O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele, descoperită „extrem de aproape” de Pământ

2 min


O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele a fost descoperită recent, iar cercetătorii sunt de părere că este „genul de descoperire pe care o faci o singură dată în viața ta”.

O gaură neagră uriașă a fost descoperită în galaxia noastră și, de fapt, se află relativ aproape de Pământ.

Găurile negre se formează la sfârșitul vieții unei stele. Atracția lor gravitațională este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa.

Nu este neobișnuit ca acestea să fie descoperite de astronomi, NASA descoperind în noiembrie 2023 o gaură neagră veche de 13,2 miliarde de ani.[sursa]

gaură neagră de 33 de ori mai mare decât soarele
O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele a fost descoperită în galaxia noastră

Ceea ce o face pe aceasta specială este faptul că oamenii de știință au găsit-o la ușa noastră din spate, relativ vorbind.

Unul dintre cercetători a spus chiar că este „genul de descoperire pe care o faci o dată în viața ta de cercetător”.

Misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene a găsit gaura neagră în galaxia noastră, Calea Lactee.

O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele

Botezată Gaia BH3, aceasta are o dimensiune de 33 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Se spune că Gaia BH3 este cea mai mare gaură neagră care s-a format vreodată din explozia unei stele din galaxia noastră.

Deși este „aproape” de noi, se află încă la 2.000 de ani-lumină depărtare – așa că nu mi-aș face griji că ar putea distruge Pământul. Cel puţin nu încă.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai scump metal preţios din lume? Nu este aurul şi nici platina

Gaura neagră recent descoperită nu a fost văzută direct de oamenii de știință, ci a fost dedusă din mișcările a ceea ce părea a fi o stea solitară, despre care acum se știe că este perechea ei.

Se pare că steaua în cauză – care face parte din constelația Aquila – se „clătina”, ceea ce le-a indicat astronomilor gaura neagră din apropiere, pe care se crede că o orbita.

Acum se preconizează că ar putea fi descoperite mai multe găuri negre atunci când va fi publicată următoarea serie de date de la telescopul spațial Gaia, care cartografiază Calea Lactee.

Totuși, acest lucru nu se va întâmpla cel puțin până în anul 2025.

Vorbind despre această descoperire istorică, Pasquale Panuzzo, astronom la Observatoire de Paris, care face parte din Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS) și care este autorul principal al acestei descoperiri, a salutat Gaia BH3 ca fiind un „adevărat unicorn”.

„Acesta este genul de descoperire pe care o faci o singură dată în viața ta de cercetător. Până acum, găurile negre atât de mari au fost detectate doar în galaxii îndepărtate, de către colaborarea LIGO-Virgo-KAGRA, datorită observațiilor undelor gravitaționale.”, a spus Pasquale Panuzzo într-o declarație.

Panuzzo a continuat: „Este o surpriză totală, este cea mai masivă gaură neagră de origine stelară din galaxia noastră și a doua cea mai apropiată descoperită până acum.”

Potrivit NASA, există aproximativ 50 de găuri negre de origine stelară pe care oamenii de știință le-au descoperit în Calea Lactee.

• CITEŞTE ŞI:  Cum influenţează Luna viaţa de pe Pământ. Are efecte mai puternice decât se credea

Există, de asemenea, o gaură neagră foarte mare în mijlocul galaxiei noastre: Sagittarius A*. Aceasta este de 4,3 milioane de ori mai mare decât Soarele, o dimensiune pe care cu greu o putem concepe.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via