Iqbal Masih, copilul erou care a salvat 3.000 de copii din sclavie

Noutăţi

Iqbal Masih avea doar 4 ani, în anul 1987, atunci când a fost vândut ca sclav din cauza datoriilor familiei. Tatăl său şi-a abandonat familia după naşterea lui, întrucât o gură în plus de hrănit reprezenta o povară.

Iqbal a fost crescut de surorile sale, dar copilăria i-a fost scurtă. În anul 1986, familia avea nevoie de bani pentru nunta unui frate de-al lui Iqbal.

salvat 3.000 de copii din sclavie
Iqbal Masih a salvat 3.000 de copii din sclavie

Mama sa a împrumutat o sumă de bani de la un comerciant local. În schimb, bărbatul l-a luat pe Iqbal drept garanţie, urmând a-l înapoia când datoria va fi recuperată.

Vânzarea sclavilor era o practică ilegală în Pakistan, însă acceptată tacit.

6 ani de sclavie

salvat 3.000 de copii din sclavie

Copilul muncea de dimineaţă până seara, uneori chiar şi câte 14 ore pe zi. Cu toate acestea, banii câştigaţi erau mult prea puţini pentru a putea plăti datoria familiei.

A continuat să muncească chiar şi atunci când Curtea Surpemă din Pakistan a interzis folosirea copiilor în muncile fizice. Corupţia era împământenită, iar autorităţile închideau ochii la sclavie.

Evadarea lui Iqbal Masih

salvat 3.000 de copii din sclavie
Copii muncind la vârsta fragede

A fost bătut, hrănit necorespunzător şi pus la munci fizice epuizante. În situaţia sa se aflau mii de copii. După 6 ani în care a fost exploatat, Iqbal a reuşit să scape din mâinile stăpânilor săi. Dar nu pentru mult timp. A luat câţiva copii împreună cu el şi au fugit cu toţii la o secţie de poliţie.

După cum spuneam, corupţia era în floare. Poliţiştii i-au luat pe copii şi i-au înapoiat „angajatorului”, primind o recompensă pentru gestul lor de loialitate.

După alţi doi ani, pe când avea vârsta de 12 ani, Iqbal a reuşit să fugă din nou. De această dată a primit ajutor de la Ehsaan Ullah Khan, un activist care lupta împotriva sclaviei copiilor.

• CITEŞTE ŞI:  Mary Ann Bevan, asistenta frumoasă nevoită să participe la un concurs de urâţenie pentru a-şi creşte copiii

Activism

Experienţa trăită l-a făcut să devină un activist al drepturilor omului şi a luptat chiar el împotriva sclaviei. A ţinut prelegeri despre libertate în toate oraşele din Pakistan, fapt care a trezit mânia deţinătorilor de sclavi.

Mai mult, s-a furişat în repetate rânduri în fabrici, de unde a salvat 3.000 de copii din sclavie, ajutându-i să fugă de la stăpânii lor şi redându-le libertatea. În anul 1994 a primit Premiul Reebok pentru Drepturile Omului, vizitând SUA cu această ocazie.

Asasinatul lui Iqbal Masih

Iqbal primea numeroase ameninţări cu moartea din partea vânzătorilor de sclavi şi a celor care se foloseau de copii. Însă acest lucru nu l-a oprit pe băiat şi a continuat lupta împotriva sclaviei. În anul următor, pe 16 aprilie 1995, Iqbal Masih a fost victima unui asasinat.

A fost împuşcat de către un dependent de heroină, cel mai probabil la ordinul mafiei locale, care se baza pe sclavi pentru a obţine profit. Avea doar 12 ani când a fost ucis, însă prin sacrificile sale a făcut lumea un loc mai bun.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

benjamin fondane

Benjamin Fondane, poetul român care a sfârşit gazat la Auschwitz

0
Benjamin Fondane, născut Benjamin Wexler, dar cunoscut şi ca B. Fundoianu, s-a născut la Iaşi, pe 14 noiembrie 1898. Acesta a fost un critic, eseist,...
Edgar Hoover

J. Edgar Hoover, omul care a condus FBI timp de jumătate de secol

0
J. Edgar Hoover a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) din anul 1924 şi până la moartea sa, adică timp de aproape jumătate...
ella negruzzi

Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România şi lupta sa pentru drepturile femeilor

0
Ella Negruzzi a fost o femeie remarcabilă, care a luptat pentru drepturile femeilor și pentru emanciparea lor civilă și politică. A fost prima femeie...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via