Care a fost cel mai mare animal care a pășit vreodată pe Pământ?

3 min


Se crede că cel mai mare animal terestru din toate timpurile este Patagotitan mayorum – deși ar putea avea ceva concurență.

În prezent, trăim pe Pământ alături de cel mai mare animal care a trăit vreodată: balena albastră, un mamifer marin colosal care poate măsura până la 33,5 metri și cântări peste 150.000 de kilograme. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de animalele care trăiesc pe uscat, au cutreierat animale mult mai mari în comparație cu giganții de astăzi.

Care este cel mai mare animal care a păşit pe uscat

Cel mai mare animal terestru care a pășit vreodată pe planetă este un record deținut în prezent de Patagotitan mayorum, care avea o lungime de circa 37 de metri. Acesta cântărea aproximativ 70 de tone, adică 70.000 de kilograme – echivalentul a 10 elefanți africani, cea mai mare specie terestră care trăiește în prezent. Deși este mai lung decât o balenă albastră, acest dinozaur uriaş este considerabil mai ușor și nici pe departe la fel de masiv.[sursa]

cel mai mare animal de uscat
Cercetătorii cred că cel mai mare animal care a păşit pe uscat a fost un dinozaur Patagotitan mayorum

Dinozaurul de categoria grea preistorică era un sauropod, un subgrup de dinozauri cunoscut pentru gâturile lor extrem de lungi și cozile la fel de lungi, precum și pentru cele patru picioare asemănătoare unui trunchi care îi fixau pe sol ca niște stâlpi. Alți membri bine cunoscuți ai acestui grup sunt Diplodocus, Brontosaurus și Patosaurus.

După cum sugerează și numele, Patagotitan mayorum a trăit în regiunea Patagonia din sudul Argentinei de astăzi. Nu întâmplător, pe aceste meleaguri a trăit și Argentinosaurus, despre care se credea anterior că este cel mai mare dinozaur înainte de a fi descoperit Patagotitan mayorum.

Unii susțin că Argentinosaurus era mai mare decât Patagotitan și, prin urmare, ar trebui să-și păstreze coroana de cel mai mare animal terestru din toate timpurile. Adevărul este că estimările de mărime sunt, prin însăși natura lor, estimări. Nu au fost descoperite niciodată exemplare complete, iar mărimea lor se bazează pe rămășițe incomplete, ceea ce lasă o anumită marjă de eroare.

• CITEŞTE ŞI:  5 papagali au fost daţi afară de la Zoo, pentru că înjurau vizitatorii

Șase fosile ale acestei specii uriașe au fost descoperite în Patagonia și folosite pentru a descrie pentru prima dată specia în anul 2017, spre uimirea oamenilor de știință și a publicului deopotrivă. Sedimentele din jurul rămășițelor sugerează că acestea au trăit în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, în perioada cretacică.

Pe baza formei și a staturii lor, este rezonabil să presupunem că Patagotitan mayorum era un erbivor care își folosea gâtul lung pentru a ronțăi copaci înalți. Greutatea sa mare sugerează, de asemenea, că dinozaurul nu era un monstru feroce, ci un gigant blând.

„Nu cred că erau deloc înfricoșători. Probabil că erau animale masive, mari și lente”, a declarat în anul 2017, la descoperirea speciei, Diego Pol, un paleontolog de la Muzeul de Paleontologie Egidio Feruglio din Argentina, care a descris specia.

„Se trezeau. Se plimbau de colo-colo. Încercau să alerge. Este cu adevărat o provocare pentru animalele mari”, a adăugat cercetătorul.

Totuși, a fi de această mărime are avantajele sale. Este greu de imaginat că vreun prădător ar fi capabil să învingă un sauropod complet dezvoltat. De fapt, protecția împotriva prădătorilor este probabil una dintre principalele presiuni selective care au permis Patagotitan mayorum să ajungă la această dimensiune.

Patagotitan mayorum nu este campionul de necontestat și există întotdeauna posibilitatea ca o specie mai mare să fie descoperită. Săpăturile din America de Sud sunt încă la început, în comparație cu cele din emisfera nordică, unde dinozaurii au fost studiați pe larg încă din secolul al XIX-lea. Având în vedere numărul de titanosauri care au fost recuperați din zona stâncoasă a Patagoniei, este o posibilitate ca o specie mai mare să fie descoperită într-o zi.

• CITEŞTE ŞI:  De ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti. Ce spune ştiinţa despre acest lucru

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via