concepție imaculată care a avut loc la un acvariu. O pisică de mare a rămas gestantă, deşi nu avea un partener în acvariu.

Cercetătorii din Carolina de Nord, SUA, au descoperit recent că pisica de mare Charlotte este gestantă – dar partea ciudată este că în acvariu nu se afla nicio pisică de mare de sex masculin.

Personalul acvariului a început să observe că Charlotte suferea de o burtă umflată și a vrut să se asigure că nu era un simptom de cancer. După ce au fost făcute teste medicale, acestea au arătat că pisica de mare era pe punctul de a deveni…o mamă înțepătoare.[sursa]

pisică de mare gestantă
Charlotte, o pisică de mare care a devenit gestantă deşi nu a avut un partener

O pisică de mare a devenit gestantă, deşi nu avea un partener în acvariu

Există câteva moduri în care acest lucru s-ar fi putut întâmpla teoretic, deși unul este, după cum recunosc şi oamenii de ştiinţă, mai îngrijorător decât celălalt.

Prima explicaţie, mai bizară, dar mai puțin îngrijorătoare, se numește partenogeneză, un proces extrem de rar care face ca un organism săse dezvolte singure dintr-un ovul nefecundat, adică fără să aibă loc nicio fertilizare. Acest lucru înseamnă că noul organism va fi o clonă a mamei.

A doua teorie, mai îngrijorătoare, a apărut după ce personalul a observat urme de mușcături pe corpul lui Charlotte.

„La jumătatea lunii iulie 2023, am mutat doi masculi (rechini) bambus cu pete albe de un an în acel acvariu.”, a explicat personalul.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşul Uruk, primul oraş al omenirii, unul dintre locurile în care s-a născut civilizaţia

„Nu am găsit nimic sigur despre rata lor de maturizare, așa că nu am crezut că va exista o problemă. Am început să observăm urme de mușcături pe Charlotte, dar am văzut alți pești care o mușcau, așa că am mutat peștii, dar mușcăturile au continuat.”, au continuat angajaţii acvariului.

Urmele de mușcături pot fi un indiciu al împerecherii la rechini, deoarece peștii sunt cunoscuți pentru că se ciupesc unii pe alţii în timpul sezonului de împerechere. Așadar, este posibil ca Charlotte să fi fost fecundată…de un rechin.

În general, animalele din sălbăticie nu se reproduc în acest mod, însă unele cercetări sugerează că animalele pe cale de dispariție ar putea face acest lucru mai des, pe măsură ce găsirea unui partener devine mai dificilă.

Având în vedere agitația online în jurul lui Charlotte, acvariul a simțit nevoia să apeleze la rețelele de socializare pentru a răspunde comentariilor și luărilor de poziție personală care se fac despre „minunatul și specialul” pește.

Ce spun reprezentanţii acvariului

„Cu tot interesul și haosul din jurul lui Charlotte, am să vă rog să nu folosiți platforma noastră de cercetare pentru a lua o poziție personală sau pentru a face comentarii pentru a vă arăta inteligenţa și cunoștințele voastre altor cititori.

Suntem un loc unic, cu personal și voluntari care lucrează din greu pentru a avea grijă de rezidenții noștri marini și reptile. Facem cercetări, instruim și promovăm educația științifică și aventura.

Charlotte este un pește special și adorabil. Împărtășim experiența ei cu voi ca o modalitate de a învăța împreună. Este darul nostru. Vă rugăm, nu descalificați evenimentul nostru.

Doar pentru că ceva nu s-a întâmplat sau nu a fost documentat, nu înseamnă că este imposibil. Știința este descoperire. Și, în plus, niciunul dintre noi nu știe ce s-a întâmplat în marele ocean, pentru că nu suntem întotdeauna acolo.”, a scris Brenda Ramer, membră a personalului acvariului.

• CITEŞTE ŞI:  Piatra din Rosetta, obiectul care a stat la baza descifrării scrierii hieroglifice

Acvariul care cere publicului să-şi rețină teoriile în timp ce lucrează la adevărul științific pare complet corect din partea lor, în timp ce ne împărtășesc care sunt următorii pași pe care îi fac în misterul peștilor.

„Am făcut ecografii asupra lui Charlotte încă din septembrie, când a început să se umfle. Am documentat mai multe «excrescențe» la nivel intern și inițial am crezut că are un cancer. Am luat legătura cu Dr. Rob Jones, medicul veterinar al acvariului, iar el a identificat creșterile ca fiind ovule. Nu avem nicio pisică de mare de sex masculin. Veterinarul a spus că au existat puține cazuri de partenogeneză în rândul pisicilor de mare.”, a mai declarat Brenda Ramer.

După ce se vor naște puii, se va preleva ADN-ul pentru a determina dacă sunt un amestec între rase sau sunt pisici de mare în totalitate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via