Alice Liddell, copila a cărei poveste a inspirat personajul Alice în Ţara Minunilor

4 min


8
8 puncte

Alice în Țara Minunilor este o carte care ne-a fermecat copilăria cu aventurile fantastice și personajele sale memorabile. Dar puţini ştiu cine a fost Alice în realitate și cum a ajuns să inspire una dintre cele mai iubite opere literare din toate timpurile. Cartea a fost inspirată de Alice Liddell, o fetiță care l-a cunoscut pe scriitorul Lewis Carroll și care a trăit o viață plină de surprize.

Alice Liddell s-a născut în data de 4 mai 1852, în Londra. A fost fiica unui episcop de la Oxford, pe nume Henry Liddell, și a soției acestuia, Lorina. Micuţa Alice a avut nouă frați și surori, cu care s-a mutat la Oxford în anul 1855, când tatăl ei a devenit decan al Christ Church College.

În Oxford, Alice a avut o copilărie fericită și educată, participând la evenimentele sociale organizate de părinții ei și jucându-se în grădina reședinței lor.

În anul 1856, pe când avea doar 4 ani, Alice l-a întâlnit pe Charles Lutwidge Dodgson, care era profesor de matematică de la Christ Church College și un pasionat de fotografie.

Charles a devenit un prieten apropiat al familiei Liddell și le-a făcut multe fotografii copiilor, mai ales lui Alice. A surprins-o pe Alice în diferite costume și ipostaze, cum ar de cerșetoare sau de prințesă orientală. I-a plimbat pe Alice și pe fraţii săi cu barca pe râul Tamisa și le spunea meru povești pline de imaginație.[sursa]

alice liddell si surorile
Alice (dreapta) şi surorile sale, fotografiate de Lewis Carroll

Alice Liddell, sursă de inspiraţie pentru Alice în Ţara Minunilor

Una dintre aceste povești a fost cea despre o fetiță care a căzut într-o vizuină de iepure și a ajuns într-o lume fantastică. Acolo fetiţa a întâlnit tot felul de personaje ciudate și amuzante. Povestea i-a plăcut atât de mult lui Alice, încât l-a rugat pe Dodgson să i-o scrie.

• CITEŞTE ŞI:  Poarta Ishtar, o minune arhitecturală a lumii antice, ale cărei secrete s-au pierdut în timp

Astfel a apărut romanul Alice în Țara Minunilor, publicat în anul 1865 sub pseudonimul Lewis Carroll. Cartea a avut un succes imens și a fost tradusă în mai multe limbi. Cartea conținea și ilustrații realizate de către caricaturistul John Tenniel, care au rămas celebre până în zilele noastre.

Alice Liddell a fost sursa de inspirație pentru personajul principal al cărții, însă nu se știe cât de mult se aseamănă cele două Alice. Unii specialişti în litaratură sunt de părere că Lewis Carroll a folosit doar numele lui Alice Liddell și câteva trăsături ale ei, în timp ce alții cred că există mai multe legături între ele. Aceste legături se referă la faptul că unele personaje din carte ar fi fost inspirate de persoane reale din viața lui Alice Liddell sau din oraşul Oxford. De asemenea, în carte s-ar regăsi şi unele scene din carte ar fi avut la bază jocuri sau glume pe care le făcea Lewis Carroll cu Alice și surorile ei.

alice liddell alice în ţara minunilor
Alice, în diferite ipostaze

Ce s-a întâmplat cu Alice

Unii biografi susțin că scriitorul Lewis Carroll era atât de fascinat de micuța Alice încât a vrut să se căsătorească cu ea, deși fetița avea doar 11 ani. Părinții copilei au refuzat orice propunere de acest tip. Alte surse arată că, de fapt, a fost vorba despre o relație a scriitorului cu Lorina, sora mai mare a lui Alice. În orice caz, prietenia lui Carroll cu soții Liddell s-a încheiat după anul 1872.

• CITEŞTE ŞI:  Podul Anghel Saligny, pentru care inginerul a garantat cu propria viaţă

În adolescenţă, Alice Liddell şi surorile sale, Lorina şi Edith, au plecat într-o călătorie în Europa. Se pare că în această perioadă Alice l-a întâlnit pe prințul Leopold, fiul cel mic al reginei Victoria, iar cei doi tineri s-ar fi îndrăgostit. Totuși, această ipoteză nu este foarte sigură și nu s-a concretizat într-o căsătorie.

În schimb, Alice s-a căsătorit în anul 1880 cu Reginald Hargreaves, un magistrat cunoscut, care era și jucător de cricket. Cei doi au avut împreună trei copii: Alan, Leopold și Caryl. Leopold a fost botezat după Prințul Leopold, care i-a fost şi naș de botez.

Alice Liddell a rămas mereu legată de cartea care i-a adus faima și care i-a marcat viața. A păstrat manuscrisul original al lui Lewis Carroll până în anul 1928. Atunci L-a vândut la o licitație pentru suma record de 15.400 lire sterline. Ajustând rata inflaţiei, în ziua de azi ar însemna în jur de 1,2 milioane de lire sterline.

Alice a primit multe scrisori și chiar vizite de la admiratorii cărții din întreaga lume. A fost invitată în SUA, în anul 1932, pentru a participa la o serie de evenimente dedicate lui Lewis Carroll și operei sale. De asemenea, a primit o diplomă onorifică de la Universitatea Columbia și a fost întâmpinată cu entuziasm de publicul american.

Moştenirea lui Alice Liddell

Alice Liddell a murit în anul 1934, la vârsta de 82 de ani. A fost înmormântată alături de soțul ei, în cimitirul din Lyndhurst, Hampshire. Pe piatra funerară este scris: „Alice Pleasance Hargreaves – The real Alice in Wonderland” (eng. „Adevărata Alice din Ţara Minunilor”).

• CITEŞTE ŞI:  Prima ediție a Jocurilor Olimpice, din anul 776 î.Hr., a fost câştigată de un bucătar

Alice a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje ale literaturii universale și o sursă de inspirație pentru generații întregi. Cartea Alice în Țara Minunilor a fost tradusă în peste 174 de limbi și s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare în întreaga lume.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

8
8 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via