Shirley Temple, copilul-minune de la Hollywood şi dramele din viaţa sa

7 min


4
4 puncte

Shirley Temple, una dintre cele mai iubite și renumite actrițe copil din istoria Hollywoodului, a fascinat publicul cu talentul, carisma și energia sa debordantă. Născută în anul 1928, în Santa Monica, California, Shirley a început să joace în filme de la o vârstă fragedă și a avut o carieră de succes. Cu toate acestea, dramele şi problemele nu au ocolit-o.

Shirley Temple, la început de carieră

Shirley Temple s-a născut în data de 23 aprilie 1928 și a fost al treilea copil al familiei Temple, George şi Gertrude. Mama ei a observat din timp potențialul talentului său și a încurajat-o să urmeze cursuri de dans la vârsta de doar trei ani. La şcoala de dans a fost remarcată de impresarul Charles Lamont, care făcea castinguri pentru studioul Educational Pictures, o companie care producea scurtmetraje.

La doar patru ani, Shirley a semnat un contract cu această casă de producție, iar copila a fost distribuită în seria “Baby Burlesks”, o colecție de scurtmetraje de 10 minute care satirizau filmele de la Hollywood. Fetița a jucat în același an un rol mic în primul ei lung metraj produs de Tower Productions, iar un an mai târziu a început să fie împrumutată pentru diverse producții de studiourile Universal, Paramount și Warner Bros.

Cariera sa a decolat pur şi simplu atunci când a apărut într-o serie de filme de succes, precum „Stand Up and Cheer!” (1934) și „Little Miss Marker” (1934). Însă a fost rolul ei din „Bright Eyes” (1934) care a făcut-o un fenomen internațional. În această peliculă, ea a cântat melodia „On the Good Ship Lollipop”, care a devenit rapid un hit.

La vârsta de șase ani, Shirley Temple a devenit cea mai tânără persoană care a primit un Premiu Juvenil al Academiei, un fel de Premiu Oscar pentru copii.[sursa]

Câţi bani câştiga Shirley Temple

Inițial, salariul său era de 10 dolari pe săptămână, o sumă modestă, dar conformă cu experiența sa de debutantă. Ulterior, odată cu primele succese, a primit un salariu de 150 de dolari pe săptămână. Mai apoi, a devenit una dintre cele mai bine plătite actrițe din Hollywood.

În anul 1936, avea un salariu de 1.000 de dolari pe săptămână, iar în 1938, salariul său a ajuns la impresionanta sumă de 10.000 de dolari pe săptămână. De asemenea, primea un bonus suplimentar de 15.000 de dolari pentru fiecare film terminat. Asta însemna aproximativ 300.000 de dolari în ziua de azi.

Pe măsură ce Shirley a crescut și popularitatea sa a scăzut, şi salariul său a început să scadă. În anul 1947, pe când avea 19 ani, salariul ei a scăzut la 4.250 de dolari pe săptămână.

shirley temple
Shirley Temple cântând la microfon

La vârsta de 10 ani cineva a atentat la viaţa sa

În anul 1939, pe când Shirley Temple avea mai puţin de 11 ani, a trecut printr-un incident neplăcut și înfricoșător. O femeie a încercat să o asasineze, în timp ce cânta „Silent Night” la un post de radio.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie de 90 de ani şi-a transformat satul într-o operă de artă, pictând casele într-un mod superb

Atacatoarea, care suferea de probleme psihice, susţinea că sufletul fiicei sale, care murise, era captiv în corpul lui Shirley Temple. Aceasta credea că dacă o va împuşca pe tânăra actriţă, sufletul fiicei sale va fi salvat. Din fericire, femeia a fost reținută rapid de poliţişti, iar Shirley nu a suferit răni în urma incidentului.

Oamenii nu credeau că Shirley Temple este un copil

Având în vedere succesul uimitor al lui Shirley Temple, s-a propagat o idee conform căreia tânăra actriţă nu era cu adevărat un copil, ci mai degrabă o adultă pitică, ce pretindea a fi copil. Această teorie se baza pe ideea că talentul, maturitatea și carisma ei în rolurile cinematografice erau neobişnuite pentru un copil atât de tânăr.

Zvonul devenise atât de răspândit, mai ales în Europa, încât Vaticanul l-a trimis pe părintele Silvio Massante pentru a sta de vorbă cu ea. Un alt zvon se referea la părul ei și mulți au spus că fetița purta perucă, motiv pentru care câțiva admiratori fanatici au tras-o pur și simplu de păr pentru a verifica dacă buclele ei blonde sunt naturale.

În realitate, Shirley chiar era un copil, iar părul său era natural, fiind îngrijit şi aranjat de către mama sa. Aceasta acorda o mare atenţie părului fiicei sale şi îi făcea întotdeauna exact 56 de bucle.

Căsătorie la doar 17 ani

În anul 1943, pe când Shirley avea doar 15 ani, l-a cunoscut pe John Agar, un sergent al Forțelor Aeriene ale SUA şi actor aspirant. Cei doi s-au căsătorit doi ani mai târziu, în data de 19 septembrie 1945. 

Căsătoria a fost intens mediatizată, iar cuplul a devenit rapid unul dintre cele mai faimoase și admirate cupluri de la Hollywood. În anul 1948, Shirley și John au avut un copil împreună, pe nume Linda Susan. În ciuda succesului inițial, căsnicia lor a început să aibă probleme. John Agar avea probleme cu alcoolul şi devenea adesea violent.

În anul 1949, cei doi au divorţat. Motivele divorțului nu au fost dezvăluite în mod public, dar se pare că problemele legate de alcool, violenţă şi gelozie au jucat un rol în această decizie. Fetiţa lor a rămas în grija lui Shirley.[sursa]

shirley temple
Shirley Temple alături de viitorul preşedinte al SUA, Ronald Reagan, care a fost actor

Tatăl său i-a pierdut aproape toată averea

Chiar dacă Shirley Temple a câștigat sume considerabile de bani în timpul carierei sale, o parte importantă a averii ei a fost pierdută sau cheltuită în mod necugetat de către tatăl său, George. Acesta a fost cel care a gestionat finanțele fiicei sale în timpul copilăriei şi adolescenţei acesteia.

• CITEŞTE ŞI:  Statuia lui Lenin de la Polul Sud

Unul dintre principalele motive ale pierderii averii a fost investițiile nereușite. George Temple a investit în acțiuni, proprietăți și alte afaceri care s-au dovedit a fi neprofitabile. De asemenea, s-au făcut cheltuieli extravagante și nepotrivite pentru familia Temple, cum ar fi construcția unei case luxoase în Beverly Hills.

Deși tatăl ei a fost, în general, un bărbat onest și devotat familiei, gestionarea defectuoasă a banilor a dus la pierderea unei părți semnificative a averii. Astfel, Shirley a aflat că mai avea în jur de 50.000 de dolari în conturi, deşi câştigase în jur de 3,2 milioane de dolari până la vârsta de 22 de ani. Cu toate acestea, Shirley Temple nu a fost ruinată complet şi nu şi-a învinovăţit niciodată tatăl pentru aceste greşeli. După ce a preluat controlul asupra propriei sale vieți, a reușit să-și reconstruiască o parte din avere și să-și stabilească o situație financiară stabilă.

A doua căsătorie şi boala cumplită a lui Shirley Temple

În anul 1950, Shirley Temple l-a cunoscut pe Charles Alden Black, un fost ofițer de informații al Marinei americane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei doi s-au căsătorit la sfârșitul aceluiaşi an, acesta fiind un nou început pentru Shirley.

Cuplul a avut doi copii, Charles Alden Black Jr. (născut în anul 1952) și Lori Alden Black (născută în anul 1954). După căsătoria cu Charles, Shirley Temple a decis să se retragă definitiv din cinematografie, deși a continuat să apară în diverse emisiuni de televiziune în anii ’50 și ’60. Retragerea din cinematografie a fost motivată în mare parte de dorința de a se concentra pe viața de familie și pe creșterea celor trei copii. Cu toate acestea, Shirley Temple nu s-a retras complet din viața publică.

În anul 1972, Shirley Temple a fost diagnosticată cu cancer la sân, o experiență care a marcat un moment important în viața ei. Medicii obişnuiau să trateze boala cu o mastectomie radicală, care implica extirparea muşchilor toracici, adesea fără acordul femeilor. Shirley ştia acest lucru şi a insistat asupra unei mastectomii simple, mergând împotriva sfaturilor propriului medic.

• CITEŞTE ŞI:  Baba Vanga, bătrâna considerată Nostradamus din Balcani

Shirley a decis să abordeze situația în mod public, vorbind deschis despre diagnostic și despre operația sa de mastectomie. Această abordare a ajutat la creșterea conștientizării despre cancerul la sân și a încurajat femeile să efectueze controale regulate. Shirley Temple a fost una dintre primele celebrități care au vorbit deschis despre lupta lor cu cancerul, făcându-și un serviciu deosebit ca activistă în sănătate.

Cariera în diplomaţie

După ce s-a retras de la Hollywood, Shirley a început o nouă carieră în politică şi diplomație. A fost numită de către președintele Richard Nixon ca delegat al Statelor Unite la Națiunile Unite, în anul 1969. Ulterior, a participat la prima conferință internațională privind mediul înconjurător, care a avut loc la Stockholm, în anul 1972.

Shirley Temple a devenit prima femeie care a deţinut funcţia de ambasador al SUA în Ghana între anii 1974 și 1976. De asemenea, a fost singura femeie ambasador al SUA în Cehoslovacia între anii 1989 și 1992. A fost martoră la Revoluția de Catifea și la căderea regimului comunist în Cehoslovacia. A fost, totodată, prima femeie șef de protocol la Departamentul de Stat.

shirley temple adulta
Shirley Temple după retragerea din lumea filmului

Ultimii ani şi moartea lui Shirley Temple

În ultimii ani ai vieții sale, Shirley Temple a continuat să fie activă în domeniile care i-au interesat și să se bucure de viața alături de familie. S-a retras din cariera sa diplomatică în anul 1992, dar a rămas implicată în cauzele pe care le susținea, inclusiv în lupta împotriva cancerului și în promovarea drepturilor copiilor.

Shirley Temple a murit la vârsta de 85 de ani, pe 10 februarie 2014, la locuința ei din Woodside, California. Cauza decesului a fost insuficiență cardiacă cronică. Anunțul decesului său a fost făcut de fiica ei, Lori Black, care a declarat că mama ei a murit înconjurată de familie și așa cum și-a dorit. Moartea lui Shirley Temple a fost primită cu tristețe de admiratorii ei din întreaga lume, care au adus omagii și au rememorat contribuțiile ei la cinematografie, televiziune și diplomație.

Shirley Temple rămâne în amintirea oamenilor ca un simbol al inocenței copilăriei și al talentului natural. A fost o femeie remarcabilă, care a avut două cariere de succes și o viață împlinită.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via