De ce tăietura cu hârtia doare atât de tare? Este mai dureroasă decât tăietura de cuţit

3 min


5
5 puncte

Sunteți absorbit de un roman polițist, dar în entuziasmul dumneavoastră de a descoperi cine este criminalul, întoarceți pagina prea repede și vă tăiați pielea degetului arătător. Un șoc de durere se propagă prin tăietura cu hârtia și oftați, nu pentru că tocmai ați aflat că majordomul a făcut-o, ci pentru că tăietura minusculă doare atât de tare.

De ce tăietura cu hârtia doare atât de tare

Deși pare o leziune minoră, tăietura cu hârtia poate provoca o durere intensă și persistentă.

Mâinile și degetele umane au o concentrație mare de celule nervoase numite nociceptoare, care răspund la semnalele eliberate de celulele deteriorate. Tăieturile de hârtie declanșează în primul rând „nociceptorii mecanici”, care simt deteriorarea celulelor cauzată de presiune, tăieturi și înțepături, spre deosebire de deteriorarea cauzată de temperaturi extreme, de exemplu.

Într-o măsură mai mică, tăieturile de hârtie pot activa, de asemenea, nociceptorii care sunt sensibili la iritanții chimici, cum ar fi înălbitorii folosiți pentru a lumina hârtia. Aceste celule nervoase pot genera senzații de mâncărime în jurul unei tăieturi de hârtie.[sursa]

tăietura cu hârtia

Nociceptorii activați dau drumul la o avalanșă de semnale electrice care călătoresc prin fascicule de fibre nervoase și ajung în măduva spinării. Celulele nervoase din măduva spinării transmit apoi aceste semnale către creier. În cele din urmă, semnalele ajung la o regiune a cortexului cerebral încremenit responsabilă de senzațiile de atingere, temperatură și durere, cunoscută sub numele de cortex somatosenzorial.[sursa]

Cortexul somatosenzorial se curbează pe suprafața creierului ca o bentiță, diferite regiuni ale bentiței reprezentând diferite părți ale corpului. Mâinile și degetele sunt atât de pline de celule sensibile la atingere și durere, astfel încât regiunile bentiței dedicate lor sunt enorme în comparație cu cele ale părților mai puțin sensibile ale corpului, cum ar fi trunchiul. Gura și limba ocupă o regiune la fel de mare din suprafaţă, ceea ce ajută la explicarea motivului pentru care tăierea limbii în timp ce lingeți un plic este, de asemenea, foarte dureroasă.

• CITEŞTE ŞI:  Tot aurul descoperit în lume până acum ar putea să încapă într-un cub cu latura de 23 de metri. Cât aur mai există neexploatat pe Pământ?

Dar nu doar anatomia este cea care face ca tăieturile de hârtie să fie ciudat de dureroase. Hârtia însăși se adaugă la agonie. Deși pare netedă cu ochiul liber, la nivel microscopic, fibrele de lemn uscate și comprimate din hârtie fac ca marginile materialului să fie destul de aspre. Această textură aspră provoacă daune celulare mai extinse decât ar face-o o lamă dreaptă și curată.

Aşadar, o tăietură cu lama unui cuţit este mai puţin dureroasă decât tăietura cu hârtia, evident, păstrând proporţiile rănii.

tăietura cu hârtia
Tăietura cu hârtia este extrem de dureroasă

Acestea fiind spuse, marginea zimțată a hârtiei taie de obicei doar prin cele două straturi superioare ale pielii – epiderma și derma – și, prin urmare, provoacă o sângerare mică sau deloc. Acest lucru scade probabilitatea ca tăietura să fie sigilată cu sânge coagulat. Ca urmare, fibrele nervoase agravate rămân expuse elementelor pentru o perioadă prelungită de timp și emit semnale de durere ori de câte ori sunt atinse.

Un alt aspect interesant al senzației de durere este modul în care creierul procesează și interpretează informațiile din receptorii nervoși. Factori psihologici, cum ar fi anticiparea durerii sau starea emoțională a persoanei, pot influența percepția dureroasă. De exemplu, dacă cineva se așteaptă ca tăietura cu hârtia să fie inofensivă și apoi experimentează o senzație neașteptată de durere, acest lucru poate intensifica percepția subiectivă a durerii.

Pentru a trata o tăietură de hârtie, curățați rana cu apă și săpun. Aplicați un unguent antibiotic pentru a preveni infecția. De asemenea, acoperiți-o cu un bandaj pentru a asigura o amortizare și a bloca resturile. Cele mai multe tăieturi de hârtie se vindecă în 2-3 zile, dar dacă tăietura nu se ameliorează în acest timp, deşi pare oarecum comic să te prezinţi la doctor cu o asemenea problemă, cel mai bine este să consultați un medic și să îi cereți să verifice dacă există semne de infecție.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via