Cercetătorii au învăţat şobolanii să conducă maşini

Noutăţi

Cercetătorii de la Universitatea Richmond din Virginia au învăţat şobolanii să conducă mini-vehicule în schimbul unor mici cantităţi de cereale.

Aceștia susțin că rezultatele studiului demonstrează că şofatul a redus nivelul de stres în cazul acestor animale.[Sursa: IFLScience]

Mini-vehiculele utilizate în acest studiu constau într-o cabină în care trei bare cu fire metalice corespundeau celor trei direcţii principale de deplasare: dreapta, stânga şi înainte.

Cum au învăţat şobolanii să conducă

Când un şobolan atingea una dintre bare, vehiculul se deplasa în direcţia selectată.

Şaptesprezece şobolani au fost antrenaţi timp de mai multe luni pentru a conduce acele mini-vehicule.

Mini-vehiculele conduse de şobolani

Antrenamentul s-a desfăşurat într-un fel de arenă din plexiglas cu dimensiunile de 150 x 60 centimetri.

Cercetătorii au avut satisfacţia de a vedea că şobolanii pot într-adevăr să înveţe să conducă vehicule.

În plus, ei au remarcat că şobolanii crescuţi într-un mediu apropiat de cel natural, conduceau mai bine decât cei care au crescut în cuşti.

“A fost o adevărată nebunie să vedem cât de buni erau, comparativ cu ceilalţi”, a declarat Kelly Lambert, coautoare a studiului şi cercetătoare la Universitatea Richmond.

În plus, excrementele şobolanilor au arătat că pentru toţi şobolanii-şofer hormonul dehidroepiandrosteron care combate stresul, era mai ridicat.

Acest fapt ar putea fi asociat cu satisfacţia resimţită de rozătoare după ce au dobândit o nouă competenţă.

Kelly Lambert şi colegii ei sunt de părere că această descoperire va deschide calea spre noi tratamente comportamentale în psihiatria umană.

“Nu există vindecare pentru schizofrenie sau depresie. Suntem în întârziere din acest punct de vedere. Trebuie să luăm în calcul modele diferite realizate cu ajutorul unor studii pe animale, sarcini diferite, pentru a admite că şi comportamentul poate schimba starea noastră neuro-chimică”, a explicat coautoarea studiului.

• CITEŞTE ŞI:  De ce fizicienii caută materia întunecată la 2 kilometri sub pământ

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

giordano bruno

Giordano Bruno, savantul care a fost ars pe rug pentru ideile sale ştiinţifice, considerate...

0
Giordano Bruno s-a născut în anul 1548, fiind un filozof, astronom, matematician şi ocultist italian, care a activat în epoca Renașterii. Numele său adevărat era...
albert einstein

10 moduri în care Albert Einstein a influenţat omenirea prin descoperirile sale geniale

0
Albert Einstein este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria recentă a omenirii. A fost o personalitate marcantă, atât din punct de vedere...
primul om criogenat

James Bedford, primul om criogenat din istorie

0
James Bedford s-a născut în anul 1893 şi a fost profesor emerit de psihologie, la Universitatea din California, SUA. În anul 1967, profesorul Bedford...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via