Jean Baptiste Mouron, condamnat la 100 de ani şi o zi de muncă forţată, a supravieţuit pedepsei

2 min


6
6 puncte

„Prima sută de ani este cea mai grea”, se zice. Evident, în mod ironic. Cu toate acestea, Jean Baptiste Mouron, un tânăr condamnat la o pedeapsă de o sută de ani şi o zi de muncă forţată pe galere s-ar putea pronunţa cu privire la această expresie.

Jean Baptiste Mouron a fost un tânăr francez, care avea 17 ani în anul 1684, atunci când a fost acuzat de pornirea intenţionată a mai multor incendii. După ce a fost judecat şi găsit vinovat, tânărul a fost condamnat la o pedeapsă de o sută de ani şi o zi de muncă forţată. Pedeapsa trebuia ispăşită la bordul unor galere, unde tânărul Jean trebuia să vâslească zi şi noapte.

Condamnaţii de pe galere erau prizonieri care trebuiau să vâslească la rame pe nave comerciale sau de război, în condiții foarte grele și umilitoare. Erau consideraţi sclavi și era trataţi cu cruzime. Nu aveau niciun drept și erau supuşi la boli, foame, frig și multă violență. Cei mai mulți dintre ei mureau înainte de a-și ispăși pedepsele.

Jean Baptiste Mouron şi pedeapsa de o sută de ani şi o zi

Jean Baptiste Mouron a reușit să supraviețuiască nu numai pedepsei, ci și vremurilor tulburi în care a trăit. A fost martor la Revoluția Franceză, la Războaiele Napoleoniene, la Restaurația Bourbonilor și la Revoluția din Iulie.

A văzut cum se schimbau regimurile politice, cum se dezvoltau știința și tehnologia, cum se modificau obiceiurile și mentalitățile. A trăit toate acestea, însă, de la bordul galerelor pe care şi-a ispăşit pedeapsa.[sursa]

Jean Baptiste Mouron
Pictură reprezentând sclavi la bordul unei galere

Jean Baptiste Mouron şi-a acceptat destinul şi a învăţat să iubească viaţa şi ceea ce făcea. Trecea din port în port, unde noi deţinuţi erau urcaţi la bord, în timp ce alţii, vii sau morţi, erau debarcaţi.

• CITEŞTE ŞI:  Căţeluşa Laika, prima fiinţă trimisă în spaţiul cosmic şi povestea sa tragică

Se spune că regele Ludovic al XV-lea ar fi aflat de povestea sa şi ar fi sugerat că ar putea fi eliberat. Jean Baptiste Mouron ar fi refuzat şi a dus până la capăt pedeapsa primită. După 100 de ani şi o zi de muncă, Jean a fost eliberat.

Nu se cunosc prea multe informaţii despre viața lui de după ce a fost eliberat. Se spune că ar fi murit în brațele unei femei mult mai tinere decât el, la şase ani de la eliberare. Aceasta l-ar fi îngrijit în ultimele zile. Nu se știe dacă a avut vreo rudă sau vreun prieten care să-l sprijine. Nu se știe nici măcar unde este înmormântat.

Jean Baptiste Mouron a devenit un exemplu de rezistență și curaj în fața destinului crud. Povestea sa reprezintă o dovadă că în viață poate fi depășit orice obstacol și că omul poate face față oricărui chin.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide