Elagabal, unul dintre cei mai controversaţi împăraţi romani

4 min


3
3 puncte

Elagabal sau Eliogabal, pe numele său complet Varius Avitus Bassianus Marcus Aurelius Antoninus, a fost un împărat roman al dinastiei Severilor, care a domnit între anii 218 – 222 d.Hr.

Acesta a ajuns pe tronul Imperiului Roman la doar 14 ani şi a fost unul dintre cei mai controversați împărați romani, din cauza comportamentului său excentric și a exceselor sale.

Cum a ajuns Elagabal pe tronul Imperiului Roman la 14 ani

Elagabal a ajuns pe tronul Imperiului Roman în urma unei revolte militare orchestrate de bunica sa, Julia Maesa, și de mama sa, Julia Soaemias. Această revoltă a fost îndreptată împotriva împăratului Macrinus, care preluase puterea după asasinarea lui Caracalla, împăratul din dinastia Severană. Julia Maesa și Julia Soaemias erau membre ale acestei dinastii și erau nemulțumite de pierderea puterii familiei lor.

Imaginea împăratului Elagabal, generată 3D

În anul 218 d.Hr., Julia Maesa, profitând de nemulțumirea armatei romane față de împăratul Macrinus, a răspândit zvonuri că Elagabal, care era în acel moment mare preot al zeului El-Gabal în Emesa, era fiul ilegitim al lui Caracalla. Prin urmare, avea dreptul să moștenească tronul imperial. Aceste zvonuri au fost folosite pentru a câștiga sprijinul armatei romane și pentru a declanșa o revoltă împotriva lui Macrinus.

Revolta a avut succes, iar Elagabal a fost proclamat împărat de către soldații revoltați. Macrinus a încercat să reprime revolta, dar armata sa a fost învinsă în bătălia de la Antiohia. Macrinus a fost capturat și executat, iar Elagabal a devenit oficial împăratul roman în vârstă de doar 14 ani.

Împăratul Elagabal şi excesele sale

Domnia lui Elagabal a fost relativ scurtă și extrem de controversată. A fost cunoscut pentru excesele sale, desfrâul și comportamentul excentric. În calitate de mare preot al zeului soarelui El-Gabal (sau Heliogabalus) din Emesa, Elagabal a introdus cultul acestui zeu în Roma și a încercat să-l impună ca zeu suprem în panteonul roman. A construit un templu grandios în onoarea lui El-Gabal și a organizat ceremonii extravagante și ritualuri religioase care au șocat populația romană.

• CITEŞTE ŞI:  Cazul bizar al lui Adam Rainer, omul care s-a născut pitic şi a murit gigant

Elagabal este, de asemenea, cunoscut pentru faptul că s-a căsătorit de mai multe ori, inclusiv cu o vestală virgină, fapt care a provocat un scandal imens în societatea romană. Aceasta se numea Aquilia Severa. Împăratul a numit-o „soție a zeului El-Gabal”, afirmând că ea ar fi o reîncarnare a zeiței Vesta. Unele surse indică faptul că Aquilia Severa a fost forţată să devină soţia împăratului, fiind supusă la abuzuri din partea acestuia. La insistenţele bunicii sale, care avea o mare influenţă, împăratul a anulat căsătoria.

Se comporta ca o femeie

Comportamentul său sexual și de gen a fost, de asemenea, subiect de controversă și sursă de numeroase zvonuri și speculații.

Unul dintre cele mai controversate obiceiuri ale sale era tendința de a se îmbrăca în haine de femeie și a se machia. Aceste informații provin în principal de la istoricii antici, cum ar fi Cassius Dio și Herodian, care au fost adesea critici și ostili față de împărat.

Potrivit acestor surse, Elagabalus obișnuia să poarte rochii, peruci și machiaj, iar uneori se prezenta ca o femeie în public. Unele relatări susțin că își depila părul de pe corp și că își vopsa părul pentru a-și accentua aspectul feminin.

