Cât timp trăiesc găinile? Cât a trăit cel mai mult o găină

2 min


-1
-1 puncte

Găinile sunt probabil cele mai comune animale din lume. De aceea, cu siguranţă v-aţi întrebat la un moment dat cât timp trăiesc găinile, evident, în afară de cazurile în care bunica se decide că e momentul să facă o ciorbă de pui şi alege următoarea ţintă.

Fie că vă țineți prietenii cu pene în curtea din spate, fie că vă bucurați de ei ca parte a unui festin prăjit la KFC, ori că pur și simplu vă bucurați să împărțiți planeta cu un animal care are o specie cu toate oasele negre, găinile sunt atât utile, cât și distractive. Dar cât timp trăiesc găinile?

Găinile sălbatice

Majoritatea găinilor domestice moderne, din specia Gallus gallus domesticus, au evoluat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, din găina roșie de junglă, denumită Gallus gallus, originară din Asia de Sud-Est.

Găinile roșii de junglă sunt mult mai mici decât găinile moderne pe care le cunoaștem astăzi cu toţii. Acestea au o durată de viață tipică de aproximativ 10-30 de ani.[sursa]

cât timp trăiesc găinile

Cât timp trăiesc găinile de curte

Există dovezi contradictorii cu privire la cât de mult poate trăi o găină domestică obișnuită care este ținută ca animal de companie. Universitatea din Wisconsin-Madison sugerează că găinile de curte trăiesc între 6 și 8 ani, în timp ce Purina Mills sugerează că găinile din gospodării trăiesc între 8 și 10 ani.[sursa]

Se crede că durata maximă a vieții găinilor care trăiesc în captivitate este de 30 de ani, deși se consideră că între 15 și 20 de ani este o estimare mai conservatoare pentru vârsta maximă.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cum procedează furnicile în cazul epidemiilor, pentru a limita îmbolnăvirea

Cât trăiesc găinile de crescătorie înainte de sacrificare

Potrivit organizaţiei Compassion In World Farming, puii de carne – care, după cum le spune şi denumirea, sunt puii crescuți special pentru carne – pot fi sacrificați înainte de a împlini vârsta de 6 săptămâni.[sursa]

Fundaţia Humane League sugerează că acest tip de pui este crescut pentru a crește rapid și a li se dezvolta pieptul. Organizaţia Animal Aid sugerează că acești pui ar putea avea o durată de viață de aproximativ 6 ani. Toate aceste trei organizații ridică probleme semnificative de bunăstare în ceea ce privește creșterea găinilor pentru consum în acest mod.[sursa]

Deținătorii recordurilor mondiale de longevitate

Prima deținătoare a titlului de cea mai bătrână găină din lume a fost Matilda, o găină Red Pyle care a făcut parte dintr-un număr al magicianului Keith Barton. După ce a apărut la televiziunea națională la vârsta de 14 ani, Matilda a mai trăit până la 16 ani.[sursa]

Potrivit Guinness World Records, cea mai bătrână găină din toate timpurile a fost o găină din rasa Red Quilled Muffed, pe nume Muffy, care a trăit până la vârstă impresionantă de 23 de ani și 152 de zile și a murit în SUA în noiembrie 2011.

Până de curând, cea mai bătrână pasăre în viață din lume a fost o găină numită Peanut, care a murit înainte de a bate recordul lui Muffy, la 21 de ani și 238 de zile, în ziua de Crăciun a anului 2023.

• CITEŞTE ŞI:  Postul intermitent produce modificări dinamice la nivelul creierului, conform ultimelor studii

De asemenea, trebuie să-l avem în vedere şi pe cocoşul Mike, cocoşul care a trăit fără cap timp de un an şi jumătate, şi care a devenit o vedetă naţională.

Acestea fiind spuse, dacă aveți o găină mai bătrână care ciugulește în curtea din spate, puteţi oricând să daţi de veste. Probabil veţi primi şi o recompensă din partea Guinness World Records.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

-1
-1 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via