Conspiraţioniştii întreabă: Dacă dinozaurii au existat cu adevărat, de ce nu se găsesc oasele lor peste tot?

3 min


8
8 puncte

În ultima perioadă, mai mulţi conspiraţionişti au decis să readucă în discuţie o teorie veche, care pune la îndoială existenţa dinozaurilor. Una dintre aceste teoreticiene a conspirației a publicat un videoclip în care invită oamenii să-și pună la încercare „abilitățile de gândire critică” și întreabă: „Dacă dinozaurii au existat cu adevărat, nu ar fi fost oasele lor peste tot?”.

Deși este o gândire critică destul de ciudată să ignori toate dovezile pe care le avem că dinozaurii au existat, doar pentru că nu au fost găsite și mai multe dovezi că au existat, este totuși o întrebare amuzantă și una la care s-a răspuns de multe ori pentru oricine vrea să dea o tură pe Google înainte de a înregistra un videoclip şi a arăta lumii cât de inteligent este.

Dacă dinozaurii au existat, unde le sunt oasele?

În primul rând, fosile de dinozauri au fost găsite pe toate continentele lumii. Ele nu sunt distribuite uniform, dar asta nu din cauza unei conspirații bizare de a planta aceste oase doar în anumite locuri. Ci pentru că fosilizarea este rară și are loc doar în anumite circumstanțe.

Atunci când un animal moare, pentru ca acesta să devină fosilizat, trebuie să fie îngropat de sedimente înainte de a fi acoperit de multe alte straturi de sedimente. Pe măsură ce presiunea crește, acestea sunt comprimate pentru a forma roca sedimentară. În timpul acestui proces, mineralele se infiltrează în oasele animalelor înglobate, transformându-le în piatră.

dinozaurii au existat
Dacă dinozaurii au existat, de ce nu găsim astfel de fosile peste tot?

Deoarece acest proces necesită acumularea de sedimente deasupra carcasei animalului, aproape toate fosilele care au fost găsite, au fost descoperite în mări, acolo unde nisipul și noroiul se pot revărsa peste cadavru. Dinozaurii care mor la suprafață rareori au devenit fosile.

• CITEŞTE ŞI:  Când va scădea atât de mult nivelul de oxigen, încât viaţa de pe Pământ va fi sufocată

„Majoritatea fosilelor de dinozauri pe care le găsim provin de la animale care trăiau în apropierea unui lac sau a unui râu.”, a explicat dr. David Button, cercetător în domeniul dinozaurilor la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, într-un articol publicat pe site-ul lor.[sursa]

„Unii au murit cu puțin timp înainte ca zona să fie inundată și să le acopere rămășițele cu noroi și nămol. Altele au fost pur şi simplu spălate într-un râu în urma unor ploi puternice.”, a mai spus dr. Button.

Ar fi minunat dacă am putea găsi dinozauri peste tot. În mod frustrant, din cauza modului în care sunt produse fosilele, există probabil foarte multe specii pe care nu le vom descoperi niciodată.

„Nu știm despre mulți dinozauri care au trăit în medii de junglă sau de munte. Este foarte puțin probabil ca fosilele să se formeze în astfel de situații.”, a adăugat dr. Button.

71% dintre speciile de dinozauri, rămase necunoscute

Un studiu din anul 2006 a estimat că aproximativ 71% dintre dinozauri au rămas necunoscuți. Unii dinozauri din zonele muntoase ar fi putut, teoretic, să fie măturați în josul unui munte până la albia unui râu unde ar fi putut avea loc fosilizarea, dar nu este ceva obișnuit. Prin urmare, știm puține lucruri despre adaptările lor unice.

„Deși este posibil ca animalele din aceste zone să fi avut rude de câmpie, este foarte posibil să fi existat mici clade specializate pentru medii în care era puțin probabil să devină fosile.”, a declarat paleontologul Karen Poole, de la New York Institute of Technology, pentru Smithsonian.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Doamna Stanca, frumoasa soţie a lui Mihai Viteazul, ţinută prizonieră în propriul castel

Pe scurt, pentru a răspunde la întrebarea dinozaurii se găsesc peste tot, dar au devenit fosile doar în circumstanțele potrivite. Dinozaurii sunt unele dintre cele mai fascinante și misterioase creaturi care au populat Pământul. Aceste fiinţe au stârnit interesul și imaginația multor oameni, fiind prezenți în multe opere de artă, literatură, film și jocuri. Dinozaurii ne oferă o fereastră spre trecutul îndepărtat al planetei noastre și ne arată cât de complexă și diversă este viața pe Pământ.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

8
8 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via