Un asteroid potențial periculos trece suficient de aproape de Pământ pentru a-l vedea: 2013 NK4

2 min


Vești bune, iubitorilor de a fi martori la evenimente astronomice fără a fi nimiciți de acestea: asteroidul 2013 NK4, considerat ca fiind un asteroid potențial periculos, se apropie de Pământ în perioada următoare și îl puteți vedea în timp ce trece pe lângă noi.

Asteroidul, descoperit pentru prima dată în anul 2013 de către Siding Spring Survey, are un diametru cuprins între 400 și 1.000 de metri. La o astfel de dimensiune, este clasificat de NASA ca fiind un „asteroid potențial periculos” în apropierea Pământului, având în vedere pagubele pe care acesta și alte corpuri cosmice ca el le-ar putea provoca dacă s-ar ciocni cu Pământul.

Până în prezent, astronomii au reușit să prezică orbitele obiectelor cunoscute până la aproximativ 100 de ani în viitor. Vestea bună este că „niciun asteroid cunoscut cu o dimensiune mai mare de 140 de metri nu are șanse semnificative de a lovi Pământul în următorii 100 de ani”, potrivit NASA.[sursa]

Asteroidul 2013 NK4 asteroid potenţial periculos
Asteroidul 2013 NK4 este considerat de NASA ca fiind un „asteroid potenţial periculos”

Asteroidul 2013 NK4, un asteroid potențial periculos, vizibil de pe Pământ

Deși descoperim tot timpul noi obiecte – uneori chiar înainte ca acestea să lovească – o altă metodă a constatat că ar trebui să fim în siguranță pentru următorii 1.000 de ani în fața obiectelor pe care le cunoaștem.

Asteroidul 2013 NK4, de exemplu, s-a apropiat cel mai mult, trecând inofensiv pe lângă planeta noastră la o distanță de peste opt ori mai mare decât cea până la Lună, exact așa cum au prezis astrofizicienii. În timp ce a trecut pe lângă el, NASA a profitat de ocazie pentru a obține imagini ale asteroidului și a afla mai multe despre el.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu ne-au contactat extratereştrii? Ipoteza Zoo, o idee "neplăcută din punct de vedere psihologic"

Din primele rezultate, așa cum a subliniat EarthSky, asteroidul pare să fie un asteroid binar de contact, în care două corpuri mai mici s-au deplasat împreună și s-au lovit din cauza gravitației. Asteroidul Arrokoth, văzut mult mai aproape de sonda NASA New Horizons, are un aspect similar.

Dacă doriți să îl vedeți cu ochii voștri, ar trebui să puteți face acest lucru. Deși asteroidul s-a apropiat cel mai mult pe 15 aprilie, ar trebui să fie mai ușor de observat pe 16 și 17 aprilie. Veți avea nevoie doar de un telescop și de o aplicaţie pentru a-l localiza.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via