Ce s-ar întâmpla dacă un cadavru ar ajunge în spaţiu?

3 min


2
2 puncte

Spațiul este un loc dur, cu temperaturi extrem de joase, radiații nocive și un vid aproape total. Așadar, ce s-ar întâmpla dacă un cadavru ar ajunge în spaţiu?

Să ne imaginăm că un astronaut se prăbușește brusc (impropriu spus, căci nu prea există astfel de coordonate în spaţiu) în timpul unei ieșiri în spațiu și moare din cauza unui stop cardiac doar câteva minute mai târziu.

Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Deși 21 de persoane au murit în spațiu, de vină au fost mai degrabă defecțiunile navelor spațiale care au ucis întregul echipaj, decât problemele de sănătate care au afectat doar o singură persoană.

Dar dacă un membru al echipajului ar fi murit și ceilalți ar fi rămas, aceștia ar fi trebuit să facă ceva cu cadavrul – sau ar fi riscat să fie contaminat pe măsură ce corpul începea să se descompună. O opțiune de luat în seamă ar fi eliberarea acestuia în spațiu.

Dar cum s-ar putea descompune un cadavru în spațiul cosmic? Și unde ar putea sfârși?

ce s-ar întâmpla dacă un cadavru ar ajunge în spaţiu
Dacă un cadavru ar ajunge în spaţiu, nu ar fi o imagine plăcută

Ce s-ar întâmpla dacă un cadavru ar ajunge în spaţiu

În presiunea scăzută a vidului din spațiu, orice lichid de la suprafața corpului – piele, ochi, gură, urechi și plămâni – s-ar transforma imediat în gaz, a declarat Jimmy Wu, inginer șef la Translational Research Institute for Space Health de la Baylor College of Medicine din Texas. De asemenea, vasele de sânge din apropierea suprafeței corpului s-ar putea rupe și sângera, chiar și după moarte, a adăugat Wu.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Momentul în care ți-a venit ciclul menstrual poate influența riscul de demență, potrivit unui studiu

Apa rămasă în corp ar îngheța, probabil, din cauza temperaturii de bază scăzute din spațiu, de minus 454,81° Fahrenheit (minus 270,45° Celsius). Pierderea de lichid, plus înghețarea, ar putea provoca o stare mumificată, conservând practic corpul. „Ceea ce ar putea arăta este un fel de corp deshidratat care s-ar afla în spațiu.”, a mai spus Wu.

Orice astronaut expus în spațiu fără un costum spațial ar avea această soartă. Ce s-ar întâmpla în continuare ar depinde de faptul dacă ar exista bacterii în preajmă.

Cercetările efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS) au arătat că bacteriile pot supraviețui în spațiu timp de cel puțin trei ani. Dacă bacteriile ar fi încă în viață pe corp, acestea ar începe să îl digere.

În timp ce cea mai mare parte a spațiului este extrem de rece, spațiul poate fi, de asemenea, un loc fierbinte. Temperaturile de pe suprafața ISS pot varia de la minus 200° C la 200° C. Într-un mediu mai cald, descompunerea ar accelera foarte mult.

Radiațiile puternice din spațiu ar face, de asemenea, probabil, un număr spectaculos asupra corpului, rupând legăturile de carbon și provocând degradarea pielii și a mușchilor.

Unde ar ajunge cadavrul

După ce ar fi fost aruncat de pe nava spațială, corpul deshidratat și aflat în descompunere ar intra pe orbită, urmând direcția în care a fost împins. Bineînţeles, cu excepția cazului în care cadavrul ar întâlni un alt obiect.

• CITEŞTE ŞI:  Rechinul de Groenlanda, misterioasa specie care trăieşte până la 500 de ani

Având în vedere toate resturile spațiale și miile de sateliți aflați pe orbita Pământului, întâlnirea cu unul dintre aceste obiecte este de fapt „un risc” cu care s-ar putea confrunta un cadavru, a declarat Myles Harris, doctorand la University College London Institute for Risk and Disaster Reduction.

Pentru a evita acest risc, NASA recomandă să meargă mai departe în spațiu și să „părăsească orbita planetară” înainte de a elibera un cadavru. „Este un obiect dur, nu-i așa?”. a spus Wu. O coliziune între un corp și o navă spațială sau un satelit ar putea provoca pagube reale. Pentru ambele părți.[sursa]

În cazul în care corpul neînsufleţit va evita coliziunea cu sateliții și gunoiul spațial, în timp ar fi atras încet spre Pământ de atracția gravitațională, mai ales dacă decesul a avut loc în cadrul orbitei joase a Pământului, adică la aproximativ 2.000 de kilometri sau mai puțin faţă de Pământ. În cele din urmă, în ceea ce ar fi probabil cea mai dramatică parte a călătoriei cadavrului prin spațiu, acesta ar reintra în atmosferă și ar arde.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via