Astronomii au descoperit un gol imens în Univers, cu o dimensiune de 1,8 miliarde de ani-lumină

2 min


2
2 puncte

În anul 1981, în timp ce efectuau un studiu privind distribuția galaxiilor, astronomii au observat ceva (sau nimic) la care nu se așteptau: un gol imens în Univers, de o dimensiune inimaginabilă.

„Am descoperit că distribuția deplasării spre roșu în fiecare dintre cele trei câmpuri nordice prezenta un decalaj identic de 6.000 [kilometri pe secundă]. Deoarece aceste câmpuri erau separate de unghiuri de ~35°, acest lucru a sugerat existența unui mare gol în distribuția galaxiilor cu un diametru unghiular cel puțin comparabil”, a scris echipa într-un articol din 1986, adăugând: „Densitatea scăzută a acestei regiuni are o semnificație statistică ridicată și nu pare ușor de reconciliat cu niciunul dintre modelele populare pentru structura de creștere în Univers.”

Aflată în vecinătatea constelației Boötes, aceasta a devenit cunoscută sub numele de Golul Boötes, sau uneori Marele Nimic. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost cel mai mare gol cunoscut din Univers, având un diametru de 330 de milioane de ani-lumină. Pentru a pune acest lucru în context, aceasta reprezintă aproximativ 0,35% din diametrul întregului Univers observabil.[sursa]

gol imens în Univers
Există un gol imens în Univers, de o dimensiune greu de imaginat

Deși este corect să îl descriem ca fiind un gol, există galaxii în interiorul său, doar că sunt mult mai puține decât ne-am aștepta.

„Dacă ar fi să folosim o estimare aproximativă de circa o galaxie la fiecare 10 milioane de ani-lumină (de patru ori mai departe decât Andromeda), ar trebui să existe aproximativ 2.000 de galaxii în Golul Boötes”, explică NASA.[sursa]

De fapt, s-au găsit doar 60. Deși există puține lucruri despre acest gol care să sugereze că ideile noastre despre formarea galaxiilor sunt incorecte – o explicație este că s-a format din fuziunea unor goluri mai mici – este totuși un experiment de gândire ciudat să ne imaginăm cum trebuie să vadă Universul cineva din interiorul golului.

• CITEŞTE ŞI:  Imagini rare cu tribul din jungla amazoniană care nu a avut niciodată contact cu civilizaţia

După cum a spus astronomul Greg Aldering: „Dacă Calea Lactee ar fi fost în centrul golului Boötes, nu am fi știut că există și alte galaxii până în anii 1960”.

Mai există un gol imens în Univers, unul mult mai mare

Acesta a fost cel mai mare gol pe care îl cunoaștem. Dar, în anul 2015, o echipă a găsit dovezi ale unui vid mult mai mare, măsurând un diametru uriaș de 1,8 miliarde de ani-lumină. Echipa se uita în direcția infamului punct rece al radiației cosmice de fond, crezând că punctul rece ar putea corespunde unui gol masiv.

În mod sigur, au găsit dovezi ale unui gol care se întinde pe 1,91% din diametrul Universului observabil, deși golul nu este încă suficient de mare pentru a explica misterioasa pată rece CMB. Pentru aceasta, s-ar putea să trebuiască să căutăm alte explicații.

Mărimea întregului Univers este necunoscută și ar putea fi infinită ca întindere. Unele părți ale Universului sunt prea departe pentru ca lumina emisă de la Big Bang să aibă suficient timp pentru a ajunge la Pământ și, prin urmare, se află în afara Universului observabil. În viitor, lumina din galaxiile îndepărtate va avea mai mult timp să călătorească, astfel încât regiuni suplimentare vor deveni observabile.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via