Un asteroid de mărimea unei mașini, descoperit recent, trece extrem de aproape de Pământ

2 min


2
2 puncte

Un asteroid de mărimea unei maşini, recent descoperit, s-a apropiat astăzi la mai puțin de 19.000 de kilometri de Pământ, pe o traiectorie extrem de înfricoşătoare. Roca spațială nu se va întoarce în zona Terrei decât peste 70 de ani.

Un asteroid descoperit în data de 9 aprilie a trecut două zile mai târziu extrem de aproape, dar, din fericire, inofensiv, pe lângă planeta Pământ.

Asteroidul 2024 GJ2, aşa cum a fost numit oficial, are aproximativ dimensiunea unei mașini și, de la descoperirea sa din această săptămână, astronomii au calculat că roca spațială va trece pe lângă Pământ la o distanță de doar 19,3 mii de kilometri – adică doar 3% din distanța dintre Pământ și Lună.[sursa]

asteroid de mărimea unei mașini
Un asteroid de mărimea unei mașini a trecut foarte aproape de Terra

Un asteroid de mărimea unei mașini nu ar trebui să cauzeze probleme Pământului

Asteroidul 2024 GJ2 măsoară între 2,5 și 5 metri, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA). Acest lucru înseamnă că este un asteroid cu o clasă de greutate care (cel mai probabil) ar fi ars în atmosfera Pământului, dacă s-ar fi întâmplat ca orbita sa să o intersecteze mai direct pe a noastră.

Astronomii cred că distanța de apropiere cea mai mare a asteroidului de Pământ a avut loc pe 11 aprilie 2024, la ora 18:28:42 GMT, la o distanță de 12.298 kilometri.

Următoarea apropiere asemănătoare a asteroidului 2024 GJ2 va avea loc abia în anul 2093, potrivit centrului de coordonare a obiectelor din apropierea Pământului al ESA.

Când se va întâmpla acest lucru, asteroidul nu va trece la fel de aproape ca astăzi. Se estimează că apropierea lui GJ2 din anul 2093 va zbura la o distanță de 205.947 de kilometri de noi – de 10 ori mai departe decât cea de astăzi și puțin peste jumătate din distanța dintre Pământ și Lună.

• CITEŞTE ŞI:  Copacul plin de monede, despre care legenda spune că ar vindeca bolile

NASA a catalogat până în prezent aproape 35.000 de asteroizi apropiați de Pământ, deși foarte puțini dintre aceștia reprezintă o amenințare pentru planetă.

Cu toate acestea, mulţi se întreabă dacă omenirea ar fi avut timp să se pregătească în cazul în care asteroidul descoperit cu puţin timp înainte de a trece pe lânga Pământ ar fi fost ceva mai mare. Am fi fost anunţaţi?


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via