Cercetătorii au învăţat şobolanii să conducă maşini

1 min


3
3 puncte

Cercetătorii de la Universitatea Richmond din Virginia au învăţat şobolanii să conducă mini-vehicule în schimbul unor mici cantităţi de cereale.

Aceștia susțin că rezultatele studiului demonstrează că şofatul a redus nivelul de stres în cazul acestor animale.[Sursa: IFLScience]

Mini-vehiculele utilizate în acest studiu constau într-o cabină în care trei bare cu fire metalice corespundeau celor trei direcţii principale de deplasare: dreapta, stânga şi înainte.

Cum au învăţat şobolanii să conducă

Când un şobolan atingea una dintre bare, vehiculul se deplasa în direcţia selectată.

Şaptesprezece şobolani au fost antrenaţi timp de mai multe luni pentru a conduce acele mini-vehicule.

Mini-vehiculele conduse de şobolani

Antrenamentul s-a desfăşurat într-un fel de arenă din plexiglas cu dimensiunile de 150 x 60 centimetri.

Cercetătorii au avut satisfacţia de a vedea că şobolanii pot într-adevăr să înveţe să conducă vehicule.

În plus, ei au remarcat că şobolanii crescuţi într-un mediu apropiat de cel natural, conduceau mai bine decât cei care au crescut în cuşti.

“A fost o adevărată nebunie să vedem cât de buni erau, comparativ cu ceilalţi”, a declarat Kelly Lambert, coautoare a studiului şi cercetătoare la Universitatea Richmond.

În plus, excrementele şobolanilor au arătat că pentru toţi şobolanii-şofer hormonul dehidroepiandrosteron care combate stresul, era mai ridicat.

Acest fapt ar putea fi asociat cu satisfacţia resimţită de rozătoare după ce au dobândit o nouă competenţă.

• CITEŞTE ŞI:  Continuum spaţiu-timp: deşi mulţi au auzit de acest concept, puţini ştiu la ce se referea cu adevărat Albert Einstein

Kelly Lambert şi colegii ei sunt de părere că această descoperire va deschide calea spre noi tratamente comportamentale în psihiatria umană.

“Nu există vindecare pentru schizofrenie sau depresie. Suntem în întârziere din acest punct de vedere. Trebuie să luăm în calcul modele diferite realizate cu ajutorul unor studii pe animale, sarcini diferite, pentru a admite că şi comportamentul poate schimba starea noastră neuro-chimică”, a explicat coautoarea studiului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via