Jayne Mansfield: sfârşitul tragic al rivalei lui Marilyn Monroe

Noutăţi

Jayne Mansfield a fost unul dintre cele mai cunoscute sex-simboluri ale secolului trecut. La fel ca marea sa rivală, Marilyn Monroe, şi Jayne a avut parte de un sfârşit tragic, lăsând în urma sa o avalanșă de zvonuri.

În data de 29 iunie 1967, în jurul orei 2 dimineața, o mașină în care se aflau Jayne Mansfield și trei dintre copiii ei, printre care și viitoarea actriță Mariska Hargitay, s-a izbit violent de spatele unei semiremorci pe o autostradă întunecată din Louisiana. Impactul a tăiat pur şi simplu partea superioară a mașinii lui Mansfield, ucigându-i instantaneu pe cei trei adulți aflați pe scaunul din față. În mod miraculos, copiii care dormeau pe bancheta din spate au supraviețuit.

Accidentul îngrozitor a dus rapid la bârfe despre decapitări și blesteme diavolești care persistă și în ziua de azi. Cu toate acestea, adevărul din spatele morții lui Jayne Mansfield este mult mai macabru și chiar mai trist decât orice ar putea inventa zvonurile.

Jayne în jurul vârstei de 18 ani

Cine a fost Jayne Mansfield

Jayne, pe numele său Vera Jayne Palmer, s-a născut în data de 19 aprilie 1933, într-un orăşel din statul american Pennsylvania. A moștenit o sumă mare de bani de la bunicii ei materni și a avut o copilărie fericită. A învățat să cânte la vioară, pian și violă la școală și a studiat spaniola și germana.

Jayne s-a căsătorit de tânără, cu Paul Mansfield, pe când avea doar 17 ani. Cei doi au avut împreună o fiică, Jayne Marie Mansfield. Mai tâziu, a urmat cursuri de teatru la Universitatea Metodistă din Sud și la Universitatea din Texas, acolo unde a fost remarcată pentru frumusețea și talentul ei.

Jayne Mansfield a ajuns la Hollywood la doar 21 de ani, fiind deja soție și mamă. Primul ei succes major pe scenă a fost rolul actriței fictive Rita Marlowe în piesa de pe Broadway „Will Success Spoil Rock Hunter?” (1955-1956), pe care a reluat-o în adaptarea cinematografică cu același nume în anul următor. Actriţa a semnat apoi un contract cu 20th Century Fox și a jucat în filme ca „The Girl Can’t Help It” (1956), „The Wayward Bus” (1957), „Too Hot to Handle” (1960) și „Promises! Promises!” (1963). Acesta din urmă a fost primul film american de după epoca filmului mut în care o actriță celebră a apărut nud pe ecran.[sursa]

Jayne Mansfield în diferite roluri

Însă Jayne era cunoscută mai ales pentru personalitatea ei din afara ecranului, unde își sublinia formele corpului și se prezenta ca o versiune mai obraznică a rivalei sale, Marilyn Monroe.

• CITEŞTE ŞI:  George Vraca, marele actor "frumos ca un zeu", descoperit pe patul de spital

Reporterul de la Hollywood Lawrence J. Quirk a întrebat-o odată pe Marilyn Monroe despre Jayne Mansfield. „Tot ceea ce face ea este să mă imite.”, s-a plâns Monroe, „dar imitațiile ei sunt o insultă atât pentru ea, cât și pentru mine”. Marilyn a mai adăugat: „Știu că ar trebui să fie măgulitor să fii imitat, dar ea o face atât de grosolan, atât de vulgar – aș vrea să am mijloace legale pentru a o da în judecată.”

Jayne Mansfield privind-o pe Marilyn Monron

Jayne Mansfield nu a dat înapoi

Jayne Mansfield nu s-a ferit de rivalitate. De fapt, ea l-a urmărit în mod activ pe preşedintele John F. Kennedy din cauza relației acestuia cu Marilyn Monroe. După ce „l-a agățat” pe președinte, Jayne a chicotit: „Pun pariu că Marilyn e supărată foc!”.

În anul 1958, Jayne Mansfield s-a căsătorit cu cel de-al doilea soț al său, Mickey Hargitay, care era actor și culturist. Cuplul a avut trei copii, printre care şi viitoarea actriţă Mariska Hargitay, și au jucat împreună în mai multe filme.

Jayne Mansfield s-a căsătorit și a divorțat de trei ori și a avut în total cinci copii. Ea a avut, de asemenea, o serie de aventuri foarte mediatizate la acea vreme.

Mansfield nu s-a sfiit să își recunoască statutul de sex-simbol. Ea a pozat pentru Playboy ca playmate și a declarat: „Cred că sexul este sănătos și că există prea multă vinovăție și ipocrizie în legătură cu el”.

Viața ei amoroasă tumultuoasă a făcut ca prezenţa sa în tabloide să fie constantă, iar ea a forțat mereu limitele pe care alte vedete din acea vreme nu le-ar fi trecut. A fost renumită pentru că și-a expus sânii în fața fotografilor pe stradă și a fost prima actriță americană care a apărut goală pe ecran, dezbrăcându-se complet în filmul „Promisiuni, promisiuni” din anul 1963.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea adevărată a tinerei "posedate" care a inspirat filmul de exorcizare este mai tragică decât filmul în sine: cazul Emily Rose

Dar când vestea morții subite a lui Marilyn Monroe a ajuns la urechile lui Jayne în anul 1962, îndrăzneața actriță şi-a manifestat îngrijorarea: „Poate că eu voi fi următoarea”. Şi a avut dreptate.