Mai mult, împăratul avea o relaţie cu unul dintre slujitorii săi, pe nume Heirocles, care a devenit amantul său. Relația dintre Elagabal și Heirocles a fost descrisă ca una pasională și intensă. Împăratul i-ar fi acordat o atenție deosebită lui Heirocles, acordându-i privilegii și putere în cadrul curții imperiale. Uneori, împăratul se recomanda ca fiind „soţia lui Heirocles” sau „regina lui Heirocles”. Evident, relația lor a stârnit nemulțumirea și critica în rândul aristocrației și populației romane, care considerau aceste comportamente ca fiind imorale și nedemne de un împărat roman.

• CITEŞTE ŞI:  Pilotul care a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite un mesaj, în timp ce era prizonier de război: Jeremiah Denton

Unele surse arată că împăratul ar fi cerut unor doctori să-i îndepărteze organele genitale masculine şi să i le înlocuiască cu unele de femeie. Operaţia nu a avut loc şi cel mai probabil ar fi murit în urma unei astfel de intervenţii. Dacă în ziua de azi o astfel de schimbare ar fi acceptata, nu era cazul în Roma antică.

Se poate ca aceste relatări să fie exagerate sau distorsionate de istoricii antici, care au fost adesea critici și ostili față de împărat.

Este posibil ca acest comportament să fi fost influențat de tradițiile religioase ale cultului zeului El-Gabal. Acesta presupunea practici religioase neobișnuite și excentrice, inclusiv îmbrăcarea de haine de femeie în timpul unor ceremonii religioase.

Alte decizii controversate ale împăratului

Elagabalus era cunoscut pentru petrecerile și banchetele sale extravagante. Se spune că a servit oaspeților săi feluri de mâncare fabuloase și costisitoare, unele dintre ele preparate din ingrediente rare și exotice.

Elagabalus era renumit pentru excesele sale și pentru cheltuielile exorbitante. Potrivit unor surse, ar fi plătit un preț uriaș pentru un șirag de perle extrem de valoros care aparținuse reginei Cleopatra.

De asemenea, a făcut numiri controversate în funcţii importante din conducerea imperiului. În primul rând, şi-a numit amantul, pe Heirocles, în funcţia importantă de comandant al gărzii imperiale. A mai numit un actor de teatru în funcţia de secretar imperial şi mai mulți preoți ai zeului El-Gabal în poziții importante din administrație. Aceste lucruri au stârnit nemulțumirea aristocrației romane

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri absolut normale în prezent, dar interzise în trecut

Înlăturarea şi moartea lui Elagabal

Împăratul Elagabal a fost înlăturat și ucis în urma unei conspirații împotriva sa, care a fost condusă de membrii Gărzii Pretoriene și de propriile sale rude, în special de bunica sa, Julia Maesa.

Nemulțumirea față de domnia lui Elagabal crescuse din cauza comportamentului său excentric, a numirilor controversate, a promovării cultului zeului El-Gabal și a implicării excesive a familiei sale în guvernare. În cele din urmă, Garda Pretoriană, care era responsabilă de protecția împăratului, s-a întors împotriva lui.

În anul 222 d.Hr., pe când împăratul avea 18 ani, Garda Pretoriană s-a răsculat împotriva lui și a mamei sale, Julia Soaemias. Împăratul și mama sa au fost capturați, uciși și apoi trupurile lor au fost tratate cu dispreț. Corpurile lor au fost trase de care pe străzile Romei și în cele din urmă au fost aruncate în râul Tibru. Unii istorici susțin că trupurile lor au fost decapitate și expuse în public înainte de a fi aruncate în râu.

După moartea lui Elagabal, bunica sa, Julia Maesa, a promovat ascensiunea pe tron a nepotului său, Alexandru Sever. Acesta avea doar 13 ani la acea vreme. Alexandru Sever a început o nouă dinastie și a încercat să repare imaginea Imperiului Roman după domnia scandaloasă și controversată a lui Elagabal.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide