Într-un experiment în premieră mondială, ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat

2 min


4
4 puncte

Prin această procedură medicală aflată încă în fază experimentală, ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat. Dacă va avea succes, procedura ar putea reduce semnificativ numărul persoanelor care așteaptă un transplant de ficat.

După mai mult de un deceniu de dezvoltare, a fost început primul experiment pe oameni pentru un tratament care încearcă să abordeze boala hepatică în stadiu terminal (ESLD) prin transformarea ganglionilor limfatici în ficat.

„Într-o premieră medicală, am dozat acum primul nostru pacient într-un studiu clinic care utilizează propriii ganglioni limfatici ca bioreactoare vii pentru a regenera un organ ectopic.”, a declarat Dr. Michael Hufford, co-fondator și director executiv al LyGenesis – compania care se află în spatele acestui tratament – într-un comunicat.[sursa]

ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat
În urma acestui tratament inovator, ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat

Ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat

Tratamentul funcționează prin prelevarea principalelor celule funcționale dintr-un ficat donat – cunoscute sub numele de hepatocite – și injectarea lor în ganglionii limfatici, organe mici în formă de boabe de fasole care ajută sistemul imunitar prin filtrarea particulelor străine (cum ar fi virusurile care provoacă infecții).

Odată ajunse în ganglionii limfatici, celulele hepatice ar trebui să crească și să se dividă, conectându-se și ele la sistemul circulator prin dezvoltarea de vase de sânge. „În timp, acel ganglion limfatic va dispărea și ceea ce rămâne este un organ în miniatură.”, a declarat Hufford pentru New Scientist.

Este o procedură care a avut deja succes la unele animale. Cercetătorii au testat-o pe porci, modificându-le chirurgical ficatul pentru a imita bolile hepatice umane și injectând hepatocite din mostre de ficat sănătos în ganglionii limfatici. Toți cei șase porci operați au dezvoltat mini ficaţi și, în consecință, au prezentat semne de recuperare după insuficiența hepatică.

• CITEŞTE ŞI:  Un element din ochii tăi poate dezvălui dacă ești expus riscului de moarte prematură

În cadrul studiului pe oameni, siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea acestei terapii celulare regenerative vor fi testate pe un număr de 12 persoane cu ESLD, o afecțiune în care ficatul este deteriorat iremediabil.

În această circumstanță, este adesea necesar un transplant – dar există o serie de factori care pot sta în cale. De exemplu, unii pacienți sunt pur și simplu prea bolnavi pentru a fi în stare să suporte o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, una dintre problemele majore este durata listei de așteptare pentru transplant. În prezent, zeci de mii de persoane așteaptă un ficat de la un donator, dar această așteptare ar putea dura până la cinci ani. Aproximativ 12% dintre aceste persoane vor muri în fiecare an în timp ce se află pe listă.

Se speră că acest nou tratament va ajuta la rezolvarea acestei probleme. „Dacă studiul nostru va avea succes și vom obține aprobarea din partea FDA, terapia noastră celulară alogenă ar putea permite ca un ficat donat să trateze mai multe zeci de pacienți cu ESLD, ceea ce ar putea contribui la înclinarea dezechilibrului actual dintre cererea și oferta de organe în favoarea pacienților.”, a declarat Hufford.

Va mai trece ceva timp până la apariția primelor rezultate ale studiului, dar cercetătorii vor urmări îndeaproape pacienții implicați pe parcursul unui an, pentru a verifica doza optimă și siguranța tratamentului și pentru a vedea dacă acesta este sau nu eficient în tratarea semnelor și simptomelor ESLD.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via