Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. „S-au răsturnat câteva casete în râu, au fost recuperate până la ultima monedă”

3 min


10
10 puncte

Există un loc în România unde au fost ascunse mai mult de 200 de tone de aur, iar nu mulţi sunt cei care ştiu această poveste care s-a petrecut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În Europa, se găsește singurul Muzeu al Aurului, situat în țara noastră. Cei ce îl vizitează descoperă povestea salvării tezaurului de aur al României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După Primul Război Mondial, tezaurul a fost trimis la Moscova și nu a fost returnat. Astfel, în Al Doilea Război Mondial, autoritățile au căutat o modalitate mai sigură pentru a-şi proteja resursele.

200 de tone de aur
200 de tone de aur au fost ascunse într-o grotă

200 de tone de aur ascunse într-o grotă

Astfel, o peşteră de la Mănăstirea Tismana a devenit locul ideal pentru ascunderea a aproximativ 200 de tone de aur.

Mănăstirea Tismana este cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, având o istorie de peste 600 de ani. Lăcaşul se află pe teritoriul oraşului Tismana din judeţul Gorj, la 36 de kilometri de oraşul Târgu-Jiu. În imediata sa apropiere se află o peşteră numită acum Peştera Tezaurului deoarece, spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, aici a fost depozitat aurul Băncii Naţionale a României.

La momentul respectiv, acţiunea a purtat numele strict secret ”Operaţiunea Tismana” (numită uneori şi Operaţiunea Neptun). Întreg tezaurul ţării noastre însumând 242 de tone de aur ar fi fost depozitat în peştera cu pricina, deşi peştera are o lungime de numai 200 metri.

„La Moscova, a fost evacuat tezaurul de aur al ţării noastre, 91 de tone de aur, împreună cu obiecte de cult, de artă adunate din muzee şi din mănăstiri.  Acel tezaur fiind expediat acolo nu a fost recuperat nici până în ziua de azi.”, a spus Alexandru Roibu, reprezentant BNR.

• CITEŞTE ŞI:  De ce generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Este acest lucru mai sănătos?

Cum s-a decis ca peste 200 de tone de aur să fie ascunse la Tismana

În Al Doilea Război Mondial, s-a căutat, în primă fază, adăpostirea aurului în afara țării, însă Turcia și Elveția au refuzat, la momentul respectiv. Din cauza conflictului din Europa, Elveția nu a vrut să riște nici transportul, nici depozitarea aurului, din moment ce era o țară neutră.

După aceea, s-au luat în considerare posibile ascunzători din țara noastră. S-au analizat tuneluri, galerii de mine, apoi s-a ajuns la Tismana.

„Cu doi ani înainte de a fi adus tezaurul la mânăstire, aripa dreaptă suferise un incendiu. Stareţul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naţionale în care îl roagă să ajute la refacerea acestui edificiu.”, a povestit Alexandru Roibu.

Operaţiunea Tismana a avut loc cu deplinul sprijin al Armatei şi CFR-ului în luna septembrie 1944. Demn de menţionat este că, în afară de cele 242 de tone de aur din tezaurul ţării noastre, în acelaşi loc – Peştera Tismana – au fost ascunse şi trei tone din aurul Băncii Naţionale a Poloniei, ca urmare a unui acord semnat între cele două state prietene.

Tezaurul de aur a ajuns la mânăstire în siguranță, iar secretul a fost păstrat de toți călugării de acolo care au avut grijă să păzească aurul.

• CITEŞTE ŞI:  Pisicile mănâncă peste 2.000 de specii de animale, inclusiv unele foarte mari și ciudate

Tunelul a fost cimentat, pentru a nu exista suspiciuni în privința locului. Mai mult, pentru a camufla întreaga intrare, stânca de deasupra a fost cimentată.

Tot aurul a fost recuperat în siguranţă

Puţină lume a ştiut până de curând că, înainte de aducerea aurului în peştera de la Tismana, întreg versantul muntelui unde se află peştera fusese dinamitat şi că urma să fie prăvălit peste mănăstire dacă inamicii ar fi aflat despre locul unde era ascuns tezaurul.

Aurul a rămas în acest loc timp de trei ani. După aceea, atunci când pericolul s-a terminat, casetele cu aur au revenit în Capitală, în vagoane de tren. 

Din cauza faptului că era o iarnă foarte grea, s-au răsturnat mai multe casete pe drum.

O iarnă foarte grea. S-au răsturnat câteva casete în râul Bistriţa, au fost recuperate până la ultima monedă.”, a mai spus Alexandru Roibu.

Pentru a sublinia importanța Peșterii Tismana, autoritățile române, printre care Banca Națională Română și Mitropolia Olteniei, împreună cu cele locale și județene, au decis să amenajeze în interiorul grotei un muzeu autentic. Procesul a fost oficial inițiat în 2013, iar lucrările au fost finalizate. De marți până duminică, cei care vor să afle mai multe detalii pot vizita Muzeul Aurului de la Tismana. Intrarea la muzeu este gratuită.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

10
10 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via