Civilizaţia Dorset, care s-a format şi a dispărut în condiţii misterioase

2 min


1
1 punct

Civilizaţia Dorset reprezintă o cultură antică paleo-eschimosă, din perioada preistorică a Groenlandei și a estului Canadian arctic.

Aceasta a apărut, cu aproximaţie, în jurul anului 500 î.H. și a existat până în anii 1000-1500 d.Hr. Această cultură arctică izolată, cunoscută sub numele de civilizaţia Dorset a dispărut fără a lăsa o urmă genetică. Cu alte cuvinte, locuitorii din prezent nu moştenesc materialul genetic al vechilor oameni din civilizaţia Dorset.

civilizaţia dorset
Măşti din lemn şi statuetă din perioada poporului Dorset

Acest popor de vânători-culegători și-a asigurat traiul în primul rând prin vânarea mamiferelor marine, fiind capabili să vâneze animale mari, precum morsa și narvalul. De asemenea, mai consumau reni, păsări şi peşti.

Poporul Dorset a fost format dintr-un număr mic de oameni. Estimările indică existenţa a aproximativ 3.000 de persoane în zona arctică de pe teritoriul actual al Canadei, și încă aproximativ 1.000 de oameni în Groenlanda. Aşadar, pentru o civilizaţie care a rezistat atât de mult timp şi a evoluat astfel, numărul reprezentanţilor este foarte redus.

Tehnologii şi artă create de civilizaţia Dorset

Poporul Dorset era foarte creativ, inovativ şi priceput în ceea ce priveşte tehnologia şi artizanatul. Tehnologiile adoptate de Dorset includ săniile trase de mână, cu tălpi de os, încălțări cu crampoane numiți cățărători pe gheață și vase de talc, folosite pentru arderea uleiului. De asemenea, arta lor includea sculpturi mici din os și piatră, ornamente și bijuterii, precum și măști pentru ceremonii religioase și dansuri.

Au creat cariere mari de depozitare și au consumat foci pe timp de iarnă/primăvară, menținând plajele arctice locuite. În ciuda lipsei de informații clare despre originea oamenilor din Dorset, ei au lăsat în urmă dovezi arheologice substanțiale datorită mediului rece şi uscat al Arcticii. Artefactele arată că civilizația Dorset a fost bine pregătită și adaptată la climatul nordic foarte dur și există unele dovezi că Dorsetul a fost prima civilizație din zona arctică ce a trăit în igluuri. De asemenea, aveau şi locuinţei din piatră, dar foloseau şi corturi atunci când se mutau în timpul verii.[srusa]

Obiecte, unelte şi arme din perioada civilizaţiei Dorset

O altă curiozitate despre această cultură o reprezintă faptul că oamenii din această societate practicau o formă timpurie de medicină și utilizau plantele medicinale pentru a trata diferite afecțiuni, precum rănile deschise sau boli ale pielii.

• CITEŞTE ŞI:  George Bacovia: tristeţea celui mai mare poet simbolist al literaturii române. „Vine întunericul”

Civilizaţia Dorset a dispărut în jurul anului 1.500 din motive neelucidate până în prezent. Unii specialişti susțin că nu au reușit să se adapteze bine perioadei calde medievale. Alţii consideră că ar fi fost expulzați de noul tip de vânători, respectiv vânătorii de balene, înarmați cu arcuri și alte tehnologii avansate comparativ cu cele utilizate de ei. De asemenea, consangvinitatea și bolile se poate să fi contribuit la dispariția lor.

Numele acestei civilizații provine de la săpăturile efectuate la Cape Dorset, de pe insula Baffin. Descoperirea acestei civilizaţii antice a avut loc în anul 1925, în urma cercetărilor antropologului Diamond Jenness.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide