Gândacul bombardier, insecta care îşi fierbe duşmanii

Noutăţi

Gândacul bombardier este un tip de gândac terestru, cunoscut pentru mecanismul său de apărare unic, care produce un jet chimic fierbinte și nociv din abdomenul său, ce poate fi îndreptat în orice direcţie, descurajând astfel prădătorii.

Atunci când este amenințat, gândacul bombardier amestecă două substanțe chimice, hidrochinona și peroxidul de hidrogen, într-o cameră specială din abdomenul său. Acest amestec reacționează apoi și produce un jet de benzochinonă și alte substanțe chimice, fierbinte și iritant, care este eliberat printr-o duză specială care poate fi îndreptată în orice direcție.[sursa]

Aceste „bombe” chimice i-au dat şi numele de „gândac bombardier”. La fel ca în cazul unui dragon care scuipă flăcări, acest tip de gândac foloseşte jetul ca pe o armă, având potenţial letal pentru unele insecte şi cel puţin descurajator în cazul altor prădători mai mari.

gândacul bombardier
Gândacul bombardier eliberând jetul fierbinte

Cum funcţionează mecanismul de apărare utilizat de gândacul bombardier

Disecțiile efectuate la capătul posterior al gândacului au arătat mult mai multe detalii despre sistemul său sofisticat de apărare chimică. Înainte ca cele două substanțe chimice să reacționeze, ele se deplasează împreună pe un tub foarte subțire, unde sunt secretați catalizatorii, sau, se află eventual sub formă cristalină.

Structura camerei în care se formează substanţa este din material special rezistent la căldură, astfel încât gândacul să nu se coacă.

Jetul este eliberat cu un sunet de pocnitură sau suierat, și poate ajunge la temperaturi de până la 100 de grade Celsius. Acest mecanism de apărare este foarte eficient în respingerea prădătorilor, cum ar fi furnicile, păianjenii și alte insecte. De asemenea, şi prădătorii mai mari sunt descurajaţi de acest jet fierbinte.

• CITEŞTE ŞI:  Mehmed al VI-lea: izgonirea ultimului sultan şi sfârşitul Imperiului Otoman

Gândacii bombardieri sunt întâlniți în toată lumea și există peste 500 de specii diferite. Aceștia variază în dimensiune de la 1 până la 2 centimetri lungime și sunt de obicei de culoare închisă, cu unele specii având marcaje metalice verzi sau albastre. Aceștia sunt activi noaptea și sunt adesea găsiți în medii umede, cum ar fi pădurile sau zonele mlăștinoase.

Vizionaţi în materialul video de mai jos modul în care îşi foloseşte arma fierbinte gândacul bombardier


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

războiul de 100 de ani

Războiul de 100 de ani. Cât a durat de fapt celebrul război şi cine...

0
Atunci când întrebi pe cineva „cât a durat Războiul de 100 de ani?” pare că încerci să faci o glumă. Dacă numele său spune...
Dinozaurii au dominat Pământul

Dinozaurii au dominat Pământul, nu datorită mărimii lor uriașe sau a dinților înfricoșători, ci...

0
Cercetătorii cred că dinozaurii au dominat Pământul timp de peste 160 de milioane de ani, deoarece modul în care mergeau le-a oferit un mare...
genocidul armean

Talaat Paşa, un dictator diabolic, care a pus la cale Genocidul Armean

0
Talaat Paşa a fost unul dintre membrii triumviratului cunoscut sub numele de Cei Trei Pași, care a condus de facto Imperiul Otoman în timpul...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via