Accidentul înfiorător în care şi-a pierdut viaţa Jayne Mansfield

La cinci ani după moartea lui Marilyn Monroe, Jayne Mansfield a murit într-un accident de mașină.

La primele ore ale dimineții zilei de 29 iunie 1967, Jayne a plecat din Biloxi, Mississippi, conducând spre New Orleans. Actrița tocmai avusese un spectacol la un club de noapte din Biloxi și trebuia să ajungă la New Orleans pentru o apariție televizată programată pentru ziua următoare.

În timpul lungului drum, Jayne stătea pe scaunul din faţă alături de şoferul Ronald B. Harrison, și cu iubitul ei, Samuel S. Brody. Trei dintre copiii ei dormeau pe bancheta din spate.

Puțin după ora 2 dimineața, masina marca Buick Electra în care se afla actriţa s-a izbit în partea din spate a unui camion cu remorcă, omorându-i instantaneu pe toți cei aflați pe scaunele din față. Probabil că Harrison nu a văzut camionul decât atunci când a fost prea târziu, din cauza unei mașini din apropiere care pompa o substanţă densă pentru a ucide țânțarii.

După ce maşina s-a izbit de camion, a alunecat sub partea din spate a remorcii, smulgând efectiv partea superioară a mașinii.

Poliția a ajuns în scurt timp la fața locului și i-a găsit pe cei trei copii ai lui Jayne în viață pe bancheta din spate. Accidentul i-a ucis instantaneu pe cei trei adulți de pe scaunul din față, totodată decedând şi căţelul care se afla în maşionă. Poliția a declarat-o pe actriță moartă la fața locului.

Maşina în care se afla Jayne Mansfield şi familia sa

Zvonuri bizare despre accident

Pe măsură ce știrile despre accidentul macabru au devenit publice, au circulat zvonuri conform cărora accidentul ar fi decapitat-o pe Jayne Mansfield. Fotografiile cu moartea lui Jayne Mansfield publicate după accident au alimentat și mai mult zvonurile. Peruca ei fusese aruncată din mașină, ceea ce, în unele fotografii, făcea să pară că îi fusese secţionat capul.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai mari imperii din istorie şi ce suprafeţe uriaşe au ocupat acestea

Potrivit poliției, Jayne Mansfield a suferit o moarte violentă, deși aproape instantanee. În raportul poliției întocmit după accident se precizează că „partea superioară a capului acestei femei albe a fost secționată”.

Certificatul de deces al lui Jayne Mansfield confirmă faptul că aceasta a suferit leziuni la nivelul craniului şi o separare parțială a acestuia, o rană mai degrabă asemănătoare cu o scalpare. Dar povestea macabră a decapitării a rămas în memoria colectivă, ajungând chiar și în filmul Crash, din anul 1996.

Un alt zvon a urmat după teribilul accident. Bârfitorii au spus că starleta, care a avut o relație cu fondatorul Bisericii lui Satan, Anton LaVey, ar fi fost ucisă în urma unui blestem pe care LaVey l-ar fi aruncat asupra vedetei. Acest zvon, bineînțeles, nu a fost confirmat. Dar și acesta persistă, în parte datorită unui documentar din anul 2017 intitulat Mansfield 66/67.

Urmările accidentului

Mariska Hargitay, fiica lui Jayne, își amintește de mama ei diferit de imaginea publică a acesteia. „Mama mea era, într-adevăr un sex-simbol uimitor, era frumoasă și plină de farmec. Dar oamenii nu știau că ea cânta la vioară și avea un IQ de 160. Avea cinci copii și iubea câinii. Era înaintea timpurilor sale.”, a spus Mariska.

Îngrozitorul accident în care a fost implicată Jayne Mansfield a avut urmări benefice pentru participanţii la trafic. Atunci când Buick-ul în care se afla Jayne a intrat sub camion, partea superioară a mașinii sale a fost smulsă, însă nu trebuia să se întâmple așa. Multe accidente îngrozitoare ar fi putut fi evitate. Iar guvernul federal a intervenit pentru a se asigura că accidente similare nu vor mai avea loc în viitor.

Barele de protecţie adăugate semiremorcilor după accidentul în care a fost implicată actriţa Jayne Mansfield

Drept urmare, Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a ordonat tuturor constructorilor de semiremorci să schimbe designul. După moartea lui Jayne Mansfield, remorcile au nevoie de o bară de oțel pentru a împiedica mașinile să intre sub acestea în cazul unor coliziuni. Aceste bare, cunoscute sub numele de „bare Mansfield”, au rolul de a se asigura că nimeni altcineva nu va mai suferi aceeași tragedie ca Jayne Mansfield și familia ei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

marele jaf de la muzeul brukenthal

Marele jaf de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Ce s-a întâmplat cu tablourile şi...

0
Marele jaf de la Muzeul Brukenthal a rămas ca o pată neagră pe imaginea autorităţilor acelor vremuri, deşi Securitatea avea informatori pe urmele tuturor...
civilizaţia kerma

Regatul Kerma: cealaltă civilizaţie fascinantă de pe Valea Nilului

0
Cultura Kerma sau Regatul Kerma a fost o civilizație timpurie centrată în oraşul antic Kerma, pe teritoriul actual al Sudanului. Această civilizaţie a înflorit...
statuia lui lenin de la polul sud

Statuia lui Lenin de la Polul Sud

0
Statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost o sculptură realizată în bronz, instalată în anul 1958 de către o expediție sovietică în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